Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Nemocniciam v Leviciach a Topoľčanoch sa darí hospodáriť so ziskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Plusové hospodárske výsledky k 31. máju vykázali obe zdravotnícke zariadenia.

Nitra 16. júla (TASR) - Neziskovej organizácii Nemocnice s poliklinikami (NsP) zriadenej Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) na spravovanie nemocníc v Leviciach a Topoľčanoch sa darí fungovať s pozitívnym hospodárskym výsledkom.

Ako uviedla riaditeľka NsP Marta Eckhardtová, plusové hospodárske výsledky k 31. máju vykázali obe zdravotnícke zariadenia. Podľa schváleného rozpočtu dosiahnu náklady NsP v roku 2015 hodnotu 28.088.095 eur a výnosy sumu 28.218.854 eur. "To predstavuje kladný hospodársky výsledok 130.759 eur. K 31. máju NsP vykázala predbežný zisk vo výške 699.745 eur. Na tomto výsledku sa zdravotnícke zariadenie v Topoľčanoch podieľalo sumou plus 517.343 eur a nemocnica v Leviciach 182.402 eur," povedala Eckhardtová.

Ako pripomenula, plusový hospodársky výsledok sa v oboch zdravotníckych zariadeniach podarilo dosiahnuť aj napriek tomu, že nemocnice museli tento rok nájsť peniaze na zákonom stanovené zvýšenie platov lekárov a minimálnej mzdy.

"To predstavuje zvýšenie nákladov na mzdy a zákonné odvody v nemocnici Topoľčany v hodnote približne 29.000 eur a v nemocnici Levice okolo 19.500 eur. K dosiahnutiu kladného výsledku tak mohlo dôjsť len neustálym prehodnocovaním jednotlivých druhov nákladov a ich čo najhospodárnejšiemu vynakladaniu. Okrem toho vedenie nemocníc venuje maximálne úsilie i hľadaniu nových možností zvyšovania výnosov a neustálymi rokovaniami s jednotlivými zdravotnými poisťovňami,"
dodala Eckhardtová.