Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Bodku za mestskými slávnosťami v Nitre dali Jana Kirschner a Jelen

Ilustračné foto. Foto: TASR Henrich Mišovič

Pre návštevníkov slávností pripravili takmer 40 rôznych kultúrnych, spoločenských i duchovných podujatí vrátane Cyrilo-metodskej národnej púte so slávnostnou svätou omšou.

Nitra 6. júla (TASR) – Koncert Jany Kirschner a českej akustickej kapely Jelen zavŕšil v piatok trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra, Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti v meste pod Zoborom. Na ich organizácii sa okrem hlavných organizátorov, mesta Nitra, Nitrianskeho samosprávneho kraja a Biskupstva Nitra, podieľalo zhruba 30 rôznych inštitúcií a organizácií.

Pre návštevníkov slávností pripravili takmer 40 rôznych kultúrnych, spoločenských i duchovných podujatí vrátane Cyrilo-metodskej národnej púte so slávnostnou svätou omšou pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda.

Mestské slávnosti odštartoval benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle. Výťažok z neho pomôže nitrianskej pobočke Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Nitriansky hrad a podhradie počas dvoch dní patrili historickému festivalu ranostredovekého života Pribinova Nitrawa, ktorý ponúkol scénky a ukážky dobového života.

Na národnej Cyrilo-metodskej púti sa vo štvrtok 5. júla zišli tisícky veriacich. Slávnostnú svätú omšu na poľnom oltári na Svätoplukovom námestí celebroval prešovský arcibiskup – metropolita Ján Babjak. Veriaci a ďalší účastníci slávnostnej svätej omše sa stali svedkami uvedenia novej poštovej známky vydanej spoločne s Vatikánom pri príležitosti 1150. výročia uznania slovanského liturgického jazyka.

Nitrianske biskupstvo otvorilo na sviatok sv. Cyrila a Metoda brány Nitrianskeho hradu a umožnilo návštevníkom nahliadnuť do biskupského paláca, Katedrály sv. Emeráma, expozícií Diecézneho múzea, celého hradného areálu a kazemát. V Pivnici pod Hradom a na parkovisku na Podzámskej ulici bola pripravená Ružová vinárska ulička, v rámci ktorej sa uskutočnila prezentácia a degustácia vín z Nitrianskej regionálnej oblasti.

Piatkový (6.7.) program sa začal konferenciou pre verejnosť na tému Nitra v kontexte významných historických výročí, ktorá ponúkla historický pohľad na osmičkové roky v Nitre. "V roku 828 bol práve v Nitre vysvätený prvý kresťanský chrám vo východnej Európe, v roku 880 bolo v Nitre založené prvé biskupstvo na území Slovenska," skonštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

V priestoroch Ponitrianskeho múzea bola sprístupnená výstava Znovuobjavený archív mesta Nitry. Výstava je prezentáciou písomností archívu mesta Nitra z rokov 1632 až 1922 z fondov Štátneho archívu v Nitre.

Verejnosť môže prvýkrát vidieť najstaršie zachované privilégium pre Nitru z roku 1632, o ktorom sa historici niekoľko desaťročí domnievali, že bolo zničené pri požiari. Dokument starý 386 rokov je jediným dodnes v origináli zachovaným potvrdením privilégií pre Nitru. Na verejnosť sa dostal v čase, keď mesto oslavuje 770. výročie od prvého udelenia mestských privilégií.