Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Na veľtrhu Gaudeamus ponúka 260 univerzít a škôl vyše 5000 programov

Na univerzitné, neuniverzitné pomaturitné štúdium a celoživotné vzdelávanie je zameraný veľtrh Gaudeamus v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najvýznamnejším sprievodným programom veľtrhu Gaudeamus sú prednášky vystavujúcich škôl. Každý študent si môže urobiť elektronický test a zistiť, na ktoré odbory má najlepšie predpoklady.

Nitra 27. septembra (TASR) – Poskytnúť študentom stredných škôl komplexné informácie a poradenstvo pri výbere pomaturitného štúdia je cieľom 5. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus Nitra 2017. Dvojdňový veľtrh sa začal dnes na nitrianskom národnom výstavisku. Celkovo 260 univerzít, škôl a vzdelávacích inštitúcií ponúka študentom viac ako 5000 študijných programov.

Podľa manažéra veľtrhu Pavla Mikulu zo spoločnosti MP-Soft, a. s., záujem stredoškolských študentov o účasť na veľtrhu Gaudeamus každoročne narastá. "Do dnešného dňa bolo zaregistrovaných 2060 študentov, ktorí navštívia veľtrh. V porovnaní s prvým ročníkom sa ich počet zdvojnásobil. Z celkového počtu študentov tvoria maturanti 76 percent, zvyšok sú študenti tretieho ročníka," zhodnotil Mikula.

V porovnaní s prvým ročníkom veľtrhu výrazne stúpol počet zúčastnených vzdelávacích inštitúcií zo 107 na 260. Z celkového počtu vystavovateľov je 126 univerzít, čo je nárast o 71 univerzít. Zdvojnásobil sa počet zastúpených študijných odborov i počet zastúpených krajín. Okrem Slovenska je na veľtrhu aj 77 univerzít a vysokých škôl z Českej republiky, Veľkej Británie, Dánska, Holandska, Kanady, Fínska, Francúzska, Nemecka, Nórska a zo Švajčiarska. 

Najvýznamnejším sprievodným programom veľtrhu Gaudeamus sú prednášky vystavujúcich škôl. Ich témou sú podmienky prijímacieho konania a štúdia v školskom roku 2017/2018, ako aj informácie zo zákulisia štúdia priamo od študentov a absolventov vysokých škôl. Nerozhodným študentom pomôže Testovacie centrum a Poradenský servis. Každý študent si môže urobiť elektronický test a zistiť, na ktoré odbory má najlepšie predpoklady.

V Poradenskom servise tím poradcov pomáha študentom na základe výsledkov testu vybrať vhodnú školu. Študenti môžu tiež využiť Centrum kariérového poradenstva. Pripravené sú pre nich aj workshopy a možnosť konzultácie priamo s kariérnymi poradcami, ktorí im pomôžu pri voľbe ich budúcej kariéry na základe ich predpokladov. Túto informáciu môžu študenti zohľadniť už pri voľbe vysokej školy.