Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Na Pyramíde nad Nitrou vznikla príležitostná ubytovňa pre turistov

Na archívnej snímke Pyramída. Foto: TASR Daniel Veselský

Počas predchádzajúcich rokov pribudli vďaka činnosti členov združenia na Pyramíde nové stoly a lavice, altánok i ďalekohľad.

Nitra 15. októbra (TASR) – Na Pyramíde nad Nitrou pribudol záhradný domček, ktorý bude slúžiť na príležitostné ubytovanie turistov. Dôvodom je zvýšený záujem o prespávanie na predpolí Zobora formou stanovania, zdôvodnil výstavbu domčeka predseda občianskeho združenia (OZ) Stráž prírody Ponitrie Anton Kušš. Poplatok za využitie domčeka je dobrovoľný. „Ak sa nejaké peniaze vyzbierajú, použijú sa na réžiu zariadenia, jeho opravy a údržbu,“ skonštatoval Kušš.

Réžiu a starostlivosť o domček zabezpečuje OZ Stráž prírody Ponitrie, výstavbu sponzoroval nitriansky viceprimátor Martin Nemky, ktorý kandiduje v komunálnych voľbách za meststkého poslanca. “Zaznamenali sme pokusy spolitizovať túto aktivitu. Naše združenie je apolitická organizácia, k straníckej príslušnosti sponzorov našich aktivít či záujmov nezaujímame stanovisko. Túto aktivitu sme pripravovali zhruba rok, takže ani fáma, že si nás chcel niekto kúpiť v rámci predvolebnej kampane, nie je pravdivá,“ reagoval Kušš. Podľa jeho vyjadrenia sa členovia združenia usilujú už niekoľko rokov o vytvorenie turisticky udržateľného prostredia na Pyramíde a zároveň skĺbiť ochranu prírody s ľudskými aktivitami v nej.

Počas predchádzajúcich rokov pribudli vďaka činnosti členov združenia na Pyramíde nové stoly a lavice, altánok i ďalekohľad. Vytvorené bolo legálne ohnisko, celý priestor Pyramídy je vyčistený, otvorená bola vyhliadka na okolitú krajinu. „Usilujeme sa renovovať a opraviť budovu bývalej vrcholovej stanice lanovky, ktorú využívame pre naše potreby ako terénnu stanicu,“ skonštatoval predseda združenia.