Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Občania v Nových Zámkoch sú proti prevádzke na zhodnocovanie odpadov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Signatári petície sa obávajú, že po vybudovaní zariadenia sa životné podmienky obyvateľov mesta zhoršia.

Nové Zámky 10. júla (TASR) – Plánovaná výstavba zariadenia na termické zhodnocovanie odpadov v Nových Zámkoch sa stretla s odporom verejnosti. Proti zámeru vybudovať takúto prevádzku spísali Novozámčania petíciu, v ktorej upozorňujú na možné negatívne dopady na životné prostredie.

Zariadenie chce v areáli novozámockej nemocnice vybudovať súkromná firma. Ako sa uvádza v popise projektu, budú sa v ňom spracúvať „...odpady zo zdravotnej starostlivosti spolu so zdravotníckymi odpadmi pochádzajúcimi z ďalších zdravotníckych zariadení. Navrhovaný sortiment odpadov predstavuje materiál s vysokým energetickým potenciálom, ktorý možno termickým spracovaním v depolymerizačnom zariadení previesť na plynnú a následne kvapalnú frakciu, prípadne tuhý zvyšok vznikajúci v procese. Predovšetkým kvapalná frakcia predstavuje energeticky vysoko hodnotnú obchodovateľnú komoditu."

Signatári petície sa obávajú, že po vybudovaní zariadenia sa životné podmienky obyvateľov mesta zhoršia. Podľa predseda petičného výboru Milana Lukačovského môže dôjsť k zvýšenia škodlivých emisií a nárastu dopravného zaťaženia. „Zvýšeným skladovaním a manipuláciou nebezpečného odpadu dôjde k znehodnoteniu životného prostredia s možnosťou roznášania infekcie túlavými mačkami a hlodavcami, k zvýšeniu hluku, prašnosti, zhoršenia komfortného bývania obyvateľov v priľahlých uliciach, ako aj v celom meste. V prípade havárie môže dôjsť aj k priamemu ohrozeniu spodných vôd a bezpečnosti obyvateľov Nových Zámkov," zdôraznil Lukačovský.

Spoločnosť Wastech, s.r.o., ktorá plánuje výstavbu prevádzky realizovať, sa voči tvrdeniam petičného výboru ohradila a považuje ich za šírenie nepravdivej poplašnej správy. Informácie uvádzané v petícii sú podľa predstaviteľov spoločnosti nepravdivé, skreslené a nezakladajú na pravde.

Ako informovala radnica, o zámere vybudovať v areáli novozámockej nemocnice zariadenie na zhodnocovanie odpadov sa bude hovoriť aj na verejnom zhromaždení. „Bude sa konať vo štvrtok 12. júla o 17. hodine v zasadačke Mestského úradu Nové Zámky na prvom poschodí," uviedol mestský úrad na svojej webovej stránke.