Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Viceprimátor Nitry podal trestné oznámenie kvôli Mestským službám

Nitra hrad. Foto: TASR

Podľa viacerých mestských poslancov je situácia v Mestských službách vážna a treba sa ňou zaoberať.

Nitra 6. februára (TASR) – Porušenia ustanovení Zákonníka práce, Zákona o rozpočtových pravidlách, Obchodného zákonníka a ďalších predpisov odhalila kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v podniku Mestské služby Nitra. Podľa viceprimátora Martina Nemkyho zistenia boli také závažné, že ešte v čase, keď nebol zástupcom primátora, podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Ja som to podával ako občan ešte 5. januára. Bolo to na základe zistení NKÚ. Myslím si, že takto by mohol konať každý jeden mestský poslanec, pretože sme všetci skladali sľub, že budeme chrániť majetok a zodpovedne k tomu pristupovať," skonštatoval Nemky.

Podľa viacerých mestských poslancov je situácia v Mestských službách vážna a treba sa ňou zaoberať. Okrem nedodržiavania rozpočtových pravidiel či zákona o finančnej kontrole považujú za závažné aj obchádzanie zákona o verejnom obstarávaní či chyby v účtovníctve. "Tých zistení bolo viac, ale čo ma už vyviedlo z miery, bolo to, keď som si pozrel výsledky kontroly faktúr. Kontrolou sa zistilo, že Mestské služby objednali aj práce, ktoré neboli predmetom údržby verejnej zelene v celkovej výške 67.000 eur. Tieto peniaze šli na opravy, údržbu a nákup náhradných súčiastok na stroje a zariadenia, ktoré boli vo vlastníctve dodávateľov prác. To je akoby som si objednal napríklad odvoz smetí a k tomu by som niekomu priplatil ešte aj za nákup náhradných dielov na stroj, ktorým sa smeti odvážajú," povedal mestský poslanec Anton Kretter. Ako pripomenul, Mestské služby spravili pri fakturácii viacero chýb. "Napríklad faktúry za údržbu zelene za 115.000 eur neobsahovali údaje o rozsahu vykonaných prác ani o cene za mernú jednotku," doplnil.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč prisľúbil, že radnica situáciu v Mestských službách Nitra ešte preverí. "Niektoré zistenia budú predmetom ďalšieho šetrenia. Musia sa k tomu vyjadriť aj Mestské služby, chcem vedieť, prečo konali tak, ako konali. Isto pristúpime k určitým krokom na zlepšenie situácie, je prijatých asi jedenásť opatrení na zlepšenie činnosti a zrejme dôjde aj k určitým organizačným zmenám," povedal. Či bude súčasťou organizačných zmien aj odvolanie súčasného riaditeľa Mestských služieb, prezradiť nechcel.

Štatutár Mestských služieb Jozef Chrenko už v súvislosti s trestným oznámením vypovedal na polícii a momentálne si čerpá dovolenku. Ekonomický námestník podniku Ľudovít Janček zistenia NKÚ ani podané trestné oznámenie komentovať nechcel.