Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Mesto Nitra v prvej polovici roka hospodárilo s niekoľkomiliónovým pre

Primátor Nitry Marek Hattas, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Najväčšiu časť výdavkov mestského rozpočtu tvorili už tradične náklady na školstvo, mládež a šport, ktoré presiahli sumu 14,6 milióna eur.

Nitra 8. októbra (TASR) – Mestu Nitra sa darilo v prvej polovici roka 2019 dosiahnuť kladný hospodársky výsledok. Podľa údajov z nitrianskej radnice dosiahol celkový prebytok rozpočtu k 30. júnu sumu 8,2 milióna eur.

V rámci bežných príjmov eviduje magistrát prebytok necelých desať miliónov eur, keď príjmy dosiahli sumu 37,403 milióna eur a výdavky 27,409 milióna eur. Negatívne čísla však vykazuje kapitálový rozpočet s deficitom 1,181 milióna eur a finančné operácie, kde výdavky prevýšili príjmy o 0,582 milióna eur.

Najviac financií pritieklo do mestskej pokladnice z dane z príjmov fyzických osôb, z ktorej mesto získalo vyše 16,7 milióna eur. Na dani z nehnuteľnosti vybral magistrát v priebehu prvého polroka 2019 sumu vyše 5,7 milióna eur.

Najväčšiu časť výdavkov mestského rozpočtu tvorili už tradične náklady na školstvo, mládež a šport, ktoré presiahli sumu 14,6 milióna eur. Nemalé čiastky z rozpočtu odčerpal aj odbor komunálnych činností a životného prostredia s výdavkami takmer päť miliónov eur a vnútorná správa mesta s nákladmi necelých štyri milióny eur. Na splátky úverov a úrokov vynaložila radnica za prvý polrok 2019 spolu takmer 3,4 milióna eur.