Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Nitriansky kraj

Mesto Nitra zverejnilo návrh znenia nariadenia o zákaze hazardu

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nitriansky primátor sa rozhodol zvolať mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva ešte v júni. Jeho jediným bodom bude práve petícia.

Nitra 10. júna (TASR) – Nitrianska radnica už zverejnila návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta. Poslanci budú o novom nariadení rokovať na svojom mimoriadnom zasadnutí 14. júna.

Návrh VZN vznikol ako reakcia na petíciu Zastavme hazard, ktorú jej iniciátori odovzdali na mestskom úrade 30. mája. „Petíciu s 23.082 podpismi na 1311 hárkoch prevzal primátor mesta Marek Hattas a viceprimátor Daniel Balko. Ďalších 20.007 podpisov sa zozbieralo ešte pred 1. marcom, počas platnosti predchádzajúceho zákona,“ pripomenul hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

V prípade, že mestskí poslanci znenie nového VZN schvália, mesto zakáže umiestňovanie herní a kasín na celom území Nitry v hoteloch, moteloch a penziónoch. Fungovať nebudú môcť ani v budovách pre obchod a služby, či v objektoch určených na kultúru a na verejnú zábavu. VZN okrem toho určuje v prípade herní aj zákaz ich umiestňovania v bytových domoch.

Nitriansky primátor sa rozhodol zvolať mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva ešte v júni. Jeho jediným bodom bude práve petícia. „Poslanci budú rozoberať zákaz hazardu v Nitre ešte v tomto mesiaci, pretože od júla vstupuje do platnosti novela zákona, podľa ktorej môžu herne získať päťročné licencie. Mestské zastupiteľstvo by teda malo prijať nariadenie ešte pred začiatkom júla,“ vysvetlil Holúbek.