Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Levické kúpalisko Margita-Ilona bolo vlani stratové,bude modernizované

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Vypracovaný geologický posudok potvrdil, že pod areálom sa nachádza termálna voda s teplotou od 35 do 45 stupňov Celzia, ktorá by mala byť využitá pri modernizácii kúpaliska.

Levice 25. mája (TASR) – Kúpalisko Margita – Ilona neďaleko Levíc je pripravené na letnú sezónu. Tá sa na kúpalisku, ktorého zriaďovateľom je mesto Levice, začína v závislosti od počasia približne v polovici mája. Vlani sa pod návštevnosť podpísalo počasie, hospodárenie kúpaliska skončilo v mínuse. Margita – Ilona, s. r. o., vykázala stratu 58.246 eur. V predchádzajúcich dvoch rokoch pritom bolo kúpalisko ziskové, zisk predstavoval v priemere vyše 20.000 eur ročne napriek vysokým investíciám. „V auguste minulého roka, keď už bol zrejmý výrazný prepad tržieb, sme pozastavili všetky investície. Vzhľadom k tomuto opatreniu je možné reálne očakávať v tomto roku opäť kladný hospodársky výsledok,“ informoval mestských poslancov konateľ mestskej spoločnosti Ján Lacek.

Minuloročná sezóna sa na Margite – Ilone začala v polovici mája. Chladné, vlhké a nestabilné počasie malo podľa Laceka najvyšší podiel na historicky najnižšom počte denných návštevníkov kúpaliska. Tržby za ubytovanie vlani medziročne poklesli o sedem percent. Tento pokles nebol taký výrazný ako pri kúpalisku, napriek tomu nestabilné počasie malo vplyv hlavne na počty stanov a karavanov. Spoločnosť v minulom roku prepracovala cenník ubytovania. Namiesto ceny v sezóne a mimo sezóny stanovila ceny za pobyt do štyroch nocí a nad štyri noci, dlhšie pobyty sú výrazne výhodnejšie. Z toho dôvodu bol kemping pomerne naplnený dlhodobejšími pobytmi, aj keď úroveň tržieb stagnovala. „Táto cenová stagnácia je zameraná na udržanie a získanie stálych zákazníkov do budúcnosti,“ zhodnotil Lacek. Za minulý rok dosiahla spoločnosť výnosy vo výške 224.559 eur a náklady vo výške 282.806 eur. Odpisy dlhodobého hmotného majetku boli vo výške 39.414 eur.

Budúcnosť prímestského kúpaliska Margita – Ilona vidí jeho zriaďovateľ vo vstupe investora a vybudovaní aquaparku. Vypracovaný geologický posudok potvrdil, že pod areálom sa nachádza termálna voda s teplotou od 35 do 45 stupňov Celzia, ktorá by mala byť využitá pri modernizácii kúpaliska. Mesto si už pred pár rokmi dalo vypracovať architektonickú štúdiu kúpaliska Margita – Ilona a kúpeľno-relaxačno-športového centra Kúpele Margita.