Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

V levickej synagóge oslávili 90. výročie vzniku Tekovského múzea

V levickej synagóge oslávili 90. výročie vzniku Tekovského múzea v Leviciach. Na snímke riaditeľ múzea Ján Dano (vľavo), preberá pamätnú medailu Pavla Huljaka od primátora mesta Levice Štefana Mišáka a prednostu Mestského úradu v Leviciach Rastislava Juhára. Foto: TASR/Andrej Budai

Múzeum pripravilo k tohtoročnému výročiu niekoľko podujatí, pričom na záver zorganizovalo slávnostný program, ktorý nebol len o historických skutočnostiach a faktoch, ale aj o súvislostiach.

Levice 28. septembra (TASR) - Tekovské múzeum v Leviciach oslavuje tento rok 90 rokov od svojho vzniku, v stredu 27. septembra si v levickej synagóge toto výročie pripomenuli slávnostným podujatím Ďakujeme Vám, že sme tu už deväťdesiat rokov. To bolo spojené aj s odovzdávaním pamätných medailí Pavla Huljaka, príhovormi a sprievodným kultúrnym programom v podaní Dua Andrea Stankovská-Hallon a Dušan Stankovský.

Múzeum pripravilo k tohtoročnému výročiu niekoľko podujatí, pričom na záver zorganizovalo slávnostný program, ktorý nebol len o historických skutočnostiach a faktoch, ale aj o súvislostiach. "Bolo to najmä o jeho bývalých a súčasných pracovníkoch, bez ktorých by tu Tekovské múzeum (TM) nebolo a dnes by sme tu toto výročie neoslavovali. Cieľom bolo prejaviť vrelú vďaku, úctu a poďakovanie za výsledky práce, ktorú počas 90 rokov pracovníci vykonávali," povedal riaditeľ múzea v Leviciach Ján Dano.

Podľa jeho slov boli počas celej histórie TM podmienky práce rozdielne v dôsledku spoločensko-politických a ekonomických situácií. "Myslím si, že TM v Leviciach má v súčasnosti vysokú pečať kvality, sme známi široko-ďaleko, máme vysokú návštevnosť. Návštevníkom areálu Levického hradu, vysunutých a stálych expozícií sa naša činnosť páči. Som presvedčený, že ak sa zlepšia ekonomické podmienky celej našej spoločnosti, naše múzeum bude ešte viac napredovať," dodal Dano.

Riaditeľ múzea by si do budúcnosti prial veľa múdrych, oddaných, zanietených a s láskou pracujúcich múzejníkov. "Ako povedal Anton Srholec, práca bez lásky je ako otroctvo alebo klamstvo. Prajem si veľa rozvážnych a múdrych ľudí, ktorí budú o múzeu rozhodovať, veľa návštevníkov, finančných prostriedkov a veľa zdravia, šťastia a spokojnosti pre mojich všetkých kolegov, ktorým touto cestou ešte raz ďakujem za všetko, čo v prospech múzea vykonali," poprial riaditeľ TM v Leviciach.

Múzeum znamená pre mesto to, čo pre človeka jeho strom života. "Myslím si, že tu nachádzame už 6500 rokov starú levickú venušu a múzeum pracuje až dodnes. Artefakty a predmety, ktoré sa tam ukladajú, píšu históriu nielen Tekova ako takého, ale celého okresu Levice a mesta Levice. Spolupráca mesta s TM je veľmi dobrá. Žiadny starší Levičan si Levice nevie predstaviť bez múzea. Verím, že aj ďalších 90 rokov tu múzeum bude," vyjadril sa primátor mesta Levice Štefan Mišák.