Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianske Divadlo A. Bagara uvedie v predpremiére hru Veľký zošit

Divadlo Andreja Bagra (DAB) v Nitre dnes v predpremiére uvedie hru na motívy románu maďarskej spisovateľky žijúcej vo Švajčiarsku Agote Kristof s názvom Veľký zošit. Na snímke zľava Marián Viskup a Martin Šalacha počas generálnej skúšky. Nitra, 21. mája 2015. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V réžii Jána Luterána sa v hre predstavia herci Žofia Martišková, Martin Šalacha, Marián Viskup, Alena Pajtinková, Martin Nahálka a Juraj Ďuriš.

Nitra 21. mája (TASR) – Divadlo Andreja Bagra (DAB) v Nitre dnes v predpremiére uvedie hru na motívy románu maďarskej spisovateľky žijúcej vo Švajčiarsku Agote Kristof s názvom Veľký zošit. Podľa tvorcov je inscenácia príbehom o krutosti a zvieracej podstate človeka. Zároveň je však aj príbehom o semienku ľudskosti, ktoré dokáže v každom človeku prežiť aj v tej najtvrdšej dobe. Keď v roku 1987 vyšiel vtedy už vyše 50-ročnej spisovateľke Agote Kristof jej románový debut, stal sa okamžite literárnou udalosťou. Získal niekoľko prestížnych ocenení a bol preložený do viac ako 30 jazykov. DAB uvádza dramatizáciu Veľkého zošita v slovenskej premiére.

Dej hry sa začína, keď na dvere chalupy stojacej kdesi v zapadnutej pohraničnej dedine zaklope žena. Po jej boku stoja dvaja chlapci, dvojčatá. Je vojna a matka chce, aby dvojčatá vojnu prežili a na vidieku je šanca o čosi väčšia. Jediný človek, ktorý ich však môže prichýliť, je zároveň aj ženiným najväčším nepriateľom. Je to jej vlastná matka. Dvojčatá sa musia prispôsobiť životu v tvrdých podmienkach sveta u starej mamy, v ktorom sa ľudia celkom zvlčili. Ich stará matka je zatrpknutá starena, ktorá otrávila ich starého otca a ľudia okolo nich sú krvilační vojaci alebo suroví sedliaci. „Vo svete, kde sa morálka rozsypala na prach, vytvárajú si dvojčatá postupom času svoj vlastný etický kódex, podľa ktorého konajú. Je to kódex pragmatický, tvrdý, ale aj kruto spravodlivý,“ hovorí o hre Veľký zošit PR manažér divadla Dušan Nevín.

V réžii Jána Luterána sa v hre predstavia herci Žofia Martišková, Martin Šalacha, Marián Viskup, Alena Pajtinková, Martin Nahálka a Juraj Ďuriš. Premiéru hry uvedie divadlo v Štúdiu DAB 22. a 23. mája.