Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Kolaudácia bytov v Nových Zámkoch sa začala, mesto odstúpilo od zmluvy

Ilustračná foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pôvodný aprílový termín kolaudácie nebol z dôvodu meškania zo strany zhotoviteľa dodržaný. Mesto muselo odstúpiť od zmluvy so zhotoviteľom, informovalo vedenie mesta.

Nové Zámky 11. októbra (TASR) – Mesto Nové Zámky začalo s kolaudáciou objektu so 43 nájomnými bytmi na Andovskej ulici. Bytový dom dalo mesto postaviť v rámci projektu podpory výstavby nájomných bytov z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), dostavbu však sprevádzajú problémy.

Pôvodný aprílový termín kolaudácie nebol z dôvodu meškania zo strany zhotoviteľa dodržaný. Mesto muselo odstúpiť od zmluvy so zhotoviteľom. Ten napriek výzve, aby odstránil oplotenie stavby, ktoré bráni začatiu kolaudácie, tak neurobil, mesto muselo oplotenie odstrániť samo,“ informovalo vedenie mesta. Kolaudácia by mala byť ukončená do konca tohto mesiaca. Pridelenie bytov novým nájomníkom nie je ohrozené, ubezpečil čakateľov na byty magistrát.

Výstavba bytového domu na sídlisku Západ II sa začala v septembri 2017. Podľa zmluvy o dielo bol čas výstavby nastavený na 20 mesiacov od prevzatia staveniska zhotoviteľom. Ukončené dielo prevzalo mesto v júni tohto roka, boli však na ňom nedostatky, ktoré mal zhotoviteľ v určenom termíne odstrániť. Zároveň mal vybudovať chodníky okolo bytovky. „Keďže sa tak nestalo, mesto 3. októbra od zmluvy odstúpilo,“ informovala samospráva.

Podpora ŠFRB na výstavbu bytového domu predstavuje približne 2,2 milióna eur, aby ju však mesto získalo, musí byť bytovka včas skolaudovaná. „Stavebná firma v Nových Zámkoch pôsobí dlhodobo, na Andovskej postavila už niekoľko bytoviek. Zhotoviteľovi sú známe všetky pravidlá výstavby nájomných bytov s podporou ŠFRB. Ešte do konca roka musí mesto dotáciu ŠFRB vyúčtovať a nájomné byty chceme konečne začať prideľovať občanom, ktorí na ne čakajú,“ povedal primátor Nových Zámkov Otokar Klein.