Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Klauni rozžiarili očká detským pacientom v komárňanskej nemocnici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Profesionálni zdravotní klauni priniesli na oddelenie radosť, smiech a dobrú náladu.

Komárno 2. februára (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno (VNK) privítala dnes na detskom oddelení klaunov z Občianskeho združenia (OZ) Červený Nos Clowndoctors, ktorí svojím príchodom rozžiarili očká najmenším pacientom. Profesionálni zdravotní klauni priniesli na oddelenie radosť, smiech a dobrú náladu.

Clowndoctors svojím dnešným programom rozveselili a zaujali aj zamestnancov komárňanskej nemocnice. „Na detskom oddelení je momentálne 16 pacientov všetkých vekových kategórií, od batoliat do 19 rokov, ktorým sa po príchode klaunov rozžiarili očká a celé oddelenie bolo zrazu plné smiechu,“ povedala vedúca sestra Eleonóra Mészáros s tým, že sú vďační OZ Červený Nos za takúto obetavú a nezaplatiteľnú prácu, ktorá prináša deťom psychickú pohodu, radosť a humor na oddelení.

Ako hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová uviedla, medzi dnešnými klaunmi bola aj Timea Till, ktorá sa nedávno vrátila z utečeneckého tábora v Jordánsku. Pôsobila tam tri týždne ako zdravotná klaunka v rámci medzinárodného projektu Emergency Smile. „Timea je našou dlhoročnou klaunkou, ktorá zasvätila celú svoju dušu i telo nášmu OZ Červený Nos. Dnes po nej prišla do VNK natáčať filmový dokument americká filmárka Mary Reilly Dowd, ktorá zobrazuje snahu priniesť smiech a radosť na tváre detí v utečeneckom tábore,“ ozrejmila zo združenia Hana Bieliková. Dodala, že bude to inšpiratívny dokument o prežití a ľudskosti. V dokumente s názvom Jazyk smiechu sa zameriava aj na slovenskú zdravotnú klaunku Timeu, ktorá už po druhý raz pomáhala prekonať ťažké chvíle deťom v Jordánsku.

Pre choré detičky sú zdravotní klauni vždy príjemným prekvapením a vytrhnutím zo stereotypu a čiastočne aj zo smútku po rodičoch a domove. „Bola to naozaj veľká radosť pozerať sa na udivené tváričky našich detí,“ zdôraznila vedúca sestra.

OZ Červený Nos Clowndoctors už desať rokov prináša radosť a smiech do nemocníc po celom Slovensku. Formou humoru odpútavajú pacientov od strachu, napätia a úzkosti spojenej nielen s liečbou, ale aj z neznámeho prostredia, kde im chýbajú ich najbližší.