Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Gajdoši sa po roku opäť stretnú na fašiangoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Obce Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany opäť po roku spoja Gajdošské fašiangy. Stretnú sa na nich gajdoši zo všetkých regiónov Slovenska i zo zahraničia.

Jedľové Kostoľany 2. februára (TASR) – Obce Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany opäť po roku spoja Gajdošské fašiangy. Stretnú sa na nich gajdoši zo všetkých regiónov Slovenska i zo zahraničia. Dvojdňové podujatie sa podľa katolíckeho kalendára začína každoročne posledný piatok pred Popolcovou stredou a vyvrcholí fašiangovou zábavou.

V sobotu 14. februára prejdú v Jedľových Kostoľanoch v okrese Zlaté Moravce podľa starého zvyku krojovaní fašiangovníci celú obec a všetky štále (lazy) od domu k domu. Fašiangový program v kultúrnom dome zabezpečia žiaci materskej i základnej školy, folklórne súbory, ľudová hudba a skupina gajdošov. V nedeľu 15. februára vyvrcholí podujatie Gajdošskou svätou omšou.

Obce Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany boli v regióne kolískou gajdošov. Gajdy tu vyrábali od nepamäti mnohí obyvatelia a ich výroba i muzicírovanie sa dedilo z pokolenia na pokolenie. Postupne však remeslo i tradície zanikali. O ich udržanie sa vo veľkej miere pričinil rod Garajovcov z Veľkej Lehoty, ktorý je gajdovaním známy na Slovensku i v zahraničí. Vďaka Gajdošským fašiangom sa podarilo osloviť aj mladšiu generáciu a dostať gajdošstvo do povedomia ľudí. V súčasnosti má Cech slovenských gajdošov približne 60 učňov, tovarišov a majstrov. Gajdoši patria k najstarším a najuniverzálnejším ľudovým inštrumentalistom. Pre hudobnú zložitosť a náročnosť hry na gajdy sú práve gajdoši považovaní za najlepších muzikantov.