Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Autobusovú stanicu v Nitre po rekonštrukcii odovzdali do prevádzky

Na snímke zmodernizovaná autobusová stanica v Nitre, ktorú odovzdali do užívania 20. augusta 2019. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nitrianska autobusová stanica je v prevádzke od roku 1978. Jej modernizácia sa začala v marci 2015 za plnej prevádzky stanice.

Nitra 20. augusta (TASR) – Autobusová stanica v Nitre je po rekonštrukcii a modernizácii kompletne odovzdaná do užívania. Prímestské linky premávajú z nej už niekoľko mesiacov bez obmedzení, diaľkové linky začnú premávať z vynovených nástupíšť od polnoci 21. augusta.

Celkové náklady na modernizáciu boli pôvodne vyčíslené na dva milióny eur. „Ich navýšenie spôsobili veci, o ktorých sme pred začiatkom rekonštrukčných prác nevedeli. Bolo potrebné robiť nové inžinierske siete, vodojemy, elektrické vedenie,“ skonštatoval Juraj Kusy, generálny riaditeľ Arriva Nitra, ktorá rekonštrukciu realizovala. Spoločnosť zabezpečuje mestskú i prímestskú autobusovú dopravu v Nitre a v Nitrianskom samosprávnom kraji. Sumu, o ktorú sa investícia navýšila, Kusy nešpecifikoval. Nitrianskou autobusovou stanicou prejde denne tisíc autobusových spojov a zhruba 27.000 cestujúcich.



Nitrianska autobusová stanica je v prevádzke od roku 1978. Jej modernizácia sa začala v marci 2015 za plnej prevádzky stanice. V súvislosti so zabezpečením plynulej dopravy bola realizovaná v niekoľkých etapách. V rámci nich boli vybudované nové prístrešky pre prímestské a diaľkové linky, nové spevnené plochy, elektronický informačný systém, pešie komunikácie, nový mobiliár a vo väčšom rozsahu aj mestská zeleň. Osvetlenie pod prístreškami a obvodové osvetlenie má inteligentné riadenie s autonómnym stmievaním. Všetky pôvodné inžinierske siete boli zmodernizované.



V budúcnosti by mali na autobusovej stanici pribudnúť ďalšie servisné služby. „Rokujeme so súkromníkmi, ktorí majú naokolo pozemky, aby sme dobudovali stanicu o ďalšie služby,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas. Pozemok, na ktorom v súčasnosti stoja stánky s občerstvením, predal dopravca súkromnej spoločnosti. „Nový vlastník sa v memorande zaviazal, že v rámci investičného zámeru, ktorý bude na kúpenom pozemku realizovať, vytvorí prevádzky na poskytovanie služieb pre cestujúcich,“ uviedol Kusy. Podľa jeho slov pribudne servis, ktorý bude zabezpečovať dispečing, reštauračné zariadenie pre cestujúcich či úschovňa.