Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Tatar s gólom a asistenciou, Montreal opäť vyhral a vytvoril rekord

Útočník Tomáš Tatar sa teší z gólu Foto: TASR/AP

Montreal tak vyhral aj deviaty zápas v rade.

New York 25. októbra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar zaznamenal v nočnom zápase zámorskej NHL gól a asistenciu a výraznou mierou tak prispel k víťazstvu svojho Detroitu Red Wings na ľade Vancouveru Canucks 3:2 po predĺžení.

Dvadsaťštyriročného krídelníka vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. V ôsmich dueloch prebiehajúcej sezóny strelil dva góly a pridal tri asistencie. Vancouver viedol po dvoch tretinách 2:0 zásluhou gólov Taneva a Suttera. Tretia časť však bola už v réžii hostí. Tatar najprv prihral na gól Pulkkinenovi, v 47. minúte pri presilovke vyrovnal na 2:2 a poslal zápas do predĺženia. V ňom rozhodol o triumfe "červených krídel" Gustav Nyquist.

Detroit naštartoval prejav kapitána Henrika Zetterberga počas druhej prestávky v šatni. "Uvedomovali sme si, že sme v posledných zápasoch nehrali dobre a nedali sme do toho všetko. Dnes sme však zabrali a ukázali sme, že vieme hrať hokej. Myslím si, že nad tým všetci v šatni rozmýšľali. Ukázali sme, kto sú to Red Wings, všetci na ľade bojovali a dali do toho svoje srdce," povedal Tatar. Zároveń pochválil spoluhráča Justina Abdelkadera, ktorý pri jeho góle blokoval vo výhľade brankárovi domácich Ryanovi Millerovi. "Jednoducho som si počkal, kým mi vytvorí kúsok priestoru a on to dokázal. Takže to bol aj jeho gól," poďakoval sa.

Detroit tak ukončil štvorzápasovú sériu prehier a s deviatimi bodmi poskočil na ôsmu priečku tabuľky Východnej konferencie.

Tej jednoznačne kraľuje Montreal. Canadiens opäť prepísali historické tabuľky, keď zdolali Toronto 5:3 a stali sa jediným tímom v histórii NHL, ktorý vyhral prvých deväť zápasov v sezóne v riadnom hracom čase. Kanadský tím je tak už len výhru od vyrovnania rekordu 10-0-0 na začiatku sezóny, ten predtým dosiahli Buffalo Sabres (2006/07) a Toronto Maple Leafs (1993/94).

Pod výhru Canadiens sa veľkou mierou podpísal Carey Price, ktorý zlikvidoval 49 z 52 striel. P.K. Subban a Max Pacioretty prispeli zhodne gólom a asistenciou. "Dnes nám vyšlo veľa vecí. V správny čas sme sa nakopli, chalani pracovali ako tím a momentálne proste hráme dobrý hokej," pochvaľoval si Price. "Je pekné, že sme blízko k ďalšiemu rekordu, ale máme pocit, že posledných pár zápasov ide naša hra trochu dole a preto sa chceme vrátiť k dominancii na klzisku a držaniu puku. Myslím si, že 52 striel proti nám je jednoducho príliš veľa a príliš sa spoliehame na výkon Careyho," povedal Pacioretty.

Slovenský obranca Martin Marinčin odohral v drese Toronta takmer 13 minút a zaznamenal jednu "mínusku".

Na Západe vedie tabuľku 13-bodový Nashville, ktorý v noci na nedeľu prehral na ľade Pittsburghu tesne 1:2 po predĺžení. O triumfe "tučniakov" rozhodol už v 41. sekunde predĺženia Phil Kessel. Zaznamenal tak tretí gól v sezóne a pomaly sa udomácňuje v tíme, do ktorého prišiel po uplynulom ročníku z Toronta. Dvadsaťosemročný krídelník si pochvaľoval nový model predĺženia, v ktorom proti sebe hrajú iba traja korčuliari na každej strane. "Je tam toľko voľného miesta. Ak sa dostanete do prečíslenia, vytvoríte si množstvo šancí na góly," povedal.

Marián Hossa sa tešil z tesného víťazstva 1:0 po predĺžení nad Tampou Bay v repríze posledného finále Stanleyho pohára a jeho Chicago sa dostalo na piate miesto tabuľky Západnej konferencie. O jediný gól sa postaral v 17. sekunde predĺženia kapitán Jonathan Toews. "Vedeli sme, čo máme proti nim robiť. Ukázali sme, ako by sme chceli hrať, nový 'look' našej novej skupiny hráčov. Tvrdo sme pracovali v ofenzíve a nakoniec sme našli aj jednu strelu, ktorá rozhodla," povedal Toews. Tridsaťšesťročný Hossa strávil na ľade takmer 17 minút a pripísal si jednu strelu na bránku. V ôsmich dueloch sezóny tak zatiaľ zaznamenal štyri body za gól a tri asistencie.

New York Islanders si poradil na klzisku St. Louis Blues 3:2 po predĺžení, keď o triumfe rozhodol Michail Grabovskij. V bránke hostí chýbal Jaroslav Halák, ktorého nahradil Thomas Greiss. Ten kryl 38 striel súpera a udržal tak svoj tím v hre o víťazstvo. Kapitán "ostrovanov" John Tavares strelil jeden gól a natiahol svoju bodovú sériu už na šesť zápasov. Dobrý výkon predviedol opäť obranca Blues Colton Parayko, ktorý strelil gól a pridal aj asistenciu. Vo svojej premiérovej sezóne v NHL tak nazbieral už päť bodov (2+3).

Jaromír Jágr si pripísal gól a asistenciu a svoju Floridu priviedol k víťazstvu nad Dallasom 6:2. Štyridsaťtriročný veterán je ťahúňom tímu a vo ôsmich dueloch nazbieral už desať bodov (6+4). Za prvú hviezdu zápasu zvolili brankára hostí Ala Montoyu, ktorý zlikvidoval 33 striel súpera. Stars tak nenatiahli päťzápasovú víťaznú sériu. Oba ich góly strelil Jamie Benn, ktorému dvakrát prihral Tyler Seguin.

Posledným tímom na Západe je aj po nedeli Anaheim. "Káčeri" nestačili na Minnesotu a na jej ľade prehrali 0:3. Na konte tak majú stále iba tri body. Štvrtýkrát zo siedmich zápasov pritom nestrelili ani jeden gól. "Už neviem, čo mám povedať, hráčom sa snažíme hovoriť tie správne veci. Ako skupina sa snažíme vzájomne sa povzbudiť. No klamal by som, ak by som povedal, že je ľahké byť pozitívny. Je to ťažká situácia," povedal obranca Cam Fowler. "Sme zúfalí, nikdy som nezažil takýto začiatok sezóny. Ťažko sa to vysvetľuje, musíme nájsť spôsob, ako to zmeniť," pridal sa kapitán Ryan Getzlaf.

Najhorší tím sezóny Columbus zdolal Colorado tesne 4:3, zaznamenal premiérové víťazstvo v novom ročníku a ukončil tak dlhú osemzápasovú sériu prehier. "Modrokabátnici" vstúpili do tretej tretiny s jednogólovým mankom, no presné zásahy Ryana Murrayho a Brandona Dubinského v rozpätí troch minút rozhodli o ich triumfe. Na konto si tak pripísali prvá dva body v sezóne. "Dnes sme hrali dobrý hokej. Mali sme niekoľko vylúčení a dostalo nás to do problémov, ale nevzdali sme sa. Predviedli sme to, na čo sme boli zvyknutí pred touto sezónou. Oslávime to, je to už nejaký čas, čo sme mali v šatni tento druh pocitov," povedal Dubinsky. Pre nového trénera Johna Tortorellu, ktorý v stredu vystriedal Todda Richardsa, to bola prvá výhra v druhom zápase.

New York Rangers prehral v súboji vo Philadelphii 2:3 po nájazdoch, ten rozhodujúci premenil Claude Giroux. "Letci" však prišli o Michaela Raffla, ktorý skolaboval. Rakúsky útočník odpadol na striedačke po tom, ako počas hry inkasoval tvrdý úder lakťom od centra "jazdcov" Jarreta Stolla. Incident sa udial v priebehu druhej tretiny. Raffla zasiahol do hlavy Stoll bez zjavného úmyslu, Rakúšan sa potom vrátil na lavičku, kde na chvíľu stratil vedomie a domáci fyzioterapeuti ho následne dezorientovaného premiestnili do šatne. Vedenie Flyers po zápase uviedlo, že Raffl utrpel zranenie v hornej časti tela bez vážnejších následkov.

O druhý znepokojujúci moment sa postaral Radko Gudas. Český obranca tvrdým hitom do hlavy poslal na ľad útočníka Rangers Viktora Stalberga, ktorý mal v momente bodyčeku hlavu dole a Gudasa nevidel. Rozhodcovia Gudasa nepotrestali, hrozí mu však dodatočný trest od disciplinárnej komisie NHL.

sumáre:

MINNESOTA - ANAHEIM 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Góly:
17. Dumba (Zucker, Koivu), 34. Vanek (Niederreiter, Spurgeon), 39. Carter (Fontaine, Spurgeon). Brankári: Dubnyk - Andersen, strely na bránku: 30:15, 19.034 divákov.

BUFFALO - NEW JERSEY 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Góly:
9. Ennis (Franson, O'Reilly), 23. O'Reilly (Reinhart, Ennis), 60. Eichel (O'Reilly) - 20. Henrique (Cammalleri, Stempniak), 29. Cammalleri (Kalinin), 40. Schlemko (Cammalleri, Henrique), 50. Henrique. Brankári: Ullmark - Schneider, strely na bránku: 29:28, 18.040 divákov.

MONTREAL - TORONTO 5:3 (1:0, 4:2, 0:1)
Góly:
11. Subban (Pacioretty, Plekanec), 22. Eller (Galchenyuk), 25. Desharnais (Fleischmann, Weise), 36. Pacioretty, 40. Gallagher (Subban, Markov) - 23. Komarov (van Riemsdyk, Harrington), 27. van Riemsdyk (Phaneuf, Komarov), 48. Rielly. Brankári: Price - Bernier, strely na bránku: 27:52, 21.288 divákov.


OTTAWA - ARIZONA 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)
Góly:
39. Ceci (Ryan, Stone) - 19. Boedker (Ekman-Larsson), 55. Richardson (Martinook, Dahlbeck), 56. Boedker, 58. Boedker (Domi, Chipchura). Brankári: Anderson - Lindbäck, strely na bránku: 36:26, 17.270 divákov.

PHILADELPHIA - NY RANGERS 3:2 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
12. Streit (Simmonds, Gagner), 23. Laughton, rozh. nájazd: Giroux - 14. Miller (Lindberg, Yandle), 25. Brassard (Hayes, Kreider). Brankári: Mason - Lundqvist, strely na bránku: 48:39, 19.805 divákov.

ST. LOUIS - NY ISLANDERS 2:3 pp (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)
Góly:
43. Parayko (Ott), 51. Steen (Parayko, Lehterä) - 17. Okposo (Leddy, Nielsen), 39. Tavares (Kuľomin, Bailey), 64. Grabovskij (Nielsen). Brankári: Elliott - Greiss, strely na bránku: 40:22, 19.186 divákov.

NASHVILLE - PITTSBURGH 1:2 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Góly:
52. Neal (Ribeiro, Jackman) - 36. Kunitz (Malkin, Cullen), 61. Kessell (Malkin). Brankári: Rinne - Fleury, strely na bránku: 39:25, 17.163 divákov.

DALLAS - FLORIDA 2:6 (1:2, 0:2, 1:2)
Góly:
2. Benn (Seguin, Klingberg), 45. Benn (Seguin, Goligoski) - 12. Jágr (Huberdeau, Mitchell), 14. Bjugstad (Huberdeau), 22. Ekblad (Bjugstad, Jágr), 35. Bolland (Kulikov, Jokinen), 46. Smith (Jokinen), 57. Howden (Trocheck, MacKenzie). Brankári: Niemi - Montoya, strely na bránku: 35:30, 18.532 divákov.


COLORADO - COLUMBUS 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)
Góly:
3. Skille (Holden), 22. Iginla (Comeau, Duchene), 38. MacKinnon (Iginla, Beauchemin) - 11. Jenner, 16. Jenner (Savard, Murray), 44. Murray (Bourque, Atkinson), 47. Dubinsky (Savard, Foligno). Brankári: Varlamov - Bobrovskij, strely na bránku: 34:36, 18.007 divákov.

CHICAGO - TAMPA BAY 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Gól:
61. Toews (Kane, Seabrook). Brankári: Crawford - Gudlevskis, strely na bránku: 32:21, 21.822 divákov.


VANCOUVER - DETROIT 2:3 pp (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)
Góly:
14. Tanev (Burrows, Hutton), 29. Sutter (Burrows, Hutton) - 45. Pulkkinen (TATAR, Smith), 47. TATAR (Kronwall, Zetterberg), 64. Nyquist (Mrázek). Brankári: Miller - Mrázek, strely na bránku: 32:28, 18.312 divákov.


SAN JOSE - CAROLINA 5:2 (2:0, 2:2, 1:0)
Góly:
2. Ward (Marleau, Hertl), 9. Ward (Burns), 27. Pavelski (Vlasic, Thornton), 30. Wingels (Tierney, Martin), 60. Ward (Burns) - 24. Faulk (Gerbe, Rask), 31. Nash (Hanifin, Versteeg). Brankári: Martin - Läck (Ward), strely na bránku: 21:34, 15.814 divákov.

Slováci v akcii:
Tomáš Tatar (Detroit) 20:15 1 1 2 1 4 0
Martin Marinčin (Toronto) 12:08 0 0 0 -1 0 0
Marián Hossa (Chicago) 16:48 0 0 0 0 1 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/