Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Tatar s Jurčom boli strojcami víťazstva nad Bostonom

Tomáš Tatar oslavuje svoj gól. Foto: TASR/AP

Bodovo sa presadil aj ďalší slovenský mladík. Martin Marinčin si pripísal asistenciu. Na svoj premiérový gól však stále čaká. Rovnako asistenciu zaznamenal Marián Gáborík.

New York 3. apríla (TASR) - Dvojica slovenských hokejistov Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo pomohla v noci na štvrtok v zámorskej NHL Detroitu k tesnému víťazstvu nad Bostonom 3:2. Obaja útočníci strelili po jednom góle, pričom Tatar pridal aj gólovú prihrávku. Jednu asistenciu si pripísal i obranca Martin Marinčin, jeho Edmonton ale neudržal na ľade Anaheimu dvojgólový náskok a prehral 2:3. Hráči Los Angeles aj vďaka asistencii Mariána Gáboríka zdolali Phoenix hladko 4:0 a stali sa v poradí desiatym tímom a šiestym v Západnej konferencii, ktorý si zaistil postup do play off.

Mladíci ťahajú Detroit do play off

Pri absencii skúsených opôr Henrika Zetterberga a Pavla Dacjuka ťahajú Detroit do play off talentovaní mladíci. Tatar v 25. minúte domáceho duelu s Bostonom vyrovnal svojím 19. tohtosezónnym gólom na priebežných 1:1, keď strelou zápästím spoza kruhu na vhadzovanie prekonal brankára Bruins Tuukku Raska. Carl Söderberg síce poslal hostí opätovne do vedenia, no domáci zabojovali a v tretej tretine v priebehu 102 sekúnd skóre otočili. O vyrovnanie sa postarali slovenskí Tomášovia. Hoci v neprehľadnej situácii Tatar prišiel o prilbu a protihráč mu držal hokejku, dokázal korčuľou prihrať spoluhráčovi Jurčovi, ktorý nemal problém skórovať do odkrytej bránky - 2:2. Pre mladého útočníka to bol v poradí šiesty gól v ročníku. O víťazný zásah "červených krídel" sa v 53. minúte postaral v skvelej forme hrajúci Švéd Gustav Nyquist, ktorý "prefrčal" okolo kapitána Bostonu Zdena Cháru a namieril presne k ľavej žrdi. "Mám dojem, že Chára práve naskočil zo striedačky, takže bolo pre neho ťažké hneď zrýchliť a preto vyzeral pritom trochu nemotorne. Ja som bol v plnej rýchlosti, tak som okolo neho prekorčuľoval a snažil sa čo najrýchlejšie vystreliť smerom na lapačku," opísal pre nhl.com víťazný zásah hrdina Nyquist.

Luke Glendening spolu s Tomášom Tatarom sa tešia z Jurčového gólu.
Foto: TASR/AP


Detroit si zaknihoval tretie víťazstvo v rade a upevnil si pozíciu na siedmej priečke tabuľky Východnej konferencie, ktorá mu zaisťuje prvú voľnú kartu do play off. "Bol to super zápas. Boston hral vynikajúco, boli lepší, ale s troškou hokejového šťastia a srdiečkom sme ich dokázali poraziť. Na 'Jurkyho' gól sa mi podarilo prihrať nohou, čo bolo celkom vtipné. Asi mám futbal veľmi rád. Zároveň som rád, že mi padol další gól," uviedol na svojom facebookovom profile Tomáš Tatar, ktorý má v tejo sezóne na konte zatiaľ 36 bodov (19+17) v 67 zápasoch. V stretnutí si zapísal aj dve plusky, rovnako ako jeho krajan Jurčo. Dvadsaťjedenročný krídelník, ktorý začal sezónu na farme, sršal aktivitou a vyhlásili za druhú hviezdu zápasu. "Pravdou je, že neviem, dokedy ma nechá vedenie Detroitu v prvom tíme. Musím sa preto snažiť v každom dueli. Nie každý večer mi to vyjde, ale usilujem sa zakaždým tvrdo pracovať. Aj dnešný gól bol výsledkom tvrdej práce," vyznal sa pre oficiálny portál NHL Jurčo, ktorý prerušil šesťzápasové gólové suchoty. "Dlho sa mi strelecky nedarilo, začínal som byť z toho frustrovaný, no dnes mi to tam konečne padlo," spokojne konštatoval.

Zostrih z celého zápasu




Góly Tomáša Tatara a Tomáša Jurča





Bruins síce prestrieľali súpera vysoko 35:20, no ani to im nestačilo k bodovému zisku. Vlaňajší finalista Stanleyho pohára utrpel prvú prehru v riadnom hracom čase od 1. marca, keď predtým bodoval v 16 dueloch v rade. "Neviem, ako sme mohli tento zápas prehrať, je to neuveriteľné. Mali sme šance, držali puk, robili všetko správne, no aj tak sme neuspeli," povzdychol si obranca Bruins Dougie Hamilton. V zápase sa predstavili okrem detroitského slovenského dua aj ďalší dvaja hráči spod Tatier. Líder defenzívy Bruins Zdeno Chára sa prezentoval dvoma strelami a stretnutie dokončil s mínuskou, jeho spoluhráč Andrej Meszároš si zapísal dva mínusové body.

LA si zabezpečili účasť v play off

Hráči Phoenixu potrebujú v boji o play off body ako soľ, no na ľade Los Angeles totálne vyhoreli a museli zhltnúť horkú pilulku v podobe prehry 0:4. Štvrtý gól "kráľov" strelil ich najproduktívnejší hráč Anže Kopitar, ktorému v presilovke nabil na strelu z prvej Marián Gáborík. Bola to pre neho 15. asistencia v sezóne. Brankár LA Jonathan Quick kryl všetkých 17 striel hostí a vychytal svoje šieste čisté konto v sezóne. Víťaz Stanleyho pohára z roku 2012 postúpil do play off piaty rok po sebe. "Zatiaľ nie je čo oslavovať. Postup bol povinnosťou, nie cieľom," vyslovil sa kapitán Kings Dustin Brown.
Corey Perry sa teší so spoluhráčmi z víťazstva nad Edmontonom Oilers.
Foto: TASR/AP

Pri prvom góle asistoval slovenský mladík M. Marinčin

Ducks proti Edmontonu dve tretiny "spali", no v tej tretej sa zobudili a predviedli obrat z 0:2 na víťazných 3:2. Dva góly "káčerov" vsietil ostrostrelec Corey Perry, ktorý v 59. minúte prihral aj na víťazný zásah obrancovi Francoisovi Beaucheminovi. Dánsky brankár Frederik Andersen sa blysol 30 zákrokmi a pomohol Ducks získať prvýkrát v klubovej histórii 50. víťazstvo v jednej sezóne. Prvý gól Oilers padol v presilovke a asistoval pri ňom Martin Marinčin. Mladý slovenský zadák počas 20:41-minútového pobytu na ľade zaznamenal jednu strelu, dve trestné minúty a dva mínusové body.


Sumáre NHL:

OTTAWA - NY ISLANDERS 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)



Góly: 47. Michálek (Neil, Wiercioch) - 18. Bailey (Strome, Donovan), 50. Cizikas (Bailey, Strome). Brankári: Anderson - Nilsson, strely na bránku: 36:27. Diváci: 16.516.



DETROIT - BOSTON 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)



Góly: 25. TATAR (DeKeyser, Kindl), 52. JURČO (TATAR, Kronwall), 53. Nyquist (Legwand) - 17. Boychuk (Kelly, Marchand), 42. Söderberg (Bergeron, Smith). Brankári: Howard - Rask, strely na bránku: 20:35. Diváci: 20.066.



ANAHEIM - EDMONTON 3:2 (0:0, 0:1, 3:1)



Góly: 44. Perry (Beleskey, Andersen), 52. Perry (Robidas), 59. Beauchemin (Perry, Getzlaf) - 37. Larsen (MARINČIN, Perron), 43. Eberle (Hall, Nugent-Hopkins). Brankári: Andersen - Fasth, strely na bránku: 26:32. Diváci: 17.174.



LOS ANGELES - PHOENIX 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)



Góly: 2. Pearson (Carter), 23. Doughty (Martinez, Kopitar), 50. Carter (Pearson), 50. Kopitar (GÁBORÍK, Martinez). Brankári: Quick - Greiss, strely na bránku: 32:17. Diváci: 18.118.



Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 18:57 0 1 1 0 2 0

Zdeno Chára (Boston) 22:13 0 0 0 -1 2 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 13:00 1 0 1 +2 4 2

Martin Marinčin (Edmonton) 20:41 0 1 1 -2 1 2

Andrej Meszároš (Boston) 20:51 0 0 0 -2 0 0

Tomáš Tatar (Detroit) 13:26 1 1 2 +2 3 0