Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Tatar dal piaty gól v sezóne, Halák priviedol Islanders k víťazstvu

Slovenský útočník Detritu Red Wings Tomáš Tatar sa raduje z gólu do bránky Chicaga. Foto: TASR/AP

Tatar bol so šiestimi strelami najaktívnejším hráčom zápasu "červených krídel" s Chicagom.

New York 15. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v noci na sobotu v zámorskej NHL jedným gólom k výhre Detroitu nad Chicagom 4:1. V 26. minúte za stavu 2:1 pre domácich Red Wings potrestal chybu pri rozohrávke hostí a pohotovo dorazil do siete strelu spoluhráča Joakima Anderssona. Pre 23-ročného útočníka to bol piaty presný zásah v sezóne.

Tatar bol so šiestimi strelami najaktívnejším hráčom zápasu, pripísal si aj plusku a dve trestné minúty. Slovenský krídelník sa po slabšom októbri v ďalšom mesiaci rozbehol a v uplynulých siedmich dueloch nazbieral päť bodov, celkovo ich má na konte šesť. Jeho spoluhráč Tomáš Jurčo, ktorý nastúpil v útoku s elitným ruským centrom Pavlom Dacjukom, zaznamenal dva strelecké pokusy a takisto jeden plusový bod. Ďalší slovenský krídelník Marián Hossa sa v drese Chicaga bodovo nepresadil a duel dokončil s mínuskou. "Myslím si, že sme pôsobili rýchlym dojmom, čo je pozitívne. Vždy sa to dobre hodnotí, keď sa vám podarí prekorčuľovať protovníka. V druhej tretine sme odviedli skutočne poctivú robotu," pochvaľoval si tréner "červených krídel" Mike Babcock.

Gól Tomáša Tatara:




Jaroslav Halák priviedol NY Islanders na ľade Floridy k víťazstvu 4:3 po samostatných nájazdoch. Slovenský brankár zaznamenal v riadnom hracom čase a predĺžení 35 úspešných zákrokov, v rozstrele ho z troch domácich strelcov prekonal iba Jonathan Huberdeau v prvej sérii, kým za "ostrovanov" presne mierili Frans Nielsen i Kyle Okposo. Halák si navyše pripísal vďaka rýchlej rozohrávke aj asistenciu pri góle Ryana Stromea. Svojmu tímu tak vychytal štvrté víťazstvo za sebou, triumfu nad Panthers predchádzali jeho shutouty pri výhrach nad Coloradom a Arizonou. Šnúru bez inkasovaného gólu mu po 193 minútach a 48 sekundách preťal otváracím zásahom dvojbodový Jimmy Hayes. "V tretej tretine sme viedli 3:1 a taký náskok by sme mali udržať. Nastreli sme žŕdku, mohlo byť 4:1. Na druhej strane oni premenili šancu, znížili na 2:3 a zrazu to bol celkom iný príbeh. Klasické nedáš - dostaneš. Taký je však hokej," komentoval pre zámorské médiá víťazné stretnutie Halák. Slovenský brankár viackrát podržal svoje mužstvo, za čo si vyslúžil pochvalu od trénera Islanders Jacka Capuana.

"Každý tím, ktorý chce víťaziť, musí v prvom rade disponovať kvalitným brankárom. Jaro ním je. Na začiatku sezóny možno dostal pár gólov, ktoré by najradšej vzal späť, no teraz po posledných víťazstvách sa mu zdvihlo sebavedomie a je to na jeho výkonoch vidno. Veľmi sa mi na ňom páči, ako každý deň tvrdo pracuje a chce sa neustále zlepšovať," povedal Capuano na adresu Haláka. Na trénerove slová nadviazal kapitán Islanders John Tavares: "Jaro chytal extrémne dobre, spravil niekoľko kľúčových zákrokov. Vďaka nemu sme dokázali doviesť zápas do nájazdov, v ktorých sme už mali navrch." Z víťazstva sa tešil aj Ľubomír Višňovský, ten odohral v obrane newyorského tímu takmer 21 minút, zapísal si dve strely a dve plusky. Krajan v tíme Panthers Tomáš Kopecký, ktorý nastúpil v prvom útoku hostí, ohrozil Haláka dvoma strelami, do štatistík mu pribudol mínusový bod a dve trestné minúty.

Zákrok Jaroslava Haláka




"Panteri" ratovali bod v tretej tretine, v ktorej prehrávali už 1:3, ale skvelým finišom dokázali doviesť duel do predĺženia. Kopecký mal dokonca v závere riadneho hracieho času šancu rozhodnúť o triumfe domácich "panterov", ale Haláka v samostatnom úniku neprekonal. Pár minút predtým si vylámal zuby na slovenskom brankárovi aj Brad Boyes. "Odohrali sme dobrý zápas a môžeme byt spokojní aj s bodom, nakoľko sme prehrávali 1:3 v tretej tretine. Nakoniec sme bojovali a získali aspoň jeden bod. V samostatných nájazdoch je to už lotéria a šťastnejší boli Islanders," vyjadril sa pre svoju oficiálnu webstránku Kopecký a k svojej tutovke zo záveru riadneho času dodal: "Za stavu 3:3 v oslabení som mal veľkú šancu, keď som išiel minútu a pol do konca sám na brankára. To musím premeniť. Škoda, veľmi ma to mrzí, lebo si myslím, že sme odohrali dobrý zápas a dva body sú vždy lepšie ako jeden."


Fotogaléria zo zápasov NHL




Toronto v zostave s Richardom Pánikom nestačilo doma na Pittsburgh, tesný triumf hostí 2:1 zariadil dvoma gólmi Pascal Dupuis. Ten odohral prvý zápas v sezóne v prvej formácii po boku Sidneyho Crosbyho a Chrisa Kunitza a "tučniakom" sa tento ťah vyplatil. Pánik korčuľoval v štvrtom útoku Maple Leafs, na ľade strávil iba štyri minúty a 47 sekúnd.

V ďalšom súboji zraneniami zdecimovaný Columbus zvíťazil na ľade Philadelphie aj vďaka trom využitým presilovkám 4:3 a prerušil tak sériu prehier, ktorá sa zastavila na čísle deväť. "Je to skutočne dobrý pocit. Moji hráči dnes podali oduševnený, obetavý výkon, skvele blokovali súperove strely a odoberali mu puky. Urobili sme však iba jeden krok správnym smerom," brzdil eufóriu kouč Blue Jackets Todd Richards.

Arizona triumfovala vo Vancouveri nad domácimi Canucks jasne 5:0, na čom mal hlavnú zásluhu český center Martin Hanzal. Ten zaznamenal čistý hetrik, svoj druhý v kariére a prvý od roku 2008. Brankár Devan Dubnyk zlikvidoval všetkých 35 striel súpera a zaknihoval si prvé čisté konto v drese Coyotes a celkovo deviate v kariére. "Kojoti" tak ukončili šnúru troch prehier.

Čistým štítom sa mohol v noci pochváliť aj brankár New Jersey Cory Schneider, ktorý v dueli s Washingtonom zastavil všetkých 30 striel domácich hráčov a doviedol svoj tím k tesnej výhre 1:0. Schneider zaznamenal prvé čisté konto v sezóne, jeho 13. v kariére. O jediný presný zásah sa postaral Mike Cammalleri v polovici tretej tretiny. Využil pritom obrovskú chybu súperovho brankára Bradena Holtbyho, ktorý prihral puk priamo na hokejku útočníka Devils a ten z uhla bez problémov trafil odkrytú bránku. "V takej časti zápasu musíte hrať puk na istotu. To som neurobil a stálo nás to body," sypal si po nešťastnom momente popol nad hlavu Holtby.

Sumáre NHL:

WASHINGTON - NEW JERSEY 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 50. Cammalleri. Brankári: Holtby - Schneider, strely na bránku: 30:28, 18.506 divákov.



PHILADELPHIA - COLUMBUS 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)
Góly: 13. Giroux (Streit, Voráček), 24. Voráček (B. Schenn, Simmonds), 42. Del Zotto (Giroux, Mason) - 9. Wisniewski (Johansen, Erixon), 18. Foligno (Erixon, Johansen), 30. Foligno (Johansen, Johnson), 34. Wisniewski (Foligno, Johansen). Brankári: Mason - McElhinney, strely na bránku: 27:38, 19.789 divákov.



FLORIDA - NY ISLANDERS 3:4 pp a sn (1:0, 0:2, 2:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 13. Hayes (Trocheck, Jokinen), 50. Campbell (Jokinen, Barkov), 58. Ekblad (Trocheck, Hayes) - 34. Tavares (Okposo, Bailey), 36. Strome (Hickey, HALÁK), 44. Kuľomin (Boychuk, Grabovskij), rozh. samost. nájazd Okposo. Brankári: Luongo - HALÁK, strely na bránku: 38:34, 10.010 divákov.



DETROIT - CHICAGO 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly: 7. Glendening (Miller), 25. Franzén (Zetterberg), 26. TATAR (Andersson, Glendening), 58. B. Smith (Dacjuk, Abdelkader) - 12. Kane (Toews, Seabrook). Brankári: Howard - Crawford, strely na bránku: 37:26, 20.027 divákov.



TORONTO - PITTSBURGH 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Góly: 47. Franson - 38. Dupuis (Ehrhoff, Sutter), 41. Dupuis (Crosby, Bortuzzo). Brankári: Bernier - Greiss, strely na bránku: 31:40, 19.295 divákov.



VANCOUVER - ARIZONA 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)
Góly: 15. Hanzal (Yandle, Murphy), 36. Hanzal (Rieder, Erat), 36. Hanzal (Erat, Michálek), 40. Doan (Gagner, Yandle), 58. Yandle (Bödker, Gagner). Brankári: Miller - Dubnyk, strely na bránku: 35:23, 18.708 divákov.



Slováci v akcii:
Tomáš Tatar (Detroit) 15:17 1 0 1 +1 6 2
Tomáš Jurčo (Detroit) 10:48 0 0 0 +1 2 0
Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 20:57 0 0 0 +2 2 0
Tomáš Kopecký (Florida) 17:58 0 0 0 -1 2 2
Marián Hossa (Chicago) 16:11 0 0 0 -1 0 0
Richard Pánik (Toronto) 4:47 0 0 0 0 0 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 65:00 0+1 3/38 92,1%

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, body, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/