Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NY Rangers je prvý finalista v boji o Stanley Cup

Radosť hráčov New Yorku Rangers po víťazstve v šiestom zápase nad Canadiens a z postupu do finále v boji o Stanley Cup. Foto: TASR/AP

Súperom Rangers vo finále bude úspešnejší z dvojice Chicago - Los Angeles (zatiaľ 2:3 na zápasy).

New York 30. mája (TASR) -Hokejisti New Yorku Rangers si po 20 rokoch opäť zahrajú vo finále Stanleyho pohára. Rozhodlo o tom šieste stretnutie finále play off Východnej konferencie zámorskej NHL, v ktorom "jazdci" v noci na piatok zdolali Montreal Canadiens 1:0 a sérii hranej na štyri víťazstvá triumfovali v pomere 4:2. Súperom Rangers vo finále bude úspešnejší z dvojice Chicago - Los Angeles (zatiaľ 2:3 na zápasy).

Hrdinom sa v newyorskej Madison Square Garden stal domáci útočník Dominic Moore, ktorý v 39. minúte zaznamenal jediný gól zápasu. Čisté konto si v domácej bránke pripísal Henrik Lundqvist, ktorý čelil iba osemnástim strelám. Rangers prestrieľali súpera v pomere 32:18. "Hrali sme výborne celý zápas. Nemal som veľa práce, pre mňa bol tento duel skôr o tom, aby som sa sústredil na každú strelu, ktorá na mňa išla," povedal švédsky brankár Rangers. Lundqvist vyrovnal klubový rekord v počte "shutoutov" v play off, na konte ich má už deväť.

Obrazom na Teraz.sk: Nespútaná radosť Rangers po postupe do finále


Jazdci sú teraz bez kapitána

NY Rangers sú vôbec prvým tímom, ktorý postúpil do finále Stanleyho pohára potom, ako v prvých dvoch kolách musel absolvovať sedemzápasové série. "Jazdci" sú momentálne bez kapitána, takže asistenti Brad Richards, Dan Girardi a Marc Staal prišli prevziať trofej Princa z Walesu pre finalistu play off z Východnej konferencie. Vzhľadom k tradícii sa jej ale ani jeden z hráčov nedotkol. "Je to niečo úžasné, ale musíme mať stále na pamäti, že zisk tejto trofeje nie je náš posledný cieľ. Je však fantastické, že máme možnosť bojovať o pohár," uviedol Richards.

V bránke Canadiens dostal opäť pred slovenským legionárom Petrom Budajom prednosť Dustin Tokarski. Bol oporou, ale ani jeho 31 zásahov na vynútenie si siedmeho duelu nestačilo. "Je dosť drsné byť iba niekoľko zápasov od možnosti postúpiť do finále Stanleyho pohára a nedosiahnuť to," netajil sklamanie Tokarski, ktorého kouč odvolal 113 sekúnd pred sirénou tretej tretiny, ale ani hra bez brankára Montealu nepomohla.

Jediný gól duelu prišiel pred koncom druhej tretiny po dobrej práci Dereka Dorsetta v útočnom pásme. Puk sa od neho dostal k obrancovi Ryanovi McDonaghovi, ten ho poslal za bránku Brianovi Boylovi, ktorý našiel voľného Moorea a ten zblízka s prehľadom prekonal Tokarského. Bol to jeho tretí presný zásah vo vyraďovačke. "Ako každý hráč v tíme sa iba snažím robiť svoju robotu. V takýchto veľkých zápasoch rozhodujú maličkosti a dnes sa nám to podarilo," povedal po zápase šťastný strelec. Rangers už potom skvelou defenzívou nepustili súpera k odpovedi, Montreal mal v tretej tretine iba päť striel na bránku. "Jazdci" sú tak v prvom finále od roku 1994, keď najcennejšiu hokejovú trofej napokon aj získali. Montreal čaká na finálovú účasť márne už od svojho posledného triumfu v Stanleyho pohári v roku 1993.

Finále Stanleyho pohára sa začne v stredu 4. júna

Vedenie zámorskej hokejovej NHL zverejnilo program finálovej série Stanleyho pohára. V nej sa New York Rangers ako víťazi play off Východnej konferencie stretnú s úspešnejším z dvojice Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings, ktorí bojujú v konferenčnom finále na západe. Kings vedú v sérii 3:2, šiesty duel je na programe v piatok na ľade Los Angeles. Prípadný siedmy zápas by sa hral v Chicagu v nedeľu.

Stanleyho pohár 2014 - finále:
1. zápas: Chicago/Los Angeles - NY Rangers (4. júna)
2. zápas: Chicago/Los Angeles - NY Rangers (7. júna)
3. zápas: NY Rangers - Chicago/Los Angeles (9. júna)
4. zápas: NY Rangers - Chicago/Los Angeles (11. júna)
5. zápas*: Chicago/Los Angeles - NY Rangers (13. júna)
6. zápas*: NY Rangers - Chicago/Los Angeles (16. júna)
7. zápas*: Chicago/Los Angeles - NY Rangers (18. júna)


NHL - play off
Východná konferencia - finále, 6. zápas:
NEW YORK RANGERS - MONTREAL 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól:
39. D. Moore. Brankári: Lundqvist - Tokarski, strely na bránku: 32:18, 18.006 divákov
/konečný stav série: 4:2, postúpil New York/


Takto vyzerá radosť z postupu do finále v boji o trofej Lorda Stanleyho


Zostrih celého zápasu