Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Penguins obhájili Stanleyho pohár, najužitočnejším hráčom Crosby

Sidney Crosby z tímu Pittsburgh Penguins oslavuje zisk Stanleyho pohára po víťaznom zápase proti Nashville Predators, 11. júna 2017. Foto: TASR/AP

Penguins sa stali po 19 rokoch prvým tímom zámorskej profiligy, ktorý dokázal obhájiť titul.

Nashville 12. júna (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins úspešne obhájili zisk Stanleyho pohára. V šiestom súboji finále play off NHL 2016/2017 zvíťazili v noci na pondelok na ľade Nashvillu Predators 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. Rozhodujúci gól strelil v čase 58:25 Patric Hörnqvist, v úplnom závere pridal poistku do prázdnej bránky ďalší švésky útočník v službách "tučniakov" Carl Hagelin.

Penguins sa stali po 19 rokoch prvým tímom zámorskej profiligy, ktorý dokázal obhájiť titul. Pred nimi sa to naposledy podarilo Detroitu, ktorý vybojoval pohár v rokoch 1997 a 1998. "Toto bol náš cieľ od začiatku sezóny. Vedeli sme, že to dlho nikto nedokázal. Že sa nám to podarilo dosiahnuť, je niečo skvelé," povedal kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.

"Tučniaci" získali už piatu trofej v klubovej histórii, slávny strieborný grál dvíhali nad hlavy aj v rokoch 1991, 1992, 2009 a 2016. Vo všetkých piatich prípadoch vybojovali pohár na klzisku súpera. "Neviem, čo povedať. Nemám slov. Tie pocity, sa nedajú slovami opísať. Pri góle na 2:0 som chcel mať absolútnu istotu, preto som puk do prázdnej bránky dopravil hokejkou až za čiaru," vyznal sa v prvej televíznej reakcii Hagelin.

Hráči Pittsburgh Penguins sa tešia po vyhratom zápase s Nashville Predators a zisku Stanleyho pohára, 12. júna 2017.
Foto: TASR/AP


Najužitočnejším hráčom play off sa rovnako ako vlani stal Crosby, ktorý sa tak môže opäť tešiť zo zisku prestížnej Conn Smythe Trophy. Ako kapitán mal znovu tú česť zdvihnúť ako prvý nad hlavu uctievaný pohár, vo svojej kariére ho získal celkovo už tretíkrát. Následne trofej odovzdal Ronovi Hainseymu, ktorý prišiel do Pittsburghu pred uzávierkou výmien z Caroliny. Skúsený obranca odohral 907 zápasov základnej časti, kým v apríli prvýkrát nastúpil na prvý duel v play off. Ako tretí si siahol na pohár 40-ročný center Matt Cullen, ktorý pravdepodobne ukončí kariéru.

"Vedeli sme, že bude ťažké obhájiť titul. Počas sezóny sme sa museli vyrovnávať s veľkým počtom zranení a ďalšími problémami, museli sme hľadať najrozličnejšie cesty za víťazstvami. Sme šťastní, že napriek nepriazni osudu sme dokázali takýmto spôsobom finišovať ročník," tešil sa Crosby. Jeho tím sa v tretej tretine ubránil 32-sekundovej presilovke Nashvillu o dvoch hráčov, čo sa ukázal byť jeden z kľúčových momentov zápasu. "Myslím si, že nás to povzbudilo. Dalo nám to psychickú vzpruhu. Následne strelil Patric Hörnqvist kľúčový gól a už sme vedeli, že víťazstvo je naše," citovala Crosbyho stanica NBC Sports.

Veľkou oporou Penguins bol vo finále brankár Matt Murray, ktorý zakončil sezónu dvoma čistými kontami. Stal sa prvým brankárom, ktorý získal vo svojich prvých dvoch sezónách v NHL dva Stanley Cupy. Má pritom iba 23 rokov. Pri triumfe 6:0 v piatom dueli potreboval na nulu 24 zákrokov a gól nepustil ani v šiestej partii, v ktorej zastavil všetkých 27 pukov. Pomohlo mu však aj chybné rozhodnutie arbitrov, tí v úvode druhej dvadsaťminútovky predčasne prerušili hru v domnení, že má Murray po strele Filipa Forsberga puk vo svojej moci. Ten sa však dokotúľal pred bránkovú čiaru, kde ho Colton Sissons doklepol do odkrytej bránky.

Na snímke kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby (vpravo) a jeho spoluhráč Jevgenij Malkin bozkávajú Stanleyho pohár po 6. zápase finále play off zámorskej hokejovej NHL Nashville Predators - Pittsburgh Penguins v Nashville 11. júna 2017.
Foto: TASR/AP


Pittsburgh až v šiestom zápase prelomil nadvládu domácich tímov vo finále. Najmä zásluhou pozornej obrany, výborného Murrayho a pohotovosti Hörnqvista. "Bude to určite najdôležitejší gól mojej kariéry. Ťažko dám niekedy ešte cennejší. Navždy zostane v mojom srdci," jasal 30-ročný krídelník po presnom zásahu do siete svojho bývalého zamestnávateľa. Predators ho draftovali v roku 2005 z celkového 230. miesta, dres Nashvillu si obliekal v rokoch 2008 - 2014. Do Pittsburghu prišiel v júni 2014 v rámci výmeny za Jamesa Neala. "Bol to tímový výkon, od prvého až po posledné striedanie. Pri góle som mal šťastie. Celú sériu to bola bitka, Nashville hral skutočne vynikajúco, no my sme dokázali zabrať vždy, keď sme to potrebovali," zdôraznil Hörnqvist.

Predators vstúpili do play off ako bodovo najslabší tím po základnej časti zo všetkých 16 účastníkov. Vo vyraďovačke však predviedli spanilú jazdu, ktorú zastavil až ich finálový súper. Zverenci trénera Petra Lavioletta ukázali v play off svoju silu najmä na domácom ľade. Až v noci na pondelok prehrali v Bridgestone Aréne prvýkrát v riadnom hracom čase, a aj to dosť smoliarsky. Okrem neuznaného gólu Sissonsa ich môžu mrzieť najmä nevyužité presilovky, Penguins mali štyroch vylúčených hráčov, kým Nashville ani jedného. "Mrzí nás to. Musíme si zapamätať tento pocit, to je najdôležitejšia vec, ktorú si musíme z tohto finále zobrať. O rok sme tu znova," sľúbil obranca "predátorov" P.K. Subban. Slovenský hokej nemal rovnako ako vlani vo finálovej sérii svoje zastúpenie.

šiesty zápas finálovej série play off NHL (o Stanleyho pohár) /na štyri víťazstvá/

NASHVILLE PREDATORS - PITTSBURGH PENGUINS 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Góly:
59. Hörnqvist (Schultz, Kunitz), 60. Hagelin (Dumoulin). Rozhodcovia: O'Halloran, Pollock – Heyer, Kovachik, vylúčenia: 0:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 17.271 divákov.

Nashville: Rinne - Subban, Ekholm, Irwin, Josi, Weber, Ellis - Aberg, Sissons, Forsberg - Neal, Fisher, Arvidsson - Smith, Järnkrok, Watson - C. Wilson, Gaudreau, McLeod

Pittsburgh: Murray - Hainsey, Dumoulin, Daley, Cole, Schultz, Määttä - Sheary, Crosby, Guentzel - Kessel, Malkin, S. Wilson - Rust, Cullen, Kunitz - Hörnqvist, Rowney, Hagelin

/konečný stav série: 2:4, Pittsburgh získal Stanleyho pohár/


Predators napokon nastúpili aj s obrancom Ellisom, hoci sa špekulovalo, že by mohol duel vynechať pre zranenie. Tréner domácich Laviolette napriek tomu jednu zmenu v zostave oproti piatemu zápasu urobil, na krídle štvrtého útoku nahradil Zolnierczyka McLeod.

Šieste finále sa začalo v úžasnom tempe, tímy nijako netaktizovali a diváci tak mohli sledovať parádne ofenzívne divadlo. Najväčšiu šancu mal v prvej dvadsaťminútovke Neal, brankár Pittsburghu Murray lapačkou zázračne kryl jeho dorážku po otočke Fishera. Napriek viacerým nebezpečným výpadom na oboch stranách zostával stav 0:0 nemenný a prvýkrát vo finálovej sérii sa tak stalo, že v jednej tretine nepadol gól.

Na začiatku druhej časti prišiel kontroverzný moment. Sissons dopravil odrazený puk do siete, ale rozhodcovia už tesne predtým odpískali prerušenie hry, hoci Murray ho nemal po strele Forsberga vôbec pod kontrolou. Domáci sa cítili ukrivdení, z tempa ich to ale nevyviedlo. V polovici stretnutia musel Murray vytasiť dva skvelé zákroky - najprv zmaril šancu Smithovi a vzápätí ustál aj nájazd Sissonsa. V 33. min. zastavil efektným semaforom i strelu Arvidssona z medzikružia. Pittsburgh sa tiež nenechal zahanbiť, v 34. min. Crosby vyzval k skórovaniu Guentzela, ale toho stačila v poslednej chvíli zblokovať domáca defenzíva. Vo vyrovnanom súboji sa skóre stále nemenilo a čakalo sa na osudnú chybu.

Cesta hokejistov Pittsburghu Penguins za triumfom vo finále play off NHL 2016/2017:

PITTSBURGH PENGUINS


základná časť: 111 bodov, druhé miesto v Metropolitnej divízii

play off

1. kolo: Columbus 4:1 na zápasy (3:1, 4:1, 5:4 pp, 4:5, 5:2)

2. kolo: Washington 4:3 na zápasy (3:2, 6:2, 2:3 pp, 3:2, 2:4, 2:5, 2:0)

finále Východnej konferencie: Ottawa 4:3 na zápasy (1:2 pp, 1:0, 1:5, 3:2, 7:0, 1:2, 3:2 pp)

finále o Stanleyho pohár: Nashville 4:2 na zápasy (5:3, 4:1, 1:5, 1:4, 6:0, 2:0)


V 47. min. Crosby ponúkol ďalší puk ako na tácni obrancovi Coleovi, ktorý si nakorčuľoval z druhej vlny a mieril medzi betón a lapačku Rinneho, fínsky brankár však "predátorov" podržal. Nashville v treťom dejstve dostal možnosť hrať presilovku o dvoch hráčov, skúšal to v nej od modrej čiary Josi, Murray bol ale pozorný. Dráma v Bridgestone Aréne gradovala. V 56. min. neúspešne skúšal spoza bránky zasunúť puk za Murrayho chrbát Arvidsson. Kľúčový moment prišiel 95 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Po strele Schultza sa puk odrazil od zadného mantinelu po bočnej sieťke ku ľavej žŕdke, kde Hörnqvist z nulového uhla poslal puk na bránku a ten sa sa od Rinneho chrbta odrazil do siete - 0:1.

Tréner Nashvillu Laviolette si vyžiadal preskúmanie situácie na videu, reklamoval, že švédsky útočník bránil Rinnemu v bránkovisku, ale s protestom neuspel. Penguins zasadili súperovi rozhodujúci úder, domácim už k vyrovnaniu nepomohla ani záverečná hra bez brankára. Naopak, v nej spečatil výsledok gólom do prázdnej bránky Hagelin. Po záverečnej siréne sa tak mohli v hale spustiť majstrovské oslavy "tučniakov".

Zoznam víťazov Stanleyho pohára - počet titulov v NHL (iba aktívne tímy):

24 - Montreal Canadiens

13 - Toronto Maple Leafs

11 - Detroit Red Wings

6 - Boston Bruins, Chicago Blackhawks

5 - Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins

4 - New York Islanders, New York Rangers

3 - New Jersey Devils

2 - Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers

1 - Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars, Tampa Bay Lightning


Crosby obhájil Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off



Cenu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off NHL 2016/2017 získal rovnako ako vlani útočník Pittsburghu Sidney Crosby. Kapitán Penguins si prevzal trofej tesne po skončení šiesteho finálového duelu na ľade Nashvillu, v ktorom "tučniaci" zvíťazili 2:0. Po celkovom triumfe 4:2 na zápasy tak mohol Crosby zdvihnúť nad hlavu aj slávny Stanleyho pohár.

Kanadský center získal v 24 stretnutiach vyraďovacej časti 27 bodov za 8 gólov a 19 asistencií, teda o jeden bod menej, ako jeho spoluhráč Jevgenij Malkin. Rus vyhral produktivitu v play off, odohral však o zápas viac ako Crosby. Ten sa stal iba tretím hráčom histórie, ktorý získal Conn Smythe Trophy vo dvoch sezónach po sebe, pred ním to dokázali len Mario Lemieux (1991 a 1992) a Bernie Parent (1974 a 1975).

Prehľad doterajších víťazov Stanleyho pohára podľa jednotlivých rokov (v zátvorkách slovenskí držitelia):

2017 Pittsburgh Penguins

2016 Pittsburgh Penguins

2015 Chicago Blackhawks (Marián Hossa)

2014 Los Angeles Kings (Marián Gáborík)

2013 Chicago Blackhawks (Marián Hossa, Michal Handzuš)

2012 Los Angeles Kings

2011 Boston Bruins (Zdeno Chára)

2010 Chicago Blackhawks (Marián Hossa, Tomáš Kopecký)

2009 Pittsburgh Penguins (Miroslav Šatan)

2008 Detroit Red Wings (Tomáš Kopecký)

2007 Anaheim Ducks

2006 Carolina Hurricanes

2005 výluka

2004 Tampa Bay Lightning (Martin Cibák)

2003 New Jersey Devils (Jiří Bicek)

2002 Detroit Red Wings

2001 Colorado Avalanche

2000 New Jersey Devils

1999 Dallas Stars

1998 Detroit Red Wings

1997 Detroit Red Wings

1996 Colorado Avalanche

1995 New Jersey Devils

1994 New York Rangers

1993 Montreal Canadiens

1992 Pittsburgh Penguins

1991 Pittsburgh Penguins

1990 Edmonton Oilers

1989 Calgary Flames

1988 Edmonton Oilers

1987 Edmonton Oilers

1986 Montreal Canadiens

1985 Edmonton Oilers

1984 Edmonton Oilers

1983 New York Islanders

1982 New York Islanders

1981 New York Islanders

1980 New York Islanders

1979 Montreal Canadiens

1978 Montreal Canadiens

1977 Montreal Canadiens

1976 Montreal Canadiens

1975 Philadelphia Flyers

1974 Philadelphia Flyers

1973 Montreal Canadiens

1972 Boston Bruins

1971 Montreal Canadiens

1970 Boston Bruins

1969 Montreal Canadiens

1968 Montreal Canadiens

1967 Toronto Maple Leafs

1966 Montreal Canadiens

1965 Montreal Canadiens

1964 Toronto Maple Leafs

1963 Toronto Maple Leafs

1962 Toronto Maple Leafs

1961 Chicago Black Hawks (Stan Mikita)

1960 Montreal Canadiens

1959 Montreal Canadiens

1958 Montreal Canadiens

1957 Montreal Canadiens

1956 Montreal Canadiens

1955 Detroit Red Wings

1954 Detroit Red Wings

1953 Montreal Canadiens

1952 Detroit Red Wings

1951 Toronto Maple Leafs

1950 Detroit Red Wings

1949 Toronto Maple Leafs

1948 Toronto Maple Leafs

1947 Toronto Maple Leafs

1946 Montreal Canadiens

1945 Toronto Maple Leafs

1944 Montreal Canadiens

1943 Detroit Red Wings

1942 Toronto Maple Leafs

1941 Boston Bruins

1940 New York Rangers

1939 Boston Bruins

1938 Chicago Black Hawks

1937 Detroit Red Wings

1936 Detroit Red Wings

1935 Montreal Maroons

1934 Chicago Black Hawks

1933 New York Rangers

1932 Toronto Maple Leafs

1931 Montreal Canadiens

1930 Montreal Canadiens

1929 Boston Bruins

1928 New York Rangers

1927 Ottawa Senators

1926 Montreal Maroons

1925 Victoria Cougars

1924 Montreal Canadiens

1923 Ottawa Senators

1922 Toronto St. Pats

1921 Ottawa Senators

1920 Ottawa Senators

1919 Toronto Arenas

1918 Toronto Arenas

1917 Seattle Metropolitans

1916 Montreal Canadiens

1915 Vancouver Millionaires

1914 Toronto Blueshirts

1913 Quebec Bulldogs

1912 Quebec Bulldogs

1911 Ottawa Senators

1910 Montreal Wanderers

1909 Ottawa Senators

1908 Montreal Wanderers

1907 Montreal Wanderers

1906 Montreal Wanderers

1905 Ottawa Silver Seven

1904 Ottawa Silver Seven

1903 Ottawa Silver Seven

1902 Montreal A. A. A.

1901 Winnipeg Victorias

1900 Montreal Shamrocks

1899 Montreal Shamrocks

1898 Montreal Victorias

1897 Montreal Victorias

1896 Montreal Victorias

1895 Montreal Victorias

1894 Montreal A. A. A.

1893 Montreal A. A. A.