Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Washington je už na čele divízie, hetrik Backströma

Nicklas Backström Foto: TASR

Obhajcu titulu doviedol k triumfu švédsky center Nicklas Bäckström, ktorý sa blysol hetrikom a pridal k nemu aj jednu asistenciu.

New York 1. decembra (TASR) - Hokejisti Washingtonu zdolali v noci na sobotu v zámorskej NHL na domácom ľade New Jersey 6:3 a natiahli sériu víťazstiev už na sedem zápasov. Vďaka výhre sa vyhupli na čelo Metropolitnej divízie, kde majú náskok jedného bodu pred druhým Columbusom.

Obhajcu titulu doviedol k triumfu švédsky center Nicklas Bäckström, ktorý sa blysol hetrikom a pridal k nemu aj jednu asistenciu. Potvrdil tak parádnu formu, v uplynulých 14 stretnutiach nazbieral 19 bodov (7+12). Jeho spoluhráč z prvého útoku Alexander Ovečkin prispel k výhre gólom a dvomi asistenciami. Devils prehrali štvrtý duel za sebou.

Zápas nedohral domáci krídelník Tom Wilson. Hráč s kontroverznou povesťou vsietil druhý gól Capitals, už svoj siedmy v deviatich stretnutiach po návrate do zostavy po odpykaní si trestu. V druhej tretine však dal o sebe opäť vedieť v negatívnom zmysle, keď lakťom zozadu trafil ničnetušiaceho centra hostí Bretta Seneyho do hlavy a poslal ho na ľad. Wilson dostal za zákrok trest v hre a putoval pod sprchy. Otrasený Seney zamieril do šatne, v tretej tretine sa ale do hry vrátil. "Trafil ma do hlavy, možno trochu viac do zadnej časti ramena. Neviem, či konal zámerne," reagoval Seney. Tréner "Caps" Todd Reirden svojho zverenca bránil: "Bol to neplánovaný kontakt, ktorý vyplynul z hry. Snažil sa mu v poslednej chvíli vyhnúť." Hráči New Jersey následnú päťminútovú presilovku nevyužili.

Wilson s trestom v hre za nedovolený úder do hlavy dostane automaticky stopku na ďalší zápas, ako viacnásobný previnilec však bude zrejme čeliť ešte vyššiemu trestu od ligovej disciplinárky. Útočník Washingtonu si pritom len nedávno odpykal 20-zápasový dištanc, ktorý dostal za tvrdý úder do hlavy Oskara Sundqvista zo St. Louis v záverečnom zápase prípravy. Trest mu liga neskôr zredukovala na 14 stretnutí.

V ďalšom zápase "plamene" z Calgary zdolali Los Angeles 4:1, keď "kráľom" dovolili vyslať iba 14 striel. Najväčší podiel na domácom triumfe mal švédsky útočník Mikael Backlund, ktorý strelil dva góly a pridal jednu asistenciu. Matthew Tkachuk s Eliasom Lindholmom (odohral svoj 400. duel v NHL) zhodne dvakrát asistovali. Brankár Flames Mike Smith potreboval urobiť na výhru len 13 úspešných zákrokov. Kalifornský tím nastúpil bez skúseného Iľju Kovaľčuka, ktorý vynechal zápas pre zranenie.

Hráči St. Louis prišli v Denveri o dvojgólový náskok z prvej tretiny, ale napokon sa tešili z víťazstva 3:2 po predĺžení. Domácemu Coloradu tak presekli šnúru výhier, ktorá trvala šesť zápasov. Víťazný zásah strelil obranca Colton Parayko, ktorý skóroval po 94 sekundách predĺženia po vydarenej individuálnej akcii.


Výsledky NHL:

WASHINGTON CAPITALS – NEW JERSEY DEVILS 6:3 (1:0, 1:1, 4:2)

Góly: 4. Bäckström (Ovečkin, Kempný), 21. T. Wilson (Niskanen), 46. Burakovsky (Kempný, Bäckström), 51. Bäckström (Kuznecov, Carlson), 59. Ovečkin, 60. Bäckström (Ovečkin) – 30. Zajac (Coleman), 53. Hischier, 59. Johansson (Hischier, Hall). Brankári: Holtby - Kinkaid, strely na bránku: 31:36, 18.506 divákov.


FLORIDA PANTHERS – BUFFALO SABRES 3:2 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)

Góly: 19. McCann (Matheson, Vatrano), 52. Dadonov (Huberdeau, Yandle), 63. Barkov (Huberdeau, Ekblad) – 11. Skinner (Reinhart, Eichel), 23. Reinhart (Eichel, Ullmark). Brankári: Reimer - Ullmark, strely na bránku: 43:24, 12.179 divákov.



CAROLINA HURRICANES – ANAHEIM DUCKS 1:2 pp (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)

Góly: 19. Svečnikov (Hamilton, Aho) – 57. Aberg (Henrique, Montour), 62. Getzlaf (H. Lindholm, Rakell). Brankári: McElhinney - Gibson, strely na bránku: 34:29, 13.987 divákov.



COLORADO AVALANCHE – ST. LOUIS BLUES 2:3 pp (0:2, 1:0, 1:0 - 0:1)

Góly: 22. Zadorov, 43. Rantanen – 5. Tarasenko (Edmundson, Barbašev), 20. Steen, 62. Parayko (Edmundson). Brankári: Varlamov - Allen, strely na bránku: 29:37, 18.021 divákov.



CALGARY FLAMES – LOS ANGELES KINGS 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Góly: 1. Backlund (Brodie, Bennett), 48. Gaudreau (E. Lindholm, Tkachuk), 60. Backlund (Tkachuk, E. Lindholm), 60. Monahan (Backlund) – 34. Kempe (Wagner). Brankári: Smith - Petersen, strely na bránku: 37:14, 17.989 divákov.