Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Vegas s Tatarom zdolal LA po 2. predĺžení

Na snímke hráč Vegas Golden Knights Tomáš Tatar (90) korčuľuje okolo protihráča z Los Angeles Kings Michaela Amadia. Foto: TASR/AP

Hrdinom stretnutia bol fínsky center Erik Haula, ktorý v 96. minúte ukončil maratónsky duel a strelil víťazný gól rytierov.

New York 14. apríla (TASR) - Hokejisti Vegas Golden Knights zvíťazili v druhom súboji 1. kola play off NHL doma nad Los Angeles Kings 2:1 až po dvojnásobnom predĺžení a v sérii vedú už 2:0 na zápasy. Hrdinom stretnutia bol fínsky center Erik Haula, ktorý v 96. minúte ukončil maratónsky duel a strelil víťazný gól "rytierov". Z triumfu sa tešil aj slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý v drese nováčika odohral 18:24 min., vyslal dve strely a rozdal až osem bodyčekov. Séria sa teraz presúva do LA, tretí zápas je na programe v noci na pondelok (4.30 SELČ).

Golden Knights sa stali len piatym tímom profiligovej histórie, ktorý dokázal vo svojej nováčikovskej sezóne v NHL vyhrať dva úvodné zápasy v play off. Predtým sa to podarilo iba Anaheimu Ducks, Floride Panthers, Pittsburghu Penguins a Los Angeles Kings. Haula v 96. minúte po vysunutí od Jamesa Neala prenikol pred brankára LA Jonathana Quicka a šikovne zasunul puk popod jeho betón. Hrdina duelu neskrýval po zápase nadšenie: "Rozhodnúť zápas takýmto spôsobom je jedným z najlepších pocitov, aký môže športovec zažiť. Bol to dlhý zápas, veľa našich hráčov strávilo na ľade enormne dlhý čas a preto nás veľmi teší, že sme nakoniec zvíťazili." "Králi" prehrali dva po sebe nasledujúce zápasy v play off prvýkrát od roku 2014. Prehre nezabránil ani brankár Quick, ktorý v úvodných dvoch dueloch kryl až 81 strel súpera. V drese Kings nenastúpil obranca Drew Doughty, držiteľ Norrisovej trofeje zo sezóny 2015/2016 si odpykával jednozápasový trest za úder do hlavy Williama Carriera v prvom stretnutí.

Philadelphia zvíťazila v noci na sobotu na ľade obhajcu titulu Pittsburghu Penguins jednoznačne 5:1. "Letcom" sa tak vydaril reparát po debakli 0:7 v prvom zápase a vyrovnali stav série na 1:1. V bránke Flyers dostal opäť dôveru Kanaďan Brian Elliott, ktorý v prvom zápase striedal už v 30. minúte po piatom góle "tučniakov". "Vždy, keď dostanete možnosť nastúpiť od začiatku zápasu, chcete ju využiť," povedal Elliott, ktorý si v druhom súboji pripísal 34 úspešných zákrokov a výrazne pomohol Phildelphii k cennému víťazstvu.

Dôležitosť triumfu zdôraznil v pozápasovom rozhovore aj tréner hostí Dave Hakstol: "Poviem to tak, ako to je. Takmer nikto neverí, že môžeme v tejto sérií uspieť. Neviem, či na tom niečo zmení dnešné víťazstvo, ale jednou vecou som si istý. Táto séria bude mať minimálne päť zápasov a dnes sme dokázali, že svoju kožu nepredáme lacno." Brankár domácich Matt Murray prišiel o svoju nepriestrelnosť v play off v 20. minúte zápasu, keď ho počas presilovej hry prekonal obranca Shayne Gostisbehere.

Séria trvala 225 minút a 49 sekúnd a naposledy napol sieť za jeho chrbtom Viktor Arvidsson z Nashvillu vo štvrtom dueli minuloročného finále Stanleyho pohára. "Myslím si, že sme mali zápas po väčšinu času v našich rukách. Hrali sme veľmi dobre, chýbala nám však presnosť v koncovke," zhodnotil po zápase Murray. Tretí duel je na programe vo Philadelphii v nedeľu o 21.00 SELČ.

V sérii štvrťfinále Západnej konferencie vedie Winnipeg nad Minnesotou už 2:0 na zápasy. Jets zvládli aj druhý domáci súboj a zdolali Wild 4:1. "Tryskáče" rozhodli o svojom triumfe v tretej tretine, v ktorej strelili tri góly, presadili sa v nej Paul Šťastný, Andrew Copp a Patrik Laine. Vo svojom prvom zápase v play off dvakrát asistoval nováčik Jack Roslovic: "Bola to zábava. Keď opadne nervozita, je dôležite hrať si svoju hru a spraviť čo je treba." Minnesota vyslala na brankára Connora Hellebuycka len 17 striel, pričom počas dvadsiatich minút, medzi 35. a 55. minútou zápasu, sa ho hsoťom nepodarilo ohroziť ani raz.

"Nevedeli sme reagovať na ich 'momentum'. Nahadzovali puky a následne napádali našich obrancov, čo nám spôsobovalo problémy v rozohrávke. Tlak súperov je veľký a obzvlášť v play off. Je dôležité sa navzájom podporiť, pracovať rýchlo s pukom a snažiť sa strhnúť hru na svoju stranu," povedal kapitán "divochov" Mikko Koivu. Do zostavy Winnipegu sa opäť nezmestil slovenský útočník Marko Daňo. Tretí zápas je na programe v pondelok o 1.00 SELČ na ľade Minnesoty.


play off NHL - 1. kolo:



štvrťfinále Východnej konferencie - druhý zápas:

PITTSBURGH PENGUINS – PHILADELPHIA FLYERS 1:5 (0:1, 0:1, 1:3)

Góly:
46. Hörnqvist (Schultz, Dumoulin) – 20. Gostisbehere (Giroux, Couturier), 21. Couturier (Provorov, Raffl), 42. Konecny (Simmonds, Provorov), 46. Patrick (Couturier, Voráček), 60. McDonald (Lehterä). Brankári: Murray – Elliott, strely na bránku: 35:20, 18.648 divákov.

/stav série: 1:1/



štvrťfinále Západnej konferencie - druhé zápasy:

WINNIPEG JETS - MINNESOTA WILD 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Góly:
29. Myers (Roslovic, Chiarot), 48. Šťastný (Byfuglien, Laine), 50. Copp (Little, Roslovic). 58. Laine (Ehlers, Myers) – 60. Parise (Koivu, Brodin). Brankári: Hellebuyck – Dubnyk, strely na bránku: 44:17, 15.321 divákov.

/stav série: 2:0/



VEGAS GOLDEN KNIGHTS - LOS ANGELES KINGS 2:1 po dvojnásobnom predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0, 1:0)

Góly:
15. Tuch (Marchessault, Smith), 96. Haula (Neal, Theodore) – LaDue (Phaneauf, Amadio). Brankári: Fleury – Quick, strely na bránku: 56:30, 18.588 divákov.

/stav série: 2:0/



Slovák v akcii:

Tomaš Tatar (Las Vegas) 18:24 0 0 0 0 2 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/