Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

VIDEO: Tatar strelil prvý gól v sezóne, Chára pripísal asistenciu

Archívna snímka. Slovenský hokejista Tomáš Tatar (21) z Detroitu Red Wings a Elias Lindholm z Caroliny Hurricanes v zápase zámorskej NHL 10. októbra 2015 v Raleighu. Foto: TASR/AP

Tatarov gól však už iba zmiernil prehru Red Wings.



New York 22. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prelomil strelecké suchoty a v noci na štvrtok strelil v zámorskej NHL svoj prvý gól v sezóne. Ani ten však nezabránil prehre jeho Detroitu na ľade Edmontonu 1:3. Bodovo sa presadil aj kapitán Bostonu Zdeno Chára, ktorý si pripísal asistenciu v domácom dueli s Philadelphiou (4:5 pp).

Tatar skóroval v 47. minúte za stavu 3:0 pre Oilers, keď bekhendom dorazil do siete strelu spoluhráča Gustava Nyquista. Jeho gól tak už iba zmiernil prehru "červených krídel". V zostave Red Wings opäť chýbal Tatarov krajan Tomáš Jurčo, ktorý si zápas pozrel ako zdravý náhradník iba z tribúny. Z víťazstva domáceho tímu mal radosť slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý odohral 20:01 minút, pripísal si jeden strelecký pokus a zblokoval až päť súperových striel.

Oilers po štyroch prehrách z úvodu sezóny zaznamenali už tretie víťazstvo za sebou. Nad Detroitom vyhrali prvýkrát od 4. februára 2012, v riadnom čase však prvýkrát od 3. decembra 2009. Víťazný gól zaznamenal hviezdny nováčik Connor McDavid, keď krásnym blafákom zvýšil v druhej tretine na 2:0. Bol to štvrtý presný zásah pre tohtoročnú draftovú jednotku, ale prvý na domácom ľade v Rexall Place. "Výbornú prácu spravili pred gólom Jakupov a Pouliot, pripravili mi ideálnu pozíciu. Oni majú na góle veľkú zásluhu," skromne poznamenal 18-ročný center, ktorý v siedmich dueloch nazbieral šesť bodov. Len 30 sekúnd po McDavidovom góle zvýšil na 3:0 Teddy Purcell a hostia už manko nestiahli. Red Wings prehrali tretíkrát za sebou, keď brankára Cama Talbota prekonal jedine Tatar. "Dobrú prácu odviedol Nyquist, ja som si počkal na dorážku a vyšlo to. V každom zápase sa snažíme vyhrať, ale dnes sme nezačali dobre a boli sme nedôrazní v obrannej fáze. Myslím si, že by sme mali viac strieľať, tak ako v tretej tretine, ale vtedy už bolo neskoro," povedal pre zámorské médiá Tatar, ktorý si otvoril gólový účet až v šiestom zápase sezóny.

Toronto prehralo v Buffale 1:2 po nájazdoch, v defenzíve Maple Leafs dostal príležitosť slovenský zadák Martin Marinčin, ktorý v zostave nahradil zraneného Jakea Gardinera. Pripísal si plusový bod, jednu strelu a na ľade bol takmer 16 minút. Maple Leafs otvorili skóre už po 88 sekundách, keď Pierre-Alexandre Parenteau šikovne tečoval strelu Romana Poláka od modrej čiary. Buffalo sa napokon dočkalo vyrovnania necelých päť minút pred koncom riadneho času, keď svojím prvým gólom v drese Sabres vyrovnal Evander Kane. V nájazdoch rozhodol o víťazstve domácich v piatej sérii Matt Moulson. "Myslím si, že sme si dnes zaslúžili vyhrať," povedal Kane, ktorý mal až sedem streleckých pokusov a stal sa prvou hviezdou duelu. Buffalo prestrieľalo hostí 35:24.

Boston stratil na domácom ľade s Philadelphiou dvojgólové vedenie a napokon prehral 4:5 po predĺžení. O víťazstve hostí rozhodol svojím druhým presným zásahom v zápase kapitán Claude Giroux. Flyers ukončil šesťzápasovú sériu prehier s Bostonom a s týmto súperom vyhrali prvýkrát od 23. apríla 2013. "Nekorčuľovali sme tak dobre ako v predchádzajúcich zápasoch. Musíme sa z toho poučiť," poznamenal tréner Bostonu Claude Julien. Kapitán Bruins Zdeno Chára zaznamenal štvrtú asistenciu v sezóne, keď v druhej tretine rozbehol akciu v oslabení, po ktorej Chris Kelly zvýšil na 3:2. Philadelphia prišla počas stretnutia o dvoch hráčov. Duel nedohral Sean Couturier, ktorého nepríjemne narazil Zac Rinaldo a dostal trest do konca zápasu. Striedať musel po prvej tretine aj brankár Michal Neuvirth. Na čelo kanadského bodovania sa vrátil bostonský útočník David Krejčí, ktorý pridal dve asistencie a na konte má už 11 bodov (4+7).

V Colorade videli diváci jediný gól, ktorý v predĺžení troch proti trom strelil Victor Rask a rozhodol o víťazstve hosťujúcej Caroliny. Tesne pred gólom vychytal Cam Ward v jasnej šanci domáceho veterána Jaroma Iginlu, ktorý sa na neho rútil sám. Ward chytil 26 striel, zaznamenal prvý shutout v sezóne a 23. v kariére. Carolina sa na ľade Colorada tešila z víťazstva po takmer 20 rokoch. Avalanche pred týmto duelom vyhrali nad Hurricanes 10 domácich zápasov, z toho deväť v Pepsi Center a v Denveri neprehrali celkovo 12 duelov vrátane dvoch remíz. Naposledy prehralo Colorado doma s Carolinou (2:3) 9. februára 1996 v bývalej aréne McNicholsa, ale Hurricanes ešte vtedy pôsobili v NHL ako Hartford Whalers.



sumáre NHL:

BUFFALO SABRES - TORONTO MAPLE LEAFS 2:1 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 56. Kane, rozh. nájazd Moulson – 2. Parenteau (Polák, Grabner). Brankári: Johnson - Bernier, strely na bránku: 35:24, 17.762 divákov.

BOSTON BRUINS - PHILADELPHIA FLYERS 4:5 pp (2:2, 2:0, 0:2 - 0:1)

Góly: 14. Connolly (Bergeron, Marchand), 18. Bergeron (Eriksson, Krejčí), 25. Kelly (Eriksson, CHÁRA), 29. Hayes (Krejčí) – 10. Bellemare (VandeVelde, White), 16. Gagner (Laughton, L. Schenn), 48. Giroux (Voráček, Streit), 51. Simmonds (Umberger, Streit), 63. Giroux (Streit, Voráček). Brankári: Rask - Neuvirth (21. Mason), strely na bránku: 30:37, 17.565 divákov.

EDMONTON OILERS - DETROIT RED WINGS 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Góly: 13. Letestu (Jakupov, Schultz), 27. McDavid (Pouliot, Jakupov), 28. Purcell (Korpikoski, Fayne) – 47. TATAR (Nyquist, Sheahan). Brankári: Talbot - Mrázek, strely na bránku: 28:29, 16.839 divákov.

COLORADO AVALANCHE - CAROLINA HURRICANES 0:1 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Gól: 62. Rask (Murphy). Brankári: Varlamov - Ward, strely na bránku: 26:19, 12.826 divákov.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 17:02 1 0 1 0 1 0

Zdeno Chára (Boston) 26:46 0 1 1 1 1 2

Andrej Sekera (Edmonton) 20:01 0 0 0 0 1 0

Martin Marinčin (Toronto) 15:53 0 0 0 1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/