Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Tatar zariadil Detroitu aspoň bod, Halák vychytal triumf Islanders

Tomáš Tatar (21) v súboji o puk s Dominicom Moore (28) v zápase New York Rangers -Detroit Foto: TASR/AP

Buffalo prehralo doma s Montrealom, v drese domácich bol s minutážou 28:11 najvyťaženejším hráčom slovenský obranca Andrej Meszároš.

New York 6. novembra (TASR) - Hokejisti Detroitu prehrali v zámorskej NHL tretí zápas za sebou. Na ľade New York Rangers padli 3:4 po predĺžení, keď im aspoň bod zariadil vyrovnávajúcim gólom 7,7 sekundy pred koncom tretej tretiny slovenský útočník Tomáš Tatar.

Pre dvadsaťtriročného krídelníka to bol štvrtý presný zásah v sezóne. Dosiahol ho počas presilovky i hre bez brankára, keď mu peknou krížnou prihrávkou pred bránku "nabil" český spoluhráč Andrej Nestrašil. Tatar poslal z prvej puk do odkrytej siete. "Pre nás to bol obrovský comeback. Som rád, že sa nám podarilo získať aspoň bod. Keď dali gól na 3:2, dosť nás to položilo, no v tejto šatni máme veľa chalanov s veľkým charakterom, takže som rád, že sme dokázali ešte zabojovať," uviedol pre zámorské médiá Tatar.

Gól Tomáša Tatara




Jurčo nehral proti NY Rangers zámerne


Slovenský hokejista Tomáš Jurčo nenastúpil v drese Detroitu v noci na štvrtok v zápase NHL na ľade New Yorku Rangers. Tréner "červených krídel" Mike Babcock ho vynechal zo zostavy zámerne a verí, že tento "riskantný krok" mladému útočníkovi iba prospeje.

Dvadsaťjedenročný krídelník nastúpil v prebiehajúcej sezóne na 12 duelov, no príliš sa mu v nich nedarilo, keď zaznamenal iba dve asistencie. Vlani pri svojej premiére v profilige nazbieral v 36 stretnutiach osem gólov a dokopy 15 bodov. Streleckú smolu neprelomil ani v poslednom zápase na ľade Ottawy, keď sa s Darrenom Helmom dostal do prečíslenia 2 na 1, rýchlo zápästím vystrelil, no brankár Craig Anderson jeho pokus vyrazil akrobatickým zákrokom betónom a Detroit nakoniec prehral 1:3.

"Je to stále ešte mladý chalan. NHL je ťažká liga. Veľa hráčom sa v ich druhej sezóne príliš nedarí. Je to o duševnej pohode. Nie som presvedčený, či mal dnes hrať a či nie, rozmýšľam, či to bol správny krok. Ale myslím, že mu to pomôže. NHL je o mentálnej odolnosti, musíte nájsť spôsob, ako byť správnym profesionálom. Presne tým teraz prechádza," povedal o Jurčovi hlavný tréner.

Babcock sa vyjadril aj k výkonom ďalšieho mladého útočníka Švéda Gustava Nyquista. Ten v 13 zápasoch strelil sedem gólov a pridal dve asistencie, no v posledných troch dueloch vyšiel naprázdno. Bodové suchoty mal aj počas štyroch zápasov v rade v októbri. "Nemyslím si, že je nespoľahlivý strelec. Myslím si, že hrá naplno v každom zápase a je to profesionál. Teraz sa dosť menili formácie, takže dôvod môže byť aj v tom. Ale z našich mladých hráčov ako sú napríklad Riley Sheahan, či Tomáš Tatar, má práve Nyquist najstabilnejšie výkony," dodal pre nhl.com Babcock.

Hostia prehrávali už 0:2, no v 33. minúte v priebehu 14 sekúnd dokázali vyrovnať, keď sa presadili Jakub Kindl a po ňom Daniel Cleary, ktorý nastúpil na svoj premiérový duel od 28. januára a strelil prvý gól od 11. januára. "Nebolo jednoduché naskočiť do zápasu a hrať, ale myslím si, že som sa dobre pripravil a že som pomohol tímu," povedal tridsaťpäťročný krídelník.

O víťazný gól Rangers sa postaral počas presilovky v 62. minúte duelu Derick Brassard, keď brankárovi Gustavssonovi smolne vypadol puk a domáci útočník ho pohodlne dorazil za jeho chrbát. Ešte viac šťastia mal Rick Nash pri prvom góle "jazdcov", ktorý padol taktiež v početnej presile a kanonier ho dosiahol kuriózne chrbtom. "Nejde o nič špeciálne, neboli tam žiadne pekné kombinácie. Jedna strela sa odrazila od Rickovho chrbta a tá v predĺžení, to bola šťastná dorážka. Myslím si, že je to pre nás dobrá lekcia, musíme hrať jednoducho," povedal Brassard.



Halák víťazne

Brankár Jaroslav Halák vychytal víťazstvo NY Islanders v Anaheime 3:2 po predĺžení, keď úspešne kryl 32 z 34 striel domácich. "Ostrovania" prerušili trojzápasovú šnúru prehier vďaka gólu kapitána Johna Tavaresa v nadstavení, v presilovke mu pri ňom asistoval slovenský reprezentant Ľubomír Višňovský. Ten odohral spolu 22:27 min, mal aj tri strely a mínusový bod. Tridsaťosemročný veterán tak v šiestich dueloch sezóny zaznamenal jeden gól a dve asistencie.



V drese "káčerov" nenastúpili kapitán Ryan Getzlaf a ani najlepší kanonier súťaže Corey Perry, obaja majú príznaky chrípky. Dve najväčšie opory Anaheimu tak chýbali spolu na ľade prvýkrát od 28. marca 2008. Ducks však napriek prehre zostali na čele celej NHL, po 14 dueloch majú na konte 21 bodov.

Buffalo prehralo doma s Montrealom 1:2 po nájazdoch, v drese domácich bol s minutážou 28:11 najvyťaženejším hráčom slovenský obranca Andrej Meszároš a na konto si pripísal dve strely i jeden mínusový bod. V nájazdoch sa o triumf Canadiens postaral víťazným gólom P.A. Parenteau. Montrealský klub tak ukončil trojzápasovú sériu prehier a opäť kraľuje tabuľke Východnej konferencie súťaže. "Potrebovali sme toto víťazstvo. Po posledných dvoch zlých vystúpeniach na našom ľade by nám pomohla akákoľvek výhra. Bolo to ťažké, príliš sme si neverili, ale napriek všetkému sme odohrali celkom dobrý zápas," uviedol Parenteau.



V bránke hostí sa predviedol dobrým výkonom Dustin Tokarski, ktorý zlikvidoval 31 striel súpera a aj dva z troch samostatných nájazdov.

Buffalo napriek zisku jedného bodu stále figuruje na poslednej priečke celej profiligy. "Bojovali sme a dokázali sme vyrovnať. V nájazdoch je to už lotéria. No myslím si, že sa dnes chlapci snažili a podali dobrý výkon," uviedol tréner "šablí" Ted Nolan.

NHL - výsledky:

NY RANGERS - DETROIT 4:3 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Góly: 7. Nash (Brassard, Hunwick), 27. St. Louis (Hunwick, Kostka), 53. Stempniak (Moore, Kreider), 62. Brassard (Girardi, St. Louis) - 33. Kindl (Sheahan, Franzen), 33. Cleary (Miller), 60. TATAR (Nestrašil, Kindl). Brankári: Lundqvist - Gustavsson, strely na bránku: 30:28, 18.006 divákov.

BUFFALO - MONTREAL 1:2 pp a sn (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 44. Stafford (Myers, Ennis) - 41. Parenteau (Subban, Markov), rozh. nájazd: Parenteau. Brankári: Neuvirth - Tokarski, strely na bránku: 32:32, 17.837 divákov.

ANAHEIM - NY ISLANDERS 2:3 pp (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)
Góly: 30. Beleskey (Kesler, Vatanen), 39. Etem (Fowler, Rakell) - 4. Tavares (de Haan, Hamonic), 21. Okposo (Nelson), 63. Tavares (VIŠŇOVSKÝ, Okposo). Brankári: LaBarbera - HALÁK, strely na bránku: 34:36, 16.448 divákov.

Slováci v akcii:
Andrej Meszároš (Buffalo) 28:11 0 0 0 -1 2 0
Tomáš Tatar (Detroit) 16:43 1 0 1 0 3 0
Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 22:27 0 1 1 -1 3 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 62:15 2/34 94,1

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/