Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Králi po dvoch rokoch opäť zasadli na trón

Hráči Los Angeles Kings pózujú so Stanleyho pohárom po tom, čo zvíťazili v piatom súboji finále play off NHL doma nad New Yorkom Rangers 3:2 po dvojnásobnom predĺžení a v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy, 13. júna 2014 v Los Angeles. Uprostred v pozadí slovenský hokejista Marián Gáborík. Foto: TASR/AP

Sezóna snov pre Cartera a Doughtyho.

Los Angeles 14. júna (TASR) - Stanleyho pohár spoznal po piatom súboji finále play off NHL svojho staronového majiteľa. Po dvoch rokoch opäť zasadli na zámorský hokejový trón "králi" z Los Angeles. Sériu proti NY Rangers ovládli 4:1 na zápasy, pričom nečakaným hrdinom posledného, nesmierne dramatického duelu sa stal obranca Alec Martinez, ktorý rozhodol o víťazstve 3:2 pp gólom v 95. minúte.

Po jeho dorážke vytryskol na ľade Staples Center gejzír nefalšovanej radosti. "Neviem, čo k tomu povedať. Sny sa stali skutočnosťou," rozplýval sa útočník Kings Justin Williams, ktorý dosiahol svoj tretí Stanley Cup. V roku 2006 triumfoval v drese Caroliny, v rokoch 2012 a 2014 s Los Angeles. Tentoraz sa jeho mužstvo prebilo k trofeji až cez tri sedemzápasové série, dokopy odohralo v play off 26 stretnutí. "Merali sme dlhú cestu, niekoľkokrát sme boli nad priepasťou, všetko sme ale zvládli a teraz si to užijeme," dodal pre nhl.com najužitočnejší hráč play off a čerstvý držiteľ Conn Smythe Trophy.

Kapitán LA Dustin Brown bozkával na ľadovej ploche malú dcérku Mackenzie, zatiaľčo jeho spoluhráči láskali striebornú trofej. "Je to neuveriteľné," vyznal sa slovenský útočník Marián Gáborík, ktorý posilnil Kings na jar pred uzávierkou výmen, aby si splnil svoj hokejový sen. "Ťažko sa hľadajú slová. Samozrejme, človek si to uvedomí až po chvíľke. Je to úžasný pocit držať ten pohár nad hlavou, po 14-tich rokoch v NHL. Čím je človek starší, tým si to viac uvedomuje a váži. Je to veľká eufória, vôbec necítim únavu. Hrať proti Rangers nebolo jednoduché, ale vyhrali sme a sme všetci spokojní," povedal priamo na ľade s 14 gólmi najlepší strelec vyraďovačky, ktorý v 3. tretine piateho zápasu vyrovnal na 2:2 a poslal duel do predĺženia.

Hollywoodsky "trhák" nakoniec dotiahol do úspešného konca málo známy bek Martinez, ktorý v čase 94:43 dorazil do odkrytej časti bránky Henrika Lundqvista vyrazený puk po strele Tylera Toffoliho. Martinez dal dosiaľ vo vyraďovacích bojoch NHL celkovo šesť gólov, z nich štyri boli víťazné. Ten zatiaľ posledný bude jeho najdôležitejším v kariére. "Keď sa puk ocitol v bránke, mal som totálne zatmenie. Som za spoluhráčov strašne šťastný," ťažko hľadal v eufórii správne slová Martinez, ktorý patrí medzi 15 hráčov LA, ktorí zdvihli pohár na hlavu aj v sezóne 2011/2012.

Fotogaléria: Hráči Los Angeles Kings získali Stanleyho pohár


Carter a Doughty zažili obrovskú radosť

Obrovskú radosť mala dvojica Jeff Carter a Drew Doughty, ktorá zažila sezónu snov. V jednom roku totiž získali dve najcennejšie hokejové trofeje - s kanadskou reprezentáciou získali vo februári na ZOH v Soči zlaté olympijské medaily a teraz dobyli s LA titul v NHL. Stali sa iba 7. a 8. hráčom v histórii, ktorým sa podaril takýto kúsok. Pred nimi dosiahli olympijské zlato a Stanley Cup v jednej sezóne Ken Morrow, Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Jonathan Toews, Duncan Keith a Brent Seabrook. Členmi elitného Triple Gold Clubu sa však Doughty a Carter nestali, keďže im vo vitríne stále chýba zlatá medaila z majstrovstiev sveta.

"Bol to dlhý rok, odohral som množstvo zápasov. Som momentálne veľmi vyčerpaný. No sú to krásne pocity. Nikdy by som ani nepomyslel, že vyhrám obe trofeje v jeden rok. Som neskutočne šťastný," povedal pre ESPN Doughty, ktorý má v zbierke aj zlato z juniorských MS 2008, kde bol vyhlásený za najlepšieho obrancu šampionátu. "Bol to divoký rok. Množstvo hokeja, vrcholy i pády. Museli sme tvrdo bojovať a siahnuť na dno síl, aby sme ho zakončili týmto spôsobom," dodal Carter.