Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia NHL

NHL: Philadelphia a Colorado postúpili do play off, istých je 6 dvojíc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zostávajúce dve určí záverečný súboj základnej časti medzi Bostonom a Floridou.

New York 8. apríla (TASR) - Hokejisti Colorada a Philadelphie skompletizovali v noci na nedeľu zoznam postupujúcich do play off zámorskej NHL. Po bohatom 15-zápasovom nočnom programe sa vykryštalizovalo už šesť dvojíc 1. kola. Zostávajúce dve určí záverečný súboj základnej časti medzi Bostonom a Floridou, ktorý je na programe v noci na pondelok o 01.30 SELČ.

V priamom súboji o postup do play off zvíťazilo Colorado nad St. Louis 5:2. Hráči Avalanche tak skompletizovali osmičku tímov zo Západnej konferencie, ktoré sa prebojovali do vyraďovacej časti. V konečnej tabuľke skončili o bod pred deviatym St. Louis a uchmatli druhú voľnú kartu na západe. V 1. kole play off narazí "lavína" na vlaňajšieho finalistu a víťaza Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti Nashville. Colorado sa po troch prehrách v pravej chvíli prebralo, pričom k výhre ho potiahol elitný prvý útok, jeho líder Nathan MacKinnon zaznamenal gól a asistenciu, Gabriel Landeskog až tri body (1+2). Vlani bol klub z Denveru so 48 bodmi jasne najhorší tím súťaže, teraz prekĺzol do play off, hoci oproti minulej sezóne príliš nezmenil káder - z opôr odišiel v priebehu ročníka iba Matt Duchene do Ottawy. Avalanche sa dostali do play off prvýkrát od sezóny 2013/2014. "Je to jeden z najveľkolepejších športových činov v modernej histórii. V minulej sezóne sme boli najhorší tím ligy, nik za uplynulých 25 rokov nezískal menej bodov ako my, od predposledného nás delilo 20 bodov. Dokázali sme niečo, čo bolo nemysliteľné. Je to obrovský úspech," poznamenal MacKinnon. Blues v najhoršom možnom čase opustila forma a v závere základnej časti prehrali päť zo šiestich zápasov. V kľúčovom súboji im citeľne chýbal ruský kanonier Vladimir Tarasenko, ktorý musel už v prvej tretine odstúpiť z hry pre nešpecifikované zranenie.

Philadelphia získala potrebný bod na spečatenie postupu v zápase s New Yorkom Rangers, nad ktorým v sobotu večer zvíťazila 5:0 aj vďaka hetriku Claudea Girouxa. Flyers uzavreli menoslov postupujúcich do play off z Východnej konferencie. Vďaka víťazstvu dokonca preskočili New Jersey aj Columbus a vyhupli sa na tretiu priečku v tabuľke Metropolitnej divízie, čo znamená, že v 1. kole vyraďovačky narazia na dvojnásobného obhajcu titulu Pittsburgh. "Letci" dokázali postúpiť, hoci od 11. novembra do 2. decembra ťahali šnúru 10 prehier v rade. Stali sa iba štvrtým tímom profiligovej histórie, ktorý si zaistil play off napriek takejto dlhej alebo ešte horšej sérii. "Počas spomínanej šnúry sme nehrali v niektorých zápasoch tak zle, ako by to mohlo vyzerať. V náročných chvíľach sme nezložili zbrane a navzájom sme sa podporovali. Je to určite parádny pocit byť v play off," tešil sa obranca Flyers Ivan Provorov, ktorý prispel k triumfu jedným gólom. Giroux strelil svoj prvý hetrik v NHL a svoju bodovú zbierku navýšil na 102 (34+68). Z hráčov Philadelphie dokázal takú bodovú porciu naposledy získať Eric Lindros v sezóne 1995/96 (115 bodov). Giroux v produktivite poskočil na druhé miesto pred Nikitu Kučerova z Tampy Bay, za víťazom bodovania Connorom McDavidom zaostal v konečnom zúčtovaní o šesť bodov. Brankár Brian Elliott kryl všetkých 17 striel súpera a stihol tak na záver základnej časti vychytať prvé čisté konto v sezóne.

Boston si udržal šancu na prvé miesto vo Východnej konferencii po víťazstve 5:2 nad Ottawou, na ktorom sa asistenciou podieľal slovenský obranca Zdeno Chára. Kapitán Bruins odohral 25:32 min a na bránku súpera vyslal tri strely. Viac času strávil z korčuliarov na ľade iba o 17 rokov mladší obranca Senators Cody Ceci. Z jeho spoluhráčov sa strelecky presadil iba Ryan Dzingel, ktorý sa postaral o oba góly hostí. Bruins zaostávajú za Tampou o jeden bod a stanú sa víťazmi Atlantickej divízie a celej Východnej konferencie, ak v noci na pondelok akýmkoľvek spôsobom zdolajú Floridu. Prehra po predĺžení či nájazdoch im nebude k prvenstvu stačiť, lebo v prípade bodovej rovnosti by "blesky" mali na konte viac výhier v riadnom čase, respektíve predĺžení. Ak Boston skončí na východe prvý, stretne sa v 1. kole play off s New Jersey, v opačnom prípade narazí na Toronto. "Nikdy by som nepomyslel, že môžeme mať šancu dosiahnuť top pozíciu. Chceli sme určite vybojovať play off, no vzhľadom na to, ako odštartovali Tampa Bay a Toronto som nepredpokladal, že budeme môcť siahať na najvyššie priečky," povedal pre nhl.com tréner "medveďov" Bruce Cassidy. Ottawa nastúpila bez slovenského krídelníka Mariána Gáboríka, ktorého čaká približne dvojmesačná rekonvalescencia po operácii vyskočenej medzistavcovej platničky.

Tampa zaváhala v Caroline, kde získala iba bod po prehre 2:3 po predĺžení. Slovenský brankár v službách Lightning Peter Budaj sledoval zápas zo striedačky. Šancu nedostal ani Jaroslav Halák, v bránke NY Islanders v zápase na ľade Detroitu bol Nemec Thomas Greiss. "Ostrovania" zvíťazili 4:3 po predĺžení, víťazný gól hostí strelil John Tavare. Mohla to by pre neho bodka za kariérou v tíme Islanders, keďže kapitánovi newyorského tímu vyprší v lete zmluva a novú s klubom stále nepodpísal.

Zo Slovákov bol v akcii Tomáš Tatar z Vegas, ktorý ale v dueli na ľade Calgary nebodoval. Golden Knights, ktorí ako ligový nováčik už mali dávnejšie zaistený divízny titul, utrpeli debakel 1:7. V drese Flames sa štyrmi gólmi zaskvel útočník Mark Jankowski, dosiahol svoj premiérový hetrik v profilige. Tatar nazbieral až štyri mínusové body, odohral necelých 13 minút aj s dvomi strelami. "Rytieri" pri premiére vo vyraďovacích bojoch narazia na Los Angeles. Kings zakončili dlhodobú časť sezóny prehrou 2:4 s Dallasom, keď nedokázali zastaviť kapitána Stars Jamieho Benna. Ten strelil v prvej tretine v priebehu 5 minút a 17 sekúnd čistý hetrik. Bol to už jeho štvrtý trojgólový zápas v kariére.

V ďalšom stretnutí Arizona s Richardom Pánikom podľahla doma Anaheimu 0:3. Ducks dosiahli 100-bodovú hranicu piatu sezónu po sebe a siedmykrát v histórii. Adam Henrique zaznamenal víťazný gól v presilovke a pridal jednu asistenciu, rovnakú bilanciu mal aj Rickard Rakell. Corey Perry si pripísal jubilejnú 400. asistenciu v kariére. Brankár "káčerov" Ryan Miller zlikvidoval všetkých 31 striel domácich hráčov a zaknihoval si štvrté čisté konto sezóny a celkovo 43. v NHL. S 370. víťazstvom v profiligovej kariére predbehol o jedno Toma Barrassa a stal sa americkým rekordérom. Ducks sa posunuli na druhé miesto v Pacifickej divízii a play off tak odštartujú na domácom ľade, v 1. kole vyzvú tretie San Jose. Anaheim je jediný tím, ktorý za poslednych päť rokov dosiahol zakaždým minimálne 100 bodov v sezóne. Pánik odohral až 20 a pol minúty s bilanciou dve strely a štyri bodyčeky.

Útočník Edmontonu Leon Draisaitl otvoril v presilovke skóre duelu s Vancouverom a napokon aj ukončil súboj úspešným samostatným nájazdom vo štvrtej sérii, ktorým rozhodol o víťazstve 3:2. Connor McDavid prihral na oba góly Oilers v riadnom hracom čase, navýšil tak svoju zbierku na 108 bodov (41+67) a obhájil Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti NHL. Z hráčov, ktorí sa predstavia v záverečnom zápase medzi Bostonom a Floridou, ho už nikto nemôže ohroziť. McDavid sú spolu s legendárnym Wayneom Gretzkým jedinými viacnásobnými víťazmi Art Ross Trophy vo veku 21 rokov a menej. V drese Canucks odohrali posledný zápas v kariére Henrik a Daniel Sedinovci. Oilers chýbal pre zranenie kolena slovenský obranca Andrej Sekera.

Istú trofej má aj Alexander Ovečkin. Kanonier Washingtonu skóroval dvakrát vo víťaznom súboji s New Jersey (5:3) a poistil si Maurice "Rocket" Richard Trophy, ktorú získa siedmykrát vo svojej kariére. Základnú časť zakončil so ziskom 49 gólov, fínsky mladík Patrik Laine z Winnipegu za ním zaostal o päť presných zásahov. "Je to niečo výnimočné. Musím sa poďakovať mojim spoluhráčom, bez nich by som nemal šancu dosiahnuť túto trofej. Takisto patrí vďaka môjmu trénerovi v Rusku, ktorý sa o mňa staral a pomohol mi zmeniť niektoré návyky v tréningoch," povedal Ovečkin. Magická 50-ka mu však tesne unikla, na svoju ôsmu 50-gólovú sezónu v NHL si tak bude musieť ešte počkať. "Modlil som sa, aby dal 50. gól, každý na striedačke mu to prial. Aj 49 je však úctyhodné číslo a len málo hráčov v lige dosiahlo to, čo on. Bol úžasný," pochválil svojho zverenca tréner Capitals Barry Trotz. "Ovi" je najstarší najlepší strelec NHL od Phila Esposita (1974/75).

Toronto si poradilo s Montrealom 4:2 a so ziskom 105 bodov v jednej sezóne vylepšilo klubový rekord. Nové klubové maximum stanovil aj brankár Maple Leafs Frederik Andersen s 38. výhrou v ročníku. Minnesota triumfovala v San Jose 6:3, výhru Wild spečatil v samom závere gólom do prázdnej bránky Eric Staal. Bol to pre neho 42. presný zásah v sezóne, čím vyrovnal klubový rekordný zápis Mariána Gáboríka. Slovenský útočník strelil 42 gólov v drese "divochov" v ročníku 2007/2008.

Roman Josi, kapitán "predátorov" z Nashvillu, prevzal pred zápasom s Columbusom Prezidentskú trofej pre najlepšie mužstvo základnej časti. Predators následne zdolali Blue Jackets 4:2 a sezónu tak zakončili so ziskom 117 bodov, čo je nový klubový rekord. Výhru zariadil hetrikom Švéd Filip Forsberg, ktorý zaznamenal už piaty trojgólový zápas v kariére.

NHL - sumáre:
PHILADELPHIA FLYERS – NEW YORK RANGERS 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Góly: 7. Provorov (Couturier, Voráček), 33. Giroux (Couturier, Gostisbehere), 38. Raffl (Gudas, Manning), 38. Giroux (Raffl), 51. Giroux (Sanheim). Brankári: Elliott - Lundqvist, strely na bránku: 40:17, 20.028 divákov.

WINNIPEG JETS – CHICAGO BLACKHAWKS 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)
Góly: 16. Byfuglien (Wheeler, Laine), 21. Connor, 24. Copp (Lowry, Tanev), 27. Copp (Armia) – 30. Seabrook (Kane, Murphy). Brankári: Hellebuyck - Glass, strely na bránku: 39:31, 15.321 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS – MONTREAL CANADIENS 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)
Góly: 19. Matthews (Nylander, Gardiner), 41. Hyman (Matthews, Gardiner), 58. Kadri (Bozak, Rielly), 60. Marleau – 37. Carr (McCarron, Rychel), 60. Reilly (Gallagher, Drouin). Brankári: Andersen - Price, strely na bránku: 30:33, 19.525 divákov.

DETROIT RED WINGS – NEW YORK ISLANDERS 3:4 pp (1:0, 1:1, 1:2 - 0:1)
Góly: 12. Zetterberg (Nyquist), 32. Abdelkader (Zetterberg, Kronwall), 45. Larkin (Mantha, Ouellet) – 24. Ladd (Clutterbuck, Hickey), 47. Lee (Barzal, Pelech), 60. Pulock (Barzal), 64. Tavares (Pulock). Brankári: Coreau - Greiss, strely na bránku: 39:40, 19.515 divákov.

FLORIDA PANTHERS – BUFFALO SABRES 4:3 (3:0, 0:0, 1:3)
Góly: 4. Huberdeau (Trocheck, Ekblad), 11. Sceviour (Vatrano), 14. Bjugstad (Dadonov, McCann), 59. Trocheck (Sceviour, McCann) – 56. Pominville (Rodrigues, Mittelstadt), 56. Reinhart (Guhle), 60. O'Reilly. Brankári: Reimer - Ch. Johnson (21. Wilcox), strely na bránku: 27:41, 16.254 divákov.

CAROLINA HURRICANES – TAMPA BAY LIGHTNING 3:2 pp (2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)
Góly: 1. J. Staal (Williams, Di Giuseppe), 18. Williams (Di Giuseppe, Hanifin), 61. E. Lindholm (Teräväinen, H. Fleury) – 24. Callahan (Hedman, Kunitz), 52. Palát (Miller, T. Johnson). Brankári: Ward - Domingue, strely na bránku: 42:34, 15.402 divákov.

BOSTON BRUINS – OTTAWA SENATORS 5:2 (0:1, 3:0, 2:1)
Góly: 29. Pastrňák (Bergeron, Krug), 29. Wingels, 38. Heinen (Gionta, McQuaid), 59. Acciari (Schaller, CHÁRA), 60. Backes (Heinen) – 13. Dzingel (Duchene, White), 48. Dzingel (White, Wolanin). Brankári: Chudobin - Taylor, strely na bránku: 35:28, 17.565 divákov.

WASHINGTON CAPITALS – NEW JERSEY DEVILS 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Góly: 3. Ovečkin (Kuznecov, Wilson), 20. Bäckström (Connolly, Carlson), 24. Kempný (Gersich, Stephenson), 46. Ovečkin, 52. Burakovsky (Kempný, Bäckström) – 9. Hischier (Maroon, Severson), 40. Wood (Maroon, Zacha), 43. Maroon (Zacha, Wood). Brankári: Holtby - Schneider, strely na bránku: 26:26, 18.506 divákov.

NASHVILLE PREDATORS – COLUMBUS BLUE JACKETS 4:2 (3:0, 0:1, 1:1)
Góly: 8. Watson (Fisher), 12. Forsberg (Hartnell, Johansen), 20. Forsberg (C. Smith, Turris), 60. Forsberg – 28. Anderson (Letestu), 48. Dubinsky (Hännikäinen, Harrington). Brankári: Rinne (41. Saros) - Korpisalo, strely na bránku: 27:31, 17.594 divákov.

ARIZONA COYOTES – ANAHEIM DUCKS 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 11. Henrique (Rakell, Perry), 37. Rakell (Getzlaf, Manson), 60. H. Lindholm (Henrique). Brankári: Raanta - R. Miller, strely na bránku: 31:27, 17.382 divákov.

COLORADO AVALANCHE – ST. LOUIS BLUES 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Góly: 20. Girard (Comeau, Söderberg), 27. Barrie (Rantanen, Landeskog), 37. MacKinnon (Landeskog), 57. Landeskog (MacKinnon), 60. Nieto (Söderberg) – 33. Schwartz (Pietrangelo, Schenn), 60. Schenn (Schwartz, Berglund). Brankári: Bernier - Allen, strely na bránku: 39:34, 18.087 divákov.

CALGARY FLAMES – VEGAS GOLDEN KNIGHTS 7:1 (3:0, 3:1, 1:0)
Góly: 5. Gaudreau (Ferland), 5. Jankowski (Gaudreau, Stone), 8. Jankowski (N. Shore, Brouwer), 31. Hathaway (Stajan, Lazar), 33. Foo (Backlund, Bartkowski), 39. Jankowski, 42. Jankowski (Brouwer, N. Shore) – 21. Eakin. Brankári: Gillies - M.-A. Fleury (41. Subban), strely na bránku: 31:27, 19.289 divákov.

EDMONTON OILERS – VANCOUVER CANUCKS 3:2 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 14. Draisaitl (McDavid, Nugent-Hopkins), 35. Nugent-Hopkins (McDavid, Nurse), rozh. nájazd Draisaitl – 18. Jokinen (Leipsic, Del Zotto), 32. Motte (Sutter, Archibald). Brankári: Talbot - Nilsson, strely na bránku: 33:38, 18.347 divákov.

SAN JOSE SHARKS – MINNESOTA WILD 3:6 (2:2, 0:3, 1:1)
Góly: 16. Burns (Sörensen, Ward), 17. Pavelski (Bödker), 59. Meier (DeMelo, Burns) – 11. Brodin (Coyle, Ennis), 15. Cullen (Ennis, Belpedio), 32. Granlund (Greenway, Seeler), 32. Zucker (Niederreiter, Dumba), 36. Zucker (Niederreiter, Belpedio), 60. E. Staal. Brankári: Jones (41. Dell) - Dubnyk, strely na bránku: 30:24, 17.562 divákov.

LOS ANGELES KINGS – DALLAS STARS 2:4 (0:4, 2:0, 0:0)
Góly: 24. Martinez (Clifford, Carter), 33. Martinez (Amadio, Toffoli) – 7. D. Shore, 9. Benn (Radulov, Lindell), 12. Benn (Radulov, Seguin), 14. Benn (Radulov, Klingberg). Brankári: Quick - Lehtonen, strely na bránku: 36:18, 18.230 divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 25:32 0 1 1 0 3 0
Tomáš Tatar (Vegas) 12:57 0 0 0 -4 2 0
Richard Pánik (Arizona) 20:38 0 0 0 0 2 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Zoznam účastníkov play off:

Západná konferencia: Nashville - víťaz základnej časti NHL aj konferencie, resp. Centrálnej divízie, Minnesota, Winnipeg /DAŇO/, Vegas /TATAR/ - víťaz Pacifickej divízie, San Jose, Los Angeles, Anaheim, Colorado

Východná konferencia: Tampa Bay /BUDAJ/, Boston /CHÁRA, CEHLÁRIK/, Toronto /MARINČIN/, Washington - víťaz Metropolitnej divízie, Pittsburgh, Columbus, New Jersey, Philadelphia

Dvojice 1. kola play off:

Západná konferencia: Nashville - Colorado, Vegas - Los Angeles, Winnipeg - Minnesota, Anaheim - San Jose

Východná konferencia: Tampa Bay/Boston - New Jersey, Washington - Columbus, Boston/Tampa Bay - Toronto, Pittsburgh - Philadelphia