Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia NHL

NHL: Pittsburgh prevalcoval Philadelphiu, Vegas s Tatarom zdolal Kings

Hráči Pittsburgh Penguins. Foto: TASR/AP

V drese Penguins zažiaril tretím hetrikom v play off v kariére kapitán Sidney Crosby.

New York 12. apríla (TASR) - Play off zámorskej hokejovej NHL sa začalo v noci na štvrtok vysokým triumfom dvojnásobných obhajcov Stanleyho pohára z Pittsburghu, ktorí na domácom ľade prevalcovali rivala z Philadelphie 7:0. V drese Penguins zažiaril tretím hetrikom v play off v kariére kapitán Sidney Crosby.

Hviezdny kanadský center skóroval prvýkrát v polovici stretnutia za stavu 4:0 a v priebehu 30.-51. minúty strelil čistý hetrik. "Boli sme efektívni, dokázali sme premieňali naše šance. Napriek výške skóre si myslím, že sa stále je v čom zlepšovať," povedal Crosby, ktorý tretím hetrikom v kariére v play off vyrovnal klubové maximum Maria Lemieuxa. Darilo sa aj jeho spoluhráčovi Jakeovi Guentzelovi, ktorý si pripísal gól a tri asistencie. Brankár domácich Matt Murray zlikvidoval všetkých 24 striel Flyers a zaknihoval svoj tretí shutout v play off za sebou. Gól vo vyraďovačke neinkasoval od štvrtého duelu vlaňajšieho finále Stanleyho pohára, keď ho v druhej tretine prekonal krídelník Nashvillu Viktor Arvidsson. "Víťazstvo je víťazstvo. Berieme ho, samozrejme, v play off je úplne jedno, či vyhráte 7:0 alebo 1:0 po predĺžení," poznamenal Murray. Menej sa darilo jeho náprotivkovi, brankár "letcov" Brian Elliott v 30. minúte dostal piaty gól a prepustil miesto medzi žŕdkami Čechovi Petrovi Mrázkovi. Ten potom inkasoval ešte dvakrát. "Je to jeden z najhorších možných spôsobov, ako odštartovať sériu play off. Vedeli sme, že to nebude ľahké, predtým nás Penguins štyrikrát zdolali. Prehra 0:7 však bolí riadne, je to nepríjemné," uviedol pre zámorské médiá obranca Flyers Shayne Gostisbehere. Zápas číslo dva je na programe v noci na sobotu opäť v Pittsburghu.

Darilo sa Winnipegu, ktorý rovnako na domácom ľade zdolal Minnesotu 3:2. V drese víťazov absentoval slovenský útočník Marko Daňo. O triumfe domácich rozhodol obranca Joe Morrow v 53. minúte. Bol to pre neho premiérový gól v play off v kariére. "Kvôli tomuto hrá človek hokej. Už ako malé dieťa snívate, že raz budete nastupovať v play off, v bojoch o Stanleyho pohár, a že strelíte takýto gól. Takže nijako nepreháňam ak poviem, že sa mi splnil sen," tešil sa 25-ročný Morrow, ktorý prišiel do Winnipegu v priebehu sezóny z Montrealu. Hráči Wild dokázali otočiť z 0:1 na 2:1, potom ale Jets strelili dva góly. Pre Winnipeg je to prvé víťazstvo v play off v klubovej histórii, vo vyraďovačke nevyhral ani jeho predchodca Atlanta Thrashers. "Je skvelé, že sme konečne vyhrali, lebo ľudia o tom už dlho hovorili. Už dvakrát sme boli v play off, ale až teraz sa nám podaril zvíťaziť, takže je pekné, že sme konečne dokázali odhodiť ten balvan z chrbta. Verím, že pridáme čoskoro ďalšie víťazstvá," povedal center Jets Bryan Little, ktorý pôsobí v organizácii od sezóny 2007/08 a zažil aj sťahovanie z Atlanty. Premiérový triumf v play off dosiahol aj brankár "tryskáčov" Connor Hellebuyck. Domáci kanonier Patrik Laine sa stal vo veku 19 rokov a 357 dní najmladším Fínom v histórii, ktorý dokázal skórovať v play off, prekonal zápis Hannuho Virtu z roku 1983 (20 rokov, 31 dní). "Súper bol agresívnejší. Nedokázali sme sa mu v tom vyrovnať a to bol dôvod, prečo otočil skóre," vyslovil sa útočník Zach Parise, ktorý strelil druhý gól "divochov". Zápas číslo dva sa bude hrať na ľade Jets v noci na sobotu.

V treťom súboji noci vyhrali hokejisti Vegas Golden Knights na domácom ľade nad Los Angeles Kings 1:0. Aj pre nováčika profiligy je to prvý triumf v play off v krátkych klubových dejinách. Rozhodol o ňom už vo 4. minúte obranca Shea Theodore, ktorý prekonal Jonathana Quicka v bránke LA strelou od modrej čiary cez klbko hráčov. Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral za Knights vyše 11 minút a do štatistík si zapísal jednu strelu a tri bodyčeky. Brankár "zlatých rytierov" Marc-Andre Fleury zneškodnil všetkých 30 striel súpera a dosiahol 11. čisté konto v kariére v play off, čím sa v historickej tabuľke celej súťaže dostal na 10. miesto. Pripísal si už 63. víťazstvo vo vyraďovačke a vyrovnal sa Curtisovi Josephovi na 12. priečke historického poradia.

Rozprávkový príbeh v podaní klubu z Las Vegas tak pokračuje. Knights v základnej časti senzačne ovládli Pacifickú divíziu a teraz napodobnili New York Rangers (1927), St. Louis Blues (1968) a LA Kings (1968), ktorí rovnako vyhrali na nulu v zápase play off vo svojej nováčikovskej sezóne. Rangers a Blues to takisto dokázali v úvodnom dueli 1. kola. "Atmosféra v hale bola úžasná. Chalani odviedli počas celých 60 minút fantastický výkon, súpera nepúšťali príliš do šancí. Je to určite skvelý pocit vyhrať prvý zápas a ujať sa vedenia v sérii," vyznal sa Fleury. "Kráľom" nestačilo ani 27 úspešných zákrokov Jonathana Quicka. Druhý súboj série v lasvegaskej T-Mobile Aréne je na programe v noci na sobotu. "Podali sme dobrý výkon, preto je ťažké stráviť prehru. Vieme, že dokážeme zahrať ešte lepšie. A my musíme hrať v druhom zápase lepšie, ak chceme vyrovnať sériu," zdôraznil kapitán LA Anže Kopitar.

1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie - 1. zápas:


PITTSBURGH PENGUINS - PHILADELPHIA FLYERS 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Góly:
3. Rust (Letang, Guentzel), 11. Hagelin (Hörnqvist, Sheahan), 15. Malkin (Hagelin), 28. Guentzel (Brassard, Sheary), 30. Crosby (Dumoulin, Guentzel), 48. Crosby (Schultz, Guentzel), 51. Crosby (Dumoulin). Brankári: Murray - Elliott (30. Mrázek), strely na bránku: 33:24, 18.556 divákov.
/stav série: 1:0/

štvrťfinále Západnej konferencie - 1. zápasy:

WINNIPEG JETS - MINNESOTA WILD 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)
Góly:
38. Scheifele (Wheeler, Byfuglien), 45. Laine (Šťastný), 53. Morrow (Ehlers) – 42. Cullen (Greenway, Prosser), 44. Parise (Granlund, Koivu). Brankári: Hellebuyck - Dubnyk, strely na bránku: 40:20, 15.321 divákov.
/stav série: 1:0/

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - LOS ANGELES KINGS 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól:
4. Theodore (Nosek). Brankári: Fleury - Quick, strely na bránku: 28:30, 18.479 divákov.
/stav série: 1:0/

Slovák v akcii:

Tomáš Tatar (Vegas) 11:10 0 0 0 0 1 0
_________________________________
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/