Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Kings vyhrali v prvom dueli nad Rangers 3:2 po predĺžení

Rozhodujúci, tretí gól v sieti brankára Rangers Henrika Lundqvista v 5.minúte predĺženia z hokejky Justina Williamsa Foto: TASR/AP

Záverečné boje o Stanleyho pohár pokračujú opäť na ľade kalifornského tímu v nedeľu o 1.00 SELČ.

Los Angeles 5. júna (TASR) - Hokejisti LA Kings vyhrali v prvom zápase finálovej série play off NHL nad NY Rangers 3:2 po predĺžení. Rozhodujúci gól dal v 65. minúte Justin Williams po zaváhaní hosťujúceho obrancu Dana Girardiho. Slovenský hokejista Marián Gáborík ako líder nadstavbových strelcov sa nepresadil, zaregistrovali mu tri pokusy a jeden mínusový bod.

Tridsaťdvaročný útočník Williams potvrdil svoju obrovskú cenu pre Los Angeles a dokázal, že je mužom rozhodujúcich momentov, ktorý dáva góly v záveroch udalostí. Muž s prezývkou "Mr. Game Seven" v 22 dueloch play off strelil osem gólov a pridal 12 asistencií. Vytvoril si tak nové osobné maximá v bodoch (20), góloch i asistenciách. Na druhej strane sa opäť zaskvel brankár Henrik Lundqvist, za jeho chrbtom síce skončili tri strely, no zlikvidoval ďalších 40.

Záverečné boje o Stanleyho pohár pokračujú opäť na ľade kalifornského tímu v nedeľu o 1.00 SELČ.

Prvý útok finálovej série podnikol Marián Gáborík, ale prvú veľkú šancu po niečo vyše minúte mal na druhej strane Kreider. Rangers boli aj v ďalšom priebehu nebezpečnejší, Hagelin nevyužil hrúbku Clifforda a dvakrát svojimi manévrami v okolí bránkoviska pohrozil Nash. Po piatich minútach sa mohli vedenia ujať domáci, ale z výhodnej pozície dorážkou Lundqvista neprekvapil Muzzin. Kings strieľali často, vlastne z každej čo len trochu voľnej pozície, ale skutočný tlak si naďalej vytvárala najmä prvá línia hostí. V 11. minúte rozobrala súpera druhá "jazdecká" formácia, St. Louis v tutovke neprekonal Quicka a počas akcie sa zrodilo prvé vylúčenie zápasu. Rangers si napriek tlaku a aktivite žiadnu čistú šancu nevypracovali, no onedlho spravil chybu na modrej Doughty a Pouliot v sólonájazde s prehľadom otvoril skóre. Rangers neprestávali v iniciatívnych nájazdoch a to ani počas ich prvého oslabenia. Tieto dve minúty sa niesli v nevídaných štruktúrach, keď sa domáci ani raz s pukom neusadili v útočnom pásme a naopak, hostia podnikli štyri kontry, ktoré všetky "zaváňali" gólom. Druhá z nich tak aj skončila, aj keď Hagelinovi k autorstvu pomohla aj nešťastná korčuľa Vojnova. V závere tretiny potom po skvelej práci Cartera tiež šťastne znížil Clifford, lenže prvé dejstvo vyznelo úplne jasne v prospech Rangers, prvé dve línie ktorých riadne "vyobšívali" Quicka, tretia predvádzala jedovaté protiútoky a štvrtá úplne "vymazala" Kopitara s Gáboríkom.

Domáca striedačka ešte v závere prvej časti totálne poprehadzovala útoky a v novom "šate" hrala aj v druhej tretine. Gáborík sa presunul z prvej do tretej formácie. Tieto zmeny bolo cítiť najmä v ofenzíve Kings, ale celkovo stále nebezpečnejšie pred bránkou zatápali Rangers. Dorsett v obrovskej šanci pre bránkoviskom na dvakrát neuspel a v presilovke jeho tím tiež nevyužil niekoľko príležitostí. V 27. minúte už bolo vyrovnané 2:2, keď Doughty napravil svoju chybu z prvej časti a po nádhernej sťahovačke z ľavej strany prekonal švédsku brankársku ikonu newyorského klubu. Na finálové pomery nečakane atraktívne divadlo nabralo ešte exkluzívnejšie parametre, lebo hra sa vyrovnala a oba tímy predvádzali ofenzívny a peknými kombináciami vyšperkovaný hokej. V závere dejstva sa do systematickej prevahy opäť dostali Rangers, neúnavný Nash takmer strelil tretí gól a následne v presilovke Brad Richards pokračoval vo svojom seriáli nevydarených príklepov.

Marián Gáborík v súboji s obrancom Rangers Antonom Stralmanom zo Švédska (vľavo) v prvom zápase finálovej série play off NHL
Foto: TASR/AP


Úvodné minúty tretej tretiny patrili prvýkrát v zápas na dlhší úsek "kráľom". Zviditeľnil sa konečne aj Gáborík, ktorého fauloval Girardi, lenže presilovky boli v prvom finálovom dueli všeobecne asi najväčšou slabinou oboch tímov. Domáci opäť zmixovali útočné lajny a Gáborík s Kopitarom boli priamymi svedkami, ako pravý krídelník Toffoli zahodil čistú šancu. Na druhej strane Quick excelentne pokryl takmer gólovú strelu voľného St. Louisa. Potom opäť v čistej pozícii neuspel Toffoli a po ňom Pearson a najmä vďaka aktivite druhého útoku získali Kings obrovskú streleckú prevahu. Pravda 2 a pol minúty pred klaksónom bol priebežný pomer 17:2 trochu skreslený, v každom prípade odzrkadľoval prevahu Kings, ktorí v 58. minúte získali aj presilovku po smoliarskom zákroku Boylea. Lenže podobne ako v prvej tretine mohlo udrieť oslabené mužstvo, keď sa Hagelin rútil sám na Quicka, neprekonal ho, ale americký brankár si vzápätí takmer vrazil puk do bránky. Do sirény stihlo zahrmieť ešte aj na druhej strane a išlo sa do predĺženia, v ňom sa v 5. minúte hosťujúci zadák Girardi pošmykol a Mike Richards priťukol úplne voľnému Williamsovi, ktorý predviedol svoju povestnú údernosť v rozuzleniach.

Hráč Los Angeles Kings Justin Williams (vpravo) sa raduje z gólu, v pozadí Benoit Pouliot z New Yorku Rangers v prvom zápase finálovej série play off NHL 4. júna 2014 v Los Angeles.
Foto: TASR/AP


Drew Doughty, obranca LA Kings: "Povedal som to už veľakrát, Justin Williams je zďaleka najpodceňovanejší hráč nášho tímu. Nedostáva sa mu dostatok kreditu za to, čo robí. V tomto tíme existujú dvaja hráči, ktorým chcem vždy prihrať, a to je on a Anže Kopitar. Keď majú puk, tak tvoria hru."

Justin Williams, útočník a strelec víťazného gólu LA Kings: "Pre nás je to skvelý výsledok, no ešte musíme zlepšiť veľa vecí. Určite to nebol náš najlepší zápas, podľa všetkých noriem, teda hlavne našich. No dokážeme sa zlepšiť. To je hlavné."

Mike Richards, útočník LA Kings: "Našli sme spôsob, ako vyhrať, ale myslím si, že všetci chceme zabudnúť na tento zápas. Aj keď sme zvíťazili, takto by sme v play off nemali hrať. Aj oni majú dobrý tím a hrali veľmi dobre."

Alain Vigneault, tréner NY Rangers: "Henrik Lundqvist je dôvod, prečo sme sa dostali až do predĺženia. Dal nám šancu vyhrať, v predĺžení však môže rozhodnúť aj jediná strela a dnes ju mali oni."

Carl Hagelin, útočník a strelec druhého gólu NY Rangers: "Naša rýchlosť bude v tejto sérii kľúčová. Dnes sme urobili skvelú prácu v tom, koľko protiútokov sme si vytvorili, ale nedokázali sme ich premeniť na góly. Ideme do toho s tým, že ich môžeme zdolať."



Los Angeles Kings - New York Rangers 3:2 po predĺžení (1:2, 1:0, 0:0 - 1:0)

Góly: 18. Clifford (Carter), 27. Doughty (Williams, Clifford), 65. Williams (M. Richards) - 14. Pouliot, 17. Hagelin (Boyle, McDonagh). Rozhodcovia: Kozati, Watson - Heyer, Driscoll, vylúčení na 2 min.: 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 43:27, 18.399 divákov.

LA: Quick - Doughty, Muzzin, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Brown, Kopitar, Gáborík - Toffoli, Carter, Pearson - Williams, Stoll, King - Lewis, M. Richards, Clifford

NY: Lundqvist - Girardi, McDonagh, Stralman, Staal, Diaz, Klein - Nash, Stepan, Kreider - St. Louis, B. Richards, Kreider - Zuccarello, Brassard, Pouliot - Dorsett, D. Moore, Boyle.