Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

NHL: Halákov Boston prehral v Toronte, Washington opäť víťazne

Zápas NHL Toronto Maple Leafs- Boston Bruins. Na zábere brankár Frederik Andersen, Danton Heinen, (43) a Jake DeBrusk. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár Jaroslav Halák inkasoval trikrát a zaznamenal 90-percentnú úspešnosť zákrokov. Bruins stále chýba pre zranenie jeho krajan a kapitán mužstva Zdeno Chára.

New York 27. novembra (TASR) - Hokejisti Bostonu prehrali v noci na utorok v zámorskej NHL na ľade Toronta 2:4. Slovenský brankár Jaroslav Halák inkasoval trikrát a zaznamenal 90-percentnú úspešnosť zákrokov. Štvrtý gól dali Maple Leafs v závere do prázdnej bránky.

"Myslím si, že sme podali dobrý výkon a väčšinu stretnutia sme tvrdo bojovali. Druhá tretina bola z našej strany najlepšia, vypracovali sme si v nej niekoľko šancí a trafili žŕdku. Prehrali sme však, a na to nie sú žiadne ospravedlnenia. Potrebujeme sa dať dokopy a ďalší zápas vyhrať," vyslovil sa Halák pre Boston Herald. Tromi asistenciami sa pod triumf Maple Leafs podpísal Mitchell Marner, premiérový profiligový gól si pripísal ruský bek Igor Ožiganov. Veterán v službách Toronta Patrick Marleau odohral jubilejný 1600. zápas v NHL, okorenil ho jednou asistenciou. Stal sa iba 11. hráčom v histórii súťaže, ktorý dosiahol tento míľnik. Skúsený útočník nastúpil na svoj 731. duel v rade, nevynechal zápas od 7. apríla 2009. Bruins stále chýba pre zranenie kapitán mužstva Zdeno Chára, okrem slovenského zadáka nie sú k dispozícii ani center Patrice Bergeron či obrancovia Charlie McAvoy a Brandon Carlo. Navyše hosťom sa zranil v prvej tretine aj ďalší bek Kevan Miller, ktorého trafil do krku puk.

"Snažili sme sa hrať svoju hru. Nemôžeme sa starať o to, koľko hráčov chýba súperovi a koho majú v zostave. Myslím si, že sme dnes odviedli dobrú prácu," povedal pre zámorské médiá brankár "javorových listov" Frederik Andersen, ktorý prispel k výhre 38 úspešnými zákrokmi. O oba góly "medveďov" sa postaral český krídelník David Pastrňák, ktorý sa tak s 19 presnými zásahmi vyrovnal Patrikovi Lainemu z Winnipegu na čele tabuľky kanonierov.

Neuspel ani Christián Jaroš, ktorého Ottawa prehrala v New Yorku s Rangers takisto 2:4. Slovenský obranca odohral deväť minút, duel dokončil s mínuskou. Brankár "jazdcov" Henrik Lundqvist pri svojej 440. výhre v kariére zastavil 29 striel hráčov Senators. Rangers potvrdili svoju dominanciu v Madison Square Garden ôsmym víťazstvom z posledných deviatich domácich duelov.

Hokejisti Washingtonu natiahli víťaznú šnúru na šesť zápasov, keď uspeli na ľade New Yorku Islanders 4:1. Dvoma gólmi a asistenciou sa na triumfe Capitals podieľal útočník Tom Wilson, tri asistencie nazbieral Nicklas Bäckström. Švédsky center sa tak s 827 bodmi dostal v historickej tabuľke klubovej produktivity na druhé miesto pred bývalého slovenského kanoniera Petra Bondru (825). Štatistiku vedie Alexander Ovečkin s 1150 bodmi, ruský krídelník strelil v noci štvrtý gól Capitals, keď poistil výhru do prázdnej bránky. Bol to už jeho 625. presný zásah v profiligovej kariére a vyrovnal sa ním na 15. priečke historického poradia strelcov Jaromeovi Iginlovi a Joeovi Sakicovi.

Duel bol špecifický pre trénera "ostrovanov" Barryho Trotza. Ten odkoučoval prvý zápas proti Washingtonu po tom, čo s Capitals vybojoval v minulej sezóne Stanleyho pohár a následne zamieril na lavičku Islanders. "Videl som vyrastať viacerých mladých chalanov v súperovom tíme. Dostali šancu a využili ju. To vedia majstrovské tímy," poznamenal Trotz. Ten si pred úvodným buly spoločne so svojím asistentom Laneom Lambertom a trénerom brankárov Mitchom Kornom prevzali majstrovské prstene za triumf vo finále play off. "Bol to výnimočný moment. Keď sa však zápas začal, bol to už zvyčajný biznis," dodal Trotz.

Florida doma zdolala New Jersey 4:3 po predĺžení, víťazný zásah zaznamenal v 62. minúte Mike Hoffman. Panthers sa tešili z plného bodového zisku po troch prehrách, výraznou mierou sa o to zaslúžil Jonathan Huberdeau, ktorý strelil jubilejný 100. gól v NHL a pridal aj dve asistencie. Detroit v divokom zápase podľahol Columbusu 5:7, tromi bodmi prispeli k výhre hostí Pierre-Luc Dubois (2+1) a Artemij Panarin (1+2). Domácim nestačili ani dva góly a asistencia Anthonyho Manthu.

NHL - sumáre:



TORONTO MAPLE LEAFS – BOSTON BRUINS 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

Góly: 18. Dermott (Marner), 34. Ožiganov (Marner, Gauthier), 39. Leivo (Ennis, Marleau), 59. Hyman (Tavares, Marner) – 24. Pastrňák (Marchand, Krug), 35. Pastrňák (Krug, Marchand). Brankári: Andersen - HALÁK, strely na bránku: 31:40, 19.286 divákov.

NEW YORK ISLANDERS – WASHINGTON CAPITALS 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Góly: 1. Filppula (Pulock, Komarov) – 3. Wilson (Bäckström, Bowey), 28. Dowd (Jaškin, Carlson), 55. Wilson (Eller, Bäckström), 60. Ovečkin (Wilson, Bäckström). Brankári: Greiss - Holtby, strely na bránku: 33:24, 9072 divákov.

NEW YORK RANGERS – OTTAWA SENATORS 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)

Góly: 11. Staal (Zibanejad, Fast), 44. Andersson (Strome), 49. Kreider (Chytil, Hayes), 59. Zibanejad – 14. Stone (White, Tkachuk), 58. Stone (Tkachuk, Duchene). Brankári: Lundqvist - Anderson, strely na bránku: 33:31, 16.709 divákov.

FLORIDA PANTHERS – NEW JERSEY DEVILS 4:3 pp (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)

Góly: 28. Barkov (Dadonov, Huberdeau), 32. McCann (Weegar), 59. Huberdeau (Barkov, Dadonov), 62. Hoffman (Huberdeau, Ekblad) – 22. Wood (Vatanen, Jakovlev), 27. Coleman, 52. Bratt (Vatanen, Hall). Brankári: Reimer - Kinkaid, strely na bránku: 43:32, 9456 divákov.

DETROIT RED WINGS – COLUMBUS BLUE JACKETS 5:7 (0:3, 3:2, 2:2)

Góly: 21. Nyquist (DeKeyser, Mantha), 29. Green, 38. Cholowski (Nielsen, Vanek), 41. Mantha (Larkin, Nielsen), 58. Mantha (Daley, Cholowski) – 8. Dubois (Panarin, Atkinson), 10. Anderson (Jenner), 17. Panarin (Werenski, Anderson), 26. Nutivaara (Murray, Hännikäinen), 27. Jenner (Murray, Foligno), 44. Dubois (Savard, Panarin), 59. Jones (Dubois). Brankári: Howard (21. Bernier) - Bobrovskij, strely na bránku: 32:32, 17.510 divákov.

Slováci v akcii:

Christián Jaroš (Ottawa) 9:03 0 0 0 -1 0 0

---------------------------------------------

Jaroslav Halák (Boston) 58:17 27/30 90,0%

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov/