Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Slovákom v NHL sa darí, góly Pánika a Gáboríka, Halák má prvý shutout

Radosť Richarda Pánika zo svojho tretieho gólu v sezóne v zápase Toronto-New York Rangers Foto: TASR/AP

Gáborík zaznamenal svoj prvý presný zásah v sezóne.

New York 9. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Richard Pánik prispel jedným gólom k víťazstvu Toronta nad New Yorkom Rangers 5:4.

Pánik, ktorý 61 sekúnd pred koncom prvej tretiny zvýšil na 3:1 pre "javorové listy", sa presadil strelecky v druhom zápase za sebou, celkovo po tretí raz v sezóne.



Skóroval aj Marián Gáborík, ktorý otvoril gólový účet stretnutia Los Angeles - Vancouver (5:1). Gáborík zaznamenal svoj prvý presný zásah v sezóne, v závere prvej tretiny si pripísal aj asistenciu na góle Anžeho Kopitara.

Prvé čisté konto Haláka v sezóne

Slovenský brankár Jaroslav Halák zaznamenal svoje prvé čisté konto v sezóne, keď chytil všetkých 19 striel hokejistov Arizony a výrazne pomohol New Yorku Islanders k tesnému víťazstvu 1:0. "Ostrovania" zblokovali 16 striel domácich, pričom až 13 hráčov malo na konte aspoň jeden blok. Dve strely zblokoval aj Ľubomír Višňovský, ktorý odohral takmer 18 minút. Obrannú prácu svojho tímu si Halák pochvaľoval. "Chalani odviedli skvelú robotu. Dávali hokejky do prihrávok a zabránili veľa šanciam. Výborne korčuľovali a blokovali strely. Kľúčom k víťazstvu boli aj ubránené presilovky," povedal pre zámorské médiá Halák, ktorý zaznamenal 31. shoutout v kariére, ale prvý v drese Islanders.



Bezgólový stav zlomil až 2 minúty a 31 sekúnd pre koncom tretej tretiny Frans Nielsen, keď strelou bez prípravy prípravy prekonal dovtedy bezchybného Mikea Smitha. Islanders zakončili päťzápasový trip tromi víťazstvami za sebou. Coyotes mali náročný program, pretože deň pred zápasom s Islanders hrali v Anaheime a do Arizony dorazili až ráno o pol tretej. "Chýbala nám energia najmä v presilovkách, ale nechceme sa na to vyhovárať. Dnes nám chýbal hráč, ktorý by spravil niečo výnimočné," povedal tréner Dave Tippett, ktorý koučoval Coyotes v 390. zápase a vyrovnal klubový rekord Boba Francisa.

Gáborík si otvoril strelecký účet

Slovenský útočník Marián Gáborík si vo svojom siedmom zápase v sezóne otvoril strelecký účet. Tridsaťdvaročný kanonier poslal v 10. minúte zápasu s Vancouverom svoj tím do vedenia 1:0, keď dorazil bekhendom za chrbát Ryana Millera strelu Aleca Martineza. Gáborík k 347. gólu v kariére pridal aj asistenciu a Kings vyhrali 5:1. Obhajca Stanley pohára zvládol duel s Canucks len s piatimi obrancami, pretože pre zranenie nemohol hrať Robyn Regehr a Slava Vojnov je stále suspendovaný. "Bolo to tímové víťazstvo. Všetci išli na sto percent," povedal obranca Martinez, ktorý si tromi asistenciami vytvoril kariérne maximum. Najvyťaženejším hráčom v zápase bol obranca Kings Drew Doughty, ktorý strávil na ľade 29:46 minúty.



Toronto zdolalo na domácom ľade New York Rangers 5:4. V druhom zápase za sebou sa do streleckej listiny zapísal slovenský útočník Maple Leafs Richard Pánik, ktorý pri zranení Daniela Winnika dostal opäť priestor na ľade a dokázal ho využiť. Pánik sa minútu pred koncom prvej tretiny dostal k odrazenej strele, perfektne sa zorientoval medzi kruhmi a bleskovou strelou švihom medzi dvomi hráčmi Rangers prekonal Cama Talbota. Pánik zvýšil na 3:1 pre svoj tím a dal svoj tretí gól v sezóne. Dvadsaťtriročný krídelník nastúpil v druhej formácii s Nazemom Kadrim a Danielom Clarksonom a na ľade strávil viac ako 16 minút. Zaznamenal dve strely a štyri bodyčeky. Hrdinom duelu sa stal útočník Leo Komarov, ktorý v 55. minúte svojim prvým gólom v sezóne rozhodol o tesnom víťazstve Toronta.

"Je to skvelý pocit, konečne som prelomil streleckú smolu. Nie je nič príjemné čakať na gól 13 zápasov, šance som mal, ale nechcelo mi to tam padnúť," povedal Komarov, ktorý zaznamenal aj asistenciu, keď v prvej tretine vypracoval v oslabení gól pre Petra Hollanda.

Až desať gólov videli diváci na Floride, kde domáci Panthers prehrali s Calgary 4:6. Hokej na slnečnom polostrove fanúšikov veľmi neláka, duel sledovalo len 9230 divákov. Zápas nevyšiel slovenskému útočníkovi "panterov" Tomášovi Kopeckému, ktorý si pripísal dve mínusky a nedočkal sa gólu ani vo svojom 12. zápase sezóny. Víťazný gól Flames strelil 2:18 minúty pred koncom tretej časti Lance Bouma a triumf poistil do prázdnej bránky Johnny Gaudreau.

Pittsburgh vyhral v Buffale 6:1 a natiahol víťaznú sériu na sedem zápasov. Prvou hviezdou duelu bol najproduktívnejší hráč NHL Sidney Crosby, ktorý zaznamenal päť asistencií. Kapitán Penguins absolvoval štvrtý päťbodový zápas v kariére. Naposledy zaznamenal päť asistencií 10. marca 2013 proti NY Islanders. Buffalo je obľúbeným súperom Crosbyho, veď proti tomuto súperovi bodoval v 19. zápase za sebou. Séria trvá od 29. decembra 2007, Crosby počas nej zaznamenal 10 gólov a 26 asistencií. Bodovo sa darilo aj obrancovi Krisovi Letangovi (2+2) a útočníkovi Patricovi Hörnqvistovi (2+1). V drese Sabres nedostal šancu slovenský obranca Andrej Meszároš.

Columbus v divokom zápase prehral doma s Tampou Bay 4:7. "Blesky" ťažili najmä z výbornej prvej tretiny, ktorú vyhrali 4:0. O sedem gólov Tampy sa postaralo šesť hráčov, jediným dvojgólovým strelcom bol Tyler Johnson. V drese Columbusu chýbal slovenský útočník Marko Daňo, ktorého tím poslal na farmu do Springfieldu a namiesto neho povolal z AHL Danu Tyrella, ktorý v predminulej sezóne v čase výluky v NHL pôsobil v extraligovej Banskej Bystrici.

Nashville zdolal St. Louis na jeho ľade 2:1 a prerušil "bluesmanom" sedemzápasovú víťaznú sériu. Domácich dostal do vedenia svojim tretím gólom v sezóne Fín Jori Lehterä, ktorý ťažil z výbornej práce vo forme hrajúceho ruského utočníka Vladimira Tarasenka. V ďalšom priebehu však Pekka Rinne neinkasoval a zlikvidoval celkovo 28 striel Blues. V druhej tretine vyrovnal Filip Forsberg a víťazný gól dal po Forsbergovej asistencii v 54. minúte James Neal. "Išiel som v tandeme za Filipom a pekne mi to nechal. Hovoril som mu už predtým, že idem na ním, ale vystrelil. Druhýkrát mi to nechal a som rád, že to vyšlo," povedal Neal, ktorý dal svoj ôsmy gól v sezóne.

Montreal zdolal Minnesotu 4:1 pred očami legendárneho obrancu Guya Lapointea. Pred zápasom slávnostne vyvesili pod strop Bell Centra jeho dres s číslom 5. Na ceremónii sprevádzala Lapointea rodina a bývalí spoluhráči z obrany Canadiens Serge Savard a Larry Robinson, ktorí už dresy pod stropom vyvesené mali dávnejšie. Členovia Siene slávy NHL patrili v 70-tych rokoch ku klenotom Canadiens. Lapointe vyhral v drese Montrealu šesťkrát Stanleyho pohár a od roku 1999 pracuje práve v štruktúrach Minnesoty ako koordinátor skautov. Počas slávnosti boli všetci hráči Montrealu oblečení do dresu s číslom 5 na počesť slávneho obrancu. Keď dres stúpal pod strop, neubránil sa Lapointe slzám. "Bola to veľmi pekná ceremónia. O to viac sme chceli vyhrať a venovať triumf Guyovi," povedal tréner Montrealu Michel Therrien.

Winnipeg vyhral v Ottawe 2:1 po samostatných nájazdoch, keď v nich jediný gól strelil v šiestej sérii Mathieu Perreault. Vo výbornej forme chytá český brankár Jets Ondřej Pavelec, ktorý z posledných siedmich duelov zaznamenal päť víťazstiev. Philadelphia odolala tlaku Colorada v tretej tretine a vyhrala 4:3. Flyers viedli po dvoch tretinách 4:0, v tretej časti hostia vyslali 21 striel a znížili na 3:4. Na zvrat im to však už nestačilo.

O víťazstve Washingtonu 4:3 nad Carolinou rozhodol 14 sekúnd pred koncom predĺženia švédsky útočník Nicklas Bäckström. Slovenský obranca Hurricanes Andrej Sekera hral takmer 26 minút, zaznamenal mínusový bod a jednu strelu.

Dallasu nestačil v zápase so San Jose ani šiesty hetrik v kariére Tylera Seguina. K útočníkovi Stars sa už nikto gólov nepridal a domáci prehrali 3:5. Dallas viedol po dvoch tretinách 3:1, ale Sharks strelili v tretej časti štyri góly. Dva góly v drese víťazov strelil Brent Burns, ktorý je s 15 bodmi druhým najproduktívnejším obrancom v NHL. V drese Dallasu zaznamenal asistenciu Jason Spezza a pripísal si 700. bod vo svojom 700. zápase v kariére.

NHL - výsledky:

FLORIDA - CALGARY 4:6 (1:0, 3:3, 0:3)
Góly: 2. Upshall (Ekblad), 25. Bjugstad (Mitchell, Kulikov), 28. Upshall (Trocheck, Kulikov), 34. Hayes (Upshall, Ekblad) – 25. Jones (Gaudreau, Engelland), 29. Giordano (Byron, Bouma), 33. Hudler (Glencross, Granlund), 45. Monahan (Gaudreau, Giordano), 58. Bouma (Hudler, Giordano), 59. Gaudreau (Monahan). Brankári: Montoya - Ramo (34. Hiller), strely na bránku: 31:25, 9230 divákov.

BUFFALO – PITTSBURGH 1:6 (0:3, 1:3, 0:0)
Góly: 37. Girgenson (Gorges, Gionta) – 2. Letang (Crosby, Hörnqvist), 4. Hörnqvist (Letang, Crosby), 16. Letang (Martin, Crosby), 25. Hörnqvist (Kunitz, Crosby), 34. Bortuzzo (Crosby, Kunitz), 40. Malkin (Comeau, Letang). Brankári: Enroth - Fleury, strely na bránku: 21:39, 19.070 divákov.

TORONTO – NY RANGERS 5:4 (3:2, 0:1, 2:1)
Góly: 9. Kessel (van Riemsdyk, Phaneuf), 16. Holland (Komarov), 20. PÁNIK (Franson. Kadri), 48. Polák (Kadri), 55. Komarov (Gardiner) – 1. Kreider (Klein, Zuccarello), 20. Zuccarello (Keider, Stepan), 38. Hagelin (Moore), 45. Nash (St. Louis, Brassard). Brankári: Bernier - Talbot, strely na bránku: 31:35, 19.320 divákov.

MONTREAL - MINNESOTA 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly: 30. Gallagher (Plekanec), 40. Eller (Prust, Sekáč), 45. Sekáč (Prust, Eller), 47. Pacioretty (Parenteau, Desharnais) – 35. Pominville (Vanek). Brankári: Price - Kuemper, strely na bránku: 31:31, 21.287 divákov.

OTTAWA - WINNIPEG 1:2 pp a sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 12. Neil (Zibanejad, Michálek) – 18. Enström (Scheifele, Byfuglien), rozh. náj. Perreault. Brankári: Anderson - Pavelec, strely na bránku: 38:37, 19.189 divákov.

PHILADELPHIA – COLORADO 4:3 (1:0, 3:0, 0:3)
Góly: 20. Giroux (Simmonds, Voráček), 23. Simmonds (Giroux, Voráček), 32. B. Schenn (Read, Schultz), 37. Giroux (Lecavalier, Voráček) – 43. Talbot, 47. Tanguay (Barrie, Everberg), 52. Redmond (Talbot, McLeod). Brankári: Mason - Berra, strely na bránku: 27:39, 19.792 divákov.

COLUMBUS – TAMPA BAY 4:7 (0:4, 2:2, 2:1)
Góly: 25. Hartnell (Wisniewski, Erixon), 29. Hartnell (Foligno, Johansen), 42. Johansen (Gibbons, Wisniewski), 46. Foligno (Wisniewski, Erixon) – 6. Brown (Garrison, Šustr), 7. Paquette (Drouin, Namestnikov), 13. Stralman (Callahan, Stamkos), 15. Boyle (Morrow, Brown), 26. Callahan (Filppula, Gudas), 31. Johnson (Kučerov, Drouin), 60. Johnson (Callahan). Brankári: Nabokov - Forsberg (21. McElhinney), strely na bránku: 32:38, 14.892 divákov.

WASHINGTON – CAROLINA 4:3 pp (2:1, 1:0, 0:2 - 1:0)
Góly: 8. Brouwer, 16. Beagle (Carlson), 37. Fehr (Carlson, Orpik), 65. Bäckström (Ovechkin, Green) – 20. Nash (Faulk, Rask), 49. E. Staal (Skinner, Sjomin), 54. Lindholm (Faulk, Nash). Brankári: Peters - Chudobin, strely na bránku: 39:27, 18.506 divákov.

ST. LOUIS - NASHVILLE 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 15. Lehterä (Schwartz, Tarasenko) – 28. Forsberg (Josi, Neal), 54. Neal (Forsberg, Ribeiro). Brankári: Elliott - Rinne, strely na bránku: 29:35, 18.869 divákov.

DALLAS - SAN JOSE 3:5 (2:1, 1:0, 0:4)
Góly: 9. Seguin (Gončar, Connauton), 11. Seguin (Cole, Jamie Benn), 36. Seguin (Roussel, Spezza) – 18. Sheppard (Vlasic, Hertl), 44. Marleau (Pavelski, Couture), 47. Burns (Couture, Marleau), 51. Burns (Sheppard, Hertl), 60. Thornton (Couture, Braun). Brankári: Lindbäck - Stalock, strely na bránku: 40:29, 17.023 divákov.

ARIZONA - NY ISLANDERS 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 58. Nielsen (Grabovskij, Hickey). Brankári: Smith - HALÁK, strely na bránku: 19:33, 14.689 divákov.

LOS ANGELES - VANCOUVER 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Góly: 10. GÁBORÍK (Martinez, Kopitar), 15. Muzzin (Pearson, Toffoli), 19. Kopitar (GÁBORÍK, Muzzin), 30. Toffoli (Martinez, Carter), 43. Carter (Toffoli, Martinez) – 53. Higgins (Vey, Stanton). Brankári: Quick - Miller (41. Läck), strely na bránku: 36:19, 18.230 divákov.

Slováci v akcii:
Richard Pánik (Toronto) 16:09 1 0 1 -1 2 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 15:29 1 1 2 2 2 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 17:42 0 0 0 0 2 0
Andrej Sekera (Carolina) 25:54 0 0 0 -1 1 2
Tomáš Kopecký (Florida) 13:46 0 0 0 -2 2 0
Jaroslav Halák (Islanders) 60:00 0/19 100,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/