Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia NHL

NHL: Edmonton so Sekerom podľahol Anaheimu po predĺžení

Na archívnej snímke zľava: Taylor Hall (9) za New Jersey Devils' a Andrej Sekera (2) za Edmonton Oilers'. Foto: TASR/AP

Oilers neudržali dvojgólový náskok, v druhej tretine inkasovali trikrát, napokon však dostali zápas do predĺženia vďaka gólu Drakea Caggiulu 102 sekúnd pred koncom tretej tretiny

New York 4. mája (TASR) - Hokejistov Pittsburghu Penguins delí už iba jedno víťazstvo od postupu do finále play off Východnej konferencie NHL. Obhajca Stanleyho pohára zdolal v noci na štvrtok vo štvrtom súboji konferenčného semifinále Washington 3:2 a v sérii vedie už 3:1 na zápasy. Penguins uspeli napriek absencii svojho kapitána Sidneyho Crosbyho, ktorý v predchádzajúcom dueli s Capitals utrpel otras mozgu po krosčeku od Matta Niskanena.

Hrdinom duelu bol domáci brankár Marc-Andre Fleury, ktorý mal 36 úspešných zákrokov. "Pozdvihol svoje výkony v najdôležitejšom čase. Je to brankár, ktorý dokáže vyhrať Stanleyho pohár a myslím si, že to znovu ukazuje," povedal tréner "tučniakov" Mike Sullivan. Fleury inkasoval menej ako tri góly v šiestich zo svojich deviatich štartoch v play off. "Sidney Crosby je náš líder, je to náš kapitán, skvelý hráč. Nemôžete ho nahradiť, ale myslím si, že chalani dnes ukázali veľký charakter ako tím. Hrali výborne v ofenzíve i defenzíve," uviedol tridsaťdvaročný brankár pre nhl.com.

Víťazný gól strelil v 32. minúte počas presilovky obranca Justin Schultz, ktorému nabil na tvrdú ranu príklepom Jevgenij Malkin. Obhajcovia trofeje môžu rozhodnúť o svojom postupe do konferenčného finále už v noci na nedeľu vo Washingtone. Tímy NHL, ktoré sa vo štvrtom stretnutí ujali vedenia 3:1 na zápasy, podľa štatistík hockey-reference.com v 90 percentách prípadov vyhrali aj celú sériu.

Washington prehral napriek tomu, že súpera prestrieľal vysoko 38:18. "Pittsburgh hral počas celej sezóny bez viacerých hráčov, no napriek tomu proti vám vždy predviedol výborný výkon. A vy ste potrebovali váš najlepší výkon, aby ste ho zdolali. Vedeli sme o tom. Aj dnes to ukázal. Strávili sme veľa času v útočnom pásme a mali sme množstvo šancí, no Fleury bol dnes výborný... Mali sme skutočne dobré šance, no nepremenili sme ich a teraz tu sedíme a prehrávame 1:3 na zápasy," okomentoval stretnutie tréner Capitals Barry Trotz. "Musíme na to zabudnúť a posunúť sa ďalej. Odteraz je pre nás každý zápas siedmy. Takže musíme vyhrať tri po sebe, aby sme sa dostali ďalej, a ja som si istý, že sme na to pripravení," povedal kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin.

Edmonton v zostave so slovenským obrancom Andrejom Sekerom nestačil vo štvrtom dueli semifinále Západnej konferencie na Anaheim, s ktorým prehral 3:4 po predĺžení. Oilers neudržali dvojgólový náskok, v druhej tretine inkasovali trikrát, napokon však dostali zápas do predĺženia vďaka gólu Drakea Caggiulu 102 sekúnd pred koncom tretej tretiny, keď hrali bez brankára Cama Talbota. O výhre Ducks rozhodol presný zásah švédskeho útočníka Jakoba Silfverberga, ktorý skóroval v predĺžení už po 45 sekundách. "Káčeri" vyrovnali sériu na 2:2, aj v jej štvrtom zápase tak uspeli hostia. "Je to divná séria, keď si vezmete, že oba tímy prišli na štadión súpera a vyhrali tam oba zápasy. Teraz je na nás, aby sme to zlomili," povedal tréner Anaheimu Randy Carlyle. Piaty duel je na programe v noci na sobotu v južnej Kalifornii.

Za prvú hviezdu duelu zvolili kapitána hostí Ryana Getzlafa, ktorý zaznamenal dva góly a dve asistencie. Pre tridsaťjedenročného centra to bol už 35. a 36. gól v play off, vďaka čomu sa dostal na čelo historických klubových tabuliek pred legendárneho Fína Teemu Selänneho. "Je to len ďalší dôkaz toho, aký je Getzlaf hráč pre náš klub. Je náš kapitán, náš líder. Robí veľa vecí, ktoré si niekto ani nevšimne, ale v týchto situáciách v play off je to ten muž, ktorý sa postaví na čelo," uviedol Carlyle.

Sekera bol najvyťaženejší korčuliar Oilers, na ľade strávil 24:03 minút a okrem jednej strely na bránku zaznamenal aj jeden plusový bod.



2. kolo play off NHL /na štyri víťazstvá/

4. zápas semifinále Východnej konferencie

PITTSBURGH PENGUINS - WASHINGTON CAPITALS 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Góly: 5. Hörnqvist (Määttä, Cullen), 24. Guentzel, 32. Schultz (Malkin, Guentzel) - 28. Kuznecov (Williams, Johansson), 29. Schmidt (Oshie, Shattenkirk). Brankári: Fleury - Holtby, strely na bránku: 18:38, 18.617 divákov.

/stav série: 3:1/



4. zápas semifinále Západnej konferencie

EDMONTON OILERS - ANAHEIM DUCKS 3:4 pp (2:0, 0:3, 1:0 - 0:1)

Góly: 16. Lucic (Draisaitl, Letestu), 18. McDavid (Draisaitl, Maroon), 59. Caggiula (Nugent-Hopkins, Maroon) - 22. Getzlaf (Montour), 26. Rakell (Getzlaf, Perry), 35. Getzlaf, 61. Silfverberg (Getzlaf). Brankári: Talbot - Gibson, strely na bránku: 32:39, 18.347 divákov.

/stav série: 2:2/



Slovák v akcii:

Andrej Sekera (Edmonton) 24:03 0 0 0 +1 1 0

/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/