Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Jágr, Alfredsson i Peverley nominovaní na Mastertonovu trofej

Jaromír Jágr Foto: TASR/AP

Okrem Jágra, Peverleyho a Alfredssona sú známe už aj nominácie Dominica Moorea (NY Rangers), Mannyho Malhotru (Carolina) a Colina McDonalda (NY Islanders).

New York 1. apríla (TASR) - Český hokejový velikán Jaromír Jágr, švédsky veterán Daniel Alfredsson či útočník Dallasu Rich Peverley, ktorý nedávno absolvoval operáciu srdca po náhlom kolapse, figurujú medzi hráčmi nominovanými na Bill Masterton Memorial Trophy. Prestížne ocenenie každoročne udeľujú v zámorskej NHL za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť hokeju.

Novinári pokrývajúci jednotlivé kluby profiligy majú právo navrhnúť z každého tímu jedno meno na ocenenie, z tridsiatky hráčov potom vzíde trio finalistov. Držiteľa trofeje určí Asociácia profesionálnych hokejových novinárov (PHWA).

Z doterajších zverejnených nominácií je najzaujímavejšie meno Peverleyho. Ten absolvoval pred dvoma týždňami úspešnú operáciu, ktorej cieľom bolo odstránenie poruchy srdcového rytmu. Zákrok prebehol 19 dní po tom, ako center Dallasu v zápase s Columbusom skolaboval priamo na striedačke. Na jeho oživenie museli lekári použiť defibrilátor i elektrické šoky. Napriek kolapsu 31-ročný Peverley nerozmýšľa o konci kariéry a vo vhodnom čase sa chce vrátiť do kolotoča NHL.
Útočník Dallasu Stars Rich Peverley
Foto: TASR/AP


Jágrovu nomináciu zdôvodnili novinári pokrývajúci New Jersey tým, že vďaka oddanosti hokeju a veľkému zápalu pre hru dokáže hrať na vysokej úrovni aj v 42 rokoch, keď už je väčšina jeho vrstovníkov v hokejovom dôchodku. S 64 bodmi (24+40) je najproduktívnejším hráčom Devils, v rámci celej NHL je na 26. mieste. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára bol už nominovaný na Mastertonovu trofej pred dvoma rokmi, keď sa v drese Philadelphie po trojročnej pauze vrátil do NHL.

Daniel Alfredsson sa teší s Tomášom Tatarom z gólu v predĺžení, ktorým Švéd rozhodol zápas s Pittsburghom.
Foto: TASR/AP
Alfredsson vlani po dlhých rokoch opustil Ottawu a zamieril do Detroitu, aby si splnil svoj sen o zisku Stanley Cupu. V zraneniami decimovanom tíme sa 41-ročný krídelník okamžite zaradil medzi hlavných lídrov, v 63 zápasoch základnej časti zaznamenal 17 gólov a 28 asistencií.

Okrem Jágra, Peverleyho a Alfredssona sú známe už aj nominácie Dominica Moorea (NY Rangers), Mannyho Malhotru (Carolina) a Colina McDonalda (NY Islanders). Informovala o tom PHWA na svojom twitterovom konte.