Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

VIDEO: Druhé čisté konto: Halák má fantastickú formu, vynuloval Flames

Na snímke Jaroslav Halák (vľavo) zastavuje strelu z hokejky Johnnyho Gaudreaua v druhej tretine zápasu NY Islanders - Calgary Flames v pondelok 26. októbra 2015 v New Yorku. Foto: TASR/AP

V noci na utorok zasiahli do hry aj ďalší dvaja Slováci.

New York 27. októbra (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák vychytal v noci na utorok už druhé čisté konto v prebiehajúcej sezóne NHL. V domácom zápase s Calgary zlikvidoval všetkých 29 striel hostí a priviedol New York Islanders k suverénnemu víťazstvu 4:0. Po záverečnej siréne ho vyhlásili za prvú hviezdu duelu.

Halák má v úvode ročníka fantastickú formu. Pri štvrtom štarte dosiahol tretiu výhru, z toho druhú na "nulu", pričom zaznamenal úspešnosť zásahov 94 percent a priemer inkasovaných gólov stlačil na 1,76. "Moji spoluhráči odviedli výbornú prácu, keď dovolili súperovi strieľať z diaľky a nedopustili dorážky. Každému brankárovi sa chytá dobre, keď sa môže spoľahnúť na svojich spoluhráčov," povedal Halák zámorským novinárom. Slovenský brankár zaznamenal 38. čisté konto v kariére a v historickej tabuľke prekonal Johnnyho Bowera, Tommyho Sala i Pekku Rinneho. Rovnaký počet shutoutov ako Halák majú Sean Burke, Tom Barrasso, Jean-Sebastien Giguere a stále aktívny Jonathan Quick z LA Kings.

Haláka pochválil po zápase aj tréner "ostrovanov" Jack Capuano. "Chytal výborne. Predviedol perfektné zákroky, keď sme to potrebovali v dôležitých momentoch. Je to brankár, ktorý vám dáva šancu na víťazstvo. Celkovo som dnes s naším výkonom spokojný," povedal Capuano. Bezgólový stav zmenil až v závere druhej tretiny Michail Grabovskij, ktorý v presilovke strelil svoj druhý gól v sezóne. V tretej časti ešte pridal dva zásahy dánsky center Frans Nielsen a tretí gól v sezóne zaznamenal Cal Clutterbuck. Islanders ubránili tri presilovky Flames a celkovo neinkasovali v početnej výhode 21-krát za sebou. S úspešnosťou 91,2 percenta sú najlepším tímom v oslabeniach. "V minulej sezóne sme začali zle," povedal Halák o oslabeniach. "Nechceli sme, aby sa to opakovalo. Sme v tomto zložení druhú sezónu a chalani o sebe na ľade viac vedia. V tom je podľa mňa príčina úspechu," dodal slovenský brankár. "Ostrovania" hrali bez obrancu Thomasa Hickeyho, ktorý v predchádzajúcom zápase proti St. Louis utrpel zranenie dolnej časti tela a podľa Newsday bude chýbať až mesiac.



V noci na utorok zasiahli do hry aj ďalší dvaja Slováci. Marián Hossa sa so spoluhráčmi z Chicaga tešili z vydretého triumfu 1:0 nad Anaheimom, ktorý gólom v predĺžení zariadil kapitán úradujúceho šampióna Jonathan Toews. Blackhawks odohrali druhý bezgólový duel za sebou a takisto ako v predchádzajúcom zápase s Tampou Bay rozhodol v nadstavenom čase Toews. Ako cez kopirák. "Nestáva sa často, že odohráte dva takéto podobné zápasy za sebou. Hrali sme proti špičkovým tímom a som rád, že sme oba vyhrali," povedal tréner Chicaga Joel Quenneville. V sobotu rozhodol Toews v 17. sekunde predĺženia, teraz to stihol za 51 sekúnd. "V hre 3 na 3 sa otvára priestor a vždy príde nejaká chyba. Náš brankár mal skvelý zákrok a potom sme udreli my," povedal Toews pre espn.com. Podľa Elias Sports Bureau sú Blackhawks prvým tímom v NHL od zavedenia predĺžení pred sezónou 1983/84, ktorý vyhral v nadstavenom čase dva dovtedy bezgólové zápasy za sebou. Chicago neinkasovalo doma 132 minút a 36 sekúnd, brankár Corey Crawford chytil 39 striel, vrátane 19 v tretej tretine a zaznamenal druhý shutout v rade a 14. v kariére. "Crow bol skvelý. Mal obrovskú zásluhu na víťazstve," povedal na adresu brankára Quenneville.

Hossa odohral 14 minút a 16 sekúnd a zaznamenal jednu strelu. Podľa Chicago Sun ho tréner Quenneville pred treťou časťou vymenil na krídle s Patrickom Kaneom a slovenský útočník hral v druhej formácii s Rusmi Arťomom Anisimovom a Artemijom Panarinom. Práve Panarin strelil 5 a pol minúty pred koncom tretej časti gól, ale brankár Frederik Andersen tesne predtým posunul bránku a rozhodcovia gól neuznali. "Každý brankár udržiava rovnováhu kontaktom so žrďou. Horšie je, že sa bránka posunula, asi som sa zaprel príliš silno," povedal pre nhl.com Andersen, ktorý za svoj počin dostal dve minúty. Blackhawks nepomohli ani protesty Quennevilla a "bučanie" 21.529 divákov.

Trápiaci sa Ducks v repríze minulosezónneho finále Západnej konferencie prestrieľali domácich 39:24, ale opäť ani raz neskórovali. "Káčeri" majú najhorší útok v NHL a z prvých ôsmich zápasov v sezóne neskórovali až v piatich. Naposledy sa to podarilo v sezóne 1930/31 bývalému klubu New York Americans. "Odohrali sme najlepší zápas sezóny, ale nestačilo to," povedal tréner Bruce Boudreau. Útočník Anaheimu Andrew Cogliano nastúpil na 630. zápas za sebou a prekonal Andyho Hebertona (1955-64), ktorý mal druhú najdlhšiu sériu stretnutí od začiatku kariéry. Na čele poradie je Doug Jarvis, ktorý v rokoch 1975 - 1987 nevynechal ani jeden z 964 zápasov kariéry.

Toronto s obrancom Martinom Marinčinom nestačilo na Arizonu, ktorej doma podľahlo 3:4. Skóre duelu otvoril 20-ročný nováčik Coyotes Max Domi, ktorý parádnou strelou využil presilovku. Jeho štvrtý gól v kariére mal špeciálnu hodnotu, pretože ho dal na mieste, kde strávil detstvo. Jeho otec Tie Domi je legendou Maple Leafs a za Toronto odohral viac ako 10 sezón. Z gólu svojho syna sa bývalý bitkár tešil aj s manželkou v hľadisku Air Canada Centre. "Na každý zápas NHL sa teším, aj keď tento mal špeciálnu príchuť. Najviac ma teší, že sme vyhrali," povedal Max Domi, ktorý v prvých deviatich zápasoch sezóny zaznamenal 10 bodov. Marinčin bol na ľade 13 minút a 23 sekúnd, napriek prehre zaznamenal dva plusové body. Duel nedohral pre zranenie dolnej časti tela český útočník Arizony Martin Hanzal, ktorý je s 10 asistenciami na čele nahrávačov celej súťaže.

Výsledky NHL:

NEW YORK ISLANDERS - CALGARY FLAMES 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)

Góly: 35. Grabovskij (Bailey, Boychuk), 46. Nielsen (Kuľomin, Okposo), 52. Clutterbuck (Cizikas), 59. Nielsen (Okposo, Kuľomin). Brankári: HALÁK - Ortio, strely na bránku: 35:29, 11.582 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - ARIZONA COYOTES 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)

Góly: 14. Matthias (Boyes), 50. van Riemsdyk (Kadri), 58. Rielly (Phaneuf, Kadri) - 7. Domi (Stone, Hanzal), 15. Doan (Bödker, Ekman-Larsson), 28. Dahlbeck (Chipchura, Downie), 47. Chipchura (Ekman-Larsson, Bödker). Brankári: Reimer - Smith, strely na bránku: 27:24, 18.944 divákov.

CHICAGO - ANAHEIM 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)

Gól: 61. Toews (Kane, Seabrook). Brankári: Crawford - Andersen, strely na bránku: 24:39, 21.529 divákov.

Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 14:16 0 0 0 0 1 0
Martin Marinčin (Toronto) 13:23 0 0 0 2 0 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 60:00 0/29 100,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/