Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Chicago zdolalu Minnesotu a ujalo sa vedenia v sérii, Hossa skóroval

Marián Hossa (uprostred) Foto: TASR/AP

Slovenský reprezentant Marián Hossa prispel k triumfu čiernych jastrabov gólom a dvoma asistenciami.

New York 3. mája (TASR) - Hokejisti Chicaga zdolali v úvodnom zápase semifinále Západnej konferencie zámorskej NHL Minnesotu 5:2 a ujali sa vedenia v sérii 1:0. Slovenský reprezentant Marián Hossa prispel k triumfu "čiernych jastrabov" gólom a dvoma asistenciami a stal sa druhou hviezdou zápasu. Jeho krajan a spoluhráč Michal Handzuš strávil na ľade takmer trinásť minút, ale bodovo sa nepresadil. V semifinále Východnej konferencie zvíťazili New York Rangers na ľade Pittsburghu 3:2 po predĺžení. Víťazný gól zaznamenal v 64. minúte útočník "jazdcov" Derick Brassard. New York vedie v sérii 1:0 na zápasy.

Minnesota zmazala v Chicagu dvojgólové vedenie domácich a po zásahoch Claytona Stonera a Kyla Brodziaka vyrovnala v 47. minúte na 2:2. Potom si však zobral slovo hviezdny útočník Blackhawks Patrick Kane a dvomi gólmi definitívne rozhodol o víťazstve obhajcov Stanleyho pohára. Muž s číslom 88 najskôr po fantastickej individuálnej akcii skvelou bekhendovou strelou zlomil nerozhodný stav a potom víťazstvo poistil pohotovým gólom po priťuknutí Bena Smitha. Kane je s piatimi gólmi spoločne s Paulom Šťastným z Colorada najlepším strelcom v play off.



Skvelý tím

Hráči Chicaga počas zápasu s Minnnesotou s trénerom Joelom Quennevillom.
Foto: TASR/AP
"Mám to šťastie, že hrám v takomto skvelom tíme. Stačí si pozrieť našu súpisku od hora až dole a nájdete tam vynikajúcich hráčov, z ktorých každý niečo dokázal," povedal Kane, ktorý v 82 zápasoch v play off strelil 34 gólov a zaznamenal 79 bodov.

Na dobrom vstupe Chicaga do zápasu mal veľký podiel Hossa, ktorý bol pri úvodných dvoch góloch. Najskôr v 15. minúte prvej tretiny zaznamenal asistenciu, keď v presilovke, ktorú sám vybojoval, posunul puk na modrú čiaru Brentovi Seabrookovi a jeho tvrdú strelu ešte tečoval Bryan Bickell. V 32. minúte zvýšil Hossa na 2:0, keď ho perfektne pred bránkou našiel Brandon Saad, slovenský útočník si ešte zastavil puk a ponad betón Iľju Bryzgaľova strelil svoj druhý gól v play-off.

"Saad perfektne prešiel stredom a krásne mi nahral. Ja som mal už takmer prázdnu bránku, puk stačilo len zdvihnúť ponad betón," povedal zámorským novinárom Hossa. Chicago vyhralo, ale strata dvojgólového vedenia môže byť varovaním. "V niektorých momentoch nám chýbalo viac dôrazu. Postupom času sme sa zlepšovali, ale stále si myslím, že vieme podať aj lepší výkon. Je však dôležité, že sme vyhrali," dodal Hossa, ktorý odohral 19:23 minúty, zaznamenal plusový bod a bránku súpera ohrozil piatimi strelami.

Handzuš s mínuskami

Druhý slovenský útočník Michal Handzuš bol pri oboch inkasovaných góloch Wild a zaznamenal dve mínusky. Tréner Joel Quenneville ho opäť využíval najmä na oslabenia, kde bol spoločne s Marcusom Krügerom najviac vyťažovaný hráč. Druhý zápas je na programe v nedeľu opäť v Chicagu.

Hokejisti New Yorku Rangers vyhrali v Pittsburghu 3:2 po predĺžení a v semifinále Východnej konferencie vedú 1:0 na zápasy. "Jazdci" vstúpili do zápasu veľmi dobre a v prvej tretine sa po góloch Benoita Pouliota a Brada Richardsa dostali do vedenia 2:0. Pre oboch útočníkov to bol tretí gól v play off. Penguins však v druhej časti vyrovnali, keď najskôr bekhendom znížil Lee Stempniak a o pár minút neskôr prekonal Henrika Lundqvista James Neal. Platnosť druhého gólu "tučniakov" museli rozhodcovia potvrdiť na videu, pretože puk sa po Nealovej strele odrazil do výšky a zapadol za chrbát švédskeho brankára. Ten okamžite protestoval, že ho do bránky dopravil vysokou hokejkou Jevgenij Malkin. Videozáznam však potvrdil, že Malkin nezasiahol puk a gól tak platil. Pittsburgh mohol v úplnom závere dokončiť obrat, ale 12 sekúnd pred koncom riadneho času nevyužil obrovskú šancu Stempniak.

V predĺžení nakoniec rozhodol už v 4. minúte Derick Brassard, aj keď si pravú gólovú radosť vychutnal paradoxne po zásahu svojho spoluhráča. Puk po Brassardovej strele totiž skončil v hornom rohu bránky, ale na prvý pohľad sa zdalo, že sa odrazil od hornej žrde. Rozhodca rozpažil a hoci Brassard mal pocit, že puk skončil v bránke, pokračoval v hre a prihral na gól Pouliotovi. "Zdalo sa mi, že puk bol vnútri, ale hral som ďalej. Poslal som ho pred bránku a dali sme gól," povedal Brassard, ktorému nakoniec po preštudovaní zásahu pripísali gól.

Formácia Brassard, Pouliot, Mats Zuccarello strelila dva góly a patrila k najlepším na ľade. "Od Vianoc je tento útok asi náš najkompaktnejší. Fungujú spolu veľmi dobre, výborne sa dopĺňajú a s ich výkonmi som spokojný," pochválil svojich zverencov tréner "jazdcov" Alan Vigneault. Rangers mali po siedmom zápase s Philadelphiou pauzu len jedeň deň a odohrali štvrtý zápas za šesť dní. "Sme v pohode. Nemusíme našťastie ďaleko cestovať, čo by bolo náročnejšie. Je to drina, ale o tom je NHL," povedal Pouliot. Pittsburgh prehral v tohtoročnom play off aj svoj tretí zápas v predĺžení. Stále sa trápi kapitán "tučniakov" Sidney Crosby, ktorý v play off neskóroval už 12 zápasoch v rade. V súboji s Rangers zaznamenal tri strelecké pokusy, ale aj tri mínusové body. Druhý duel je v nedeľu v Pittsburghu.



2. kolo play off NHL
semifinále Východnej konferencie, 1. zápas
Pittsburgh - New York Rangers 2:3 pp (0:2, 2:0, 0:0 - 0:1)
Góly:
28. Stempniak (Bennett, Goc), 34. Neal (Jokinen, Malkin) - 6. Pouliot (Girardi), 18. Richards (Hagelin, Giradi), 64. Brassard (Pouliot)
/stav série: 0:1/

semifinále Západnej konferencie, 1. zápas
Chicago - Minnesota 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Góly:
15. Bickell (Seabrook, HOSSA), 32. HOSSA (Saad, Leddy), 49. Kane (Sharp, Seabrrok), 57. Kane (Smith, Sharp), 58. Bickell (Toews, HOSSA) - 43. Stoner (Parise, Pominville), 47. Brodziak (Haula, Heatley)
/stav série: 1:0/

Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 19:23 1 2 3 1 5 0
Michal Handzuš (Chicago) 12:58 0 0 0 -2 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/