Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Boston aj vďaka gólu Cháru vyradil Detroit, Gáborík s LA Kings víťazne

Branár Detroitu sedí na ľade po góle kapitána Bostonu Zdena Cháru Foto: TASR/AP

Boston, ktorý vyhral po základnej časti Prezidentskú trofej, sa v semifinále stretne s Montrealom Canadiens.

New York 27. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins postúpili v play off zámorskej NHL do semifinále Východnej konferencie, kde sa stretnú s Montrealom Canadiens. V piatom zápase série 1. kola s Detroitom totiž zdolali "medvede" na domácom ľade Red Wings 4:2 aj vďaka gólu slovenského kapitána Zdena Cháru a v sérii vyhrali 4:1 na zápasy.

V hale TD Garden hráči Bostonu potvrdili, že ich 24-bodový náskok pred Detroitom v základnej časti v Atlantickej divízii nebol náhodný. Domáci dali prvé dva góly z presilových hier, pričom "červené krídla" odpovedali rovnakou mincou. Chára sa presadil práve v početnej prevahe, keď skóroval strelou z prvej po prihrávke od Patrice Bergerona z rohu klziska. Ešte väčší pokoj priniesol na domáce hokejky gól Milana Lucica, ktorý sa presadil po tretí raz v play off. Red Wings sa ešte raz nadýchli, keď na rozdiel jedného gólu znížil kapitán Henrik Zetterberg. Lenže pri záverečnom tlaku na vyrovnanie hostia zle striedali a pripravili sa o možnosť vyrovnať, keď hrali v oslabení.

Séria bola ťažšia ako hovorí výsledok

Skóre duelu potom do prázdnej bránky v čase 59:44 poistil bostonský Jarome Iginla. V drese "medveďov" opäť chýbal slovenský obranca Andrej Meszároš, za Detroit nenastúpil Tomáš Jurčo. Chára bol na ľade vyše 23 minút, Tomáš Tatar odohral vyše 13 minút a zapísal si jeden mínusový bod. "V skutočnosti bola táto séria náročnejšia ako ukazujú výsledky," uviedol pre nhl.com Chára. "Detroit má skutočne dobré mužstvo so skvelým systémom, skvelými hráčmi. My sme však dokázali hrať svoju hru. Nebola to však len séria jedného mužstva. Bolo to podstatne tesnejšie než ukazuje výsledok 4:1 na zápasy. Myslím, že sme to dobre zvládli a splnili sme úlohu." Boston bude hrať v ďalšej fáze play off proti mužstvu slovenského brankára Petra Budaja - Montrealu, ktorý vyradil tím Tampa Bay Lightning. Bruins sa stretnú s Canadiens v nadstavbovej časti už 34-krát v histórii. "Habs" vyhrali nad "medveďmi" tri zo štyroch stretnutí v tejto sezóne. "Po štvrtý raz od roku 2008 budeme hrať proti ním v play off, ale prvýkrát nepôjde o súboj 1. kola," povedal útočník Bostonu Lucic. "Takže ďalší súboj tímov z pôvodnej šestky, ktorého budeme súčasťou. Je to prestížna záležitosť pre tímy, fanúšikov aj celé mestá. Takže očakávame, že súper odvedie maximum."

Bezzubí žraloci

Los Angeles Kings po skvelom výkone odvrátili aj druhú hrozbu vypadnutia vo štvrťfinále play off Západnej konferencie, keď v noci na nedeľu vyhrali v San Jose 3:0. Prvou asistenciou v play off prispel k výhre aj slovenský útočník kráľov Marián Gáborík. Los Angeles v sérii znížilo na 2:3, v šiestom súboji sa séria sťahuje do haly Staples Center v Los Angeles. "Sme skutočne šťastní z toho, ako sme dnes hrali. Presne to je štýl hry LA Kings," povedal obranca víťazov Drew Doughty. "Nedovoľujú nám v tejto sérii príliš skórovať. Dnes sme však mali skvelé presilovky aj oslabenia. Skrátka vydarený zápas." Zatiaľ, čo v prvých troch zápasoch inkasoval celkovo 16 gólov, vo štvrtom stretnutí Jonathan Quick zatiahol rolety a zastavil všetkých 30 striel žralokov. Olympionik Quick tak postupne napreduje v percentuálnej úspešnosti zákrokov - 82,1% (1. zápas), 82,5%, 90%, 92,3% a 100%. "Samozrejme, Quick dnes zachytal výborne. Spoliehame sa na neho a mal perfektné zákroky. Treba však pochváliť aj tím za zlepšenú hru pred vlastnou bránkou. Myslím, že to bol zatiaľ náš defenzívne najlepší zápas v sérii," dodal Doughty. Autormi gólov LA Kings boli Tyler Toffoli, Anže Kopitar a Jeff Carter.

Bobrovskij odolal kanonáde, Columbusu to nestačilo

Hokejisti Pittsburghu Penguins zvíťazili nad Columbusom Blue Jackets 3:1 a ujali sa vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencii vedenia 3:2 na zápasy. "Tučniaci" v hale Consol Energy Center prestrieľali súpera pomerom 50:24, ale výraznejšiemu gólovému rozdielu zabránil brankár hostí Sergej Bobrovskij. Gólman Penguins Marc-Andre Fleury po tvrdej kritike za lacné góly zabral a umlčal tak minimálne dočasne svojich kritikov. Fanúšikovia "tučniakov" ho však podporili skandovaním pred aj po zápase. "Pre sebavedomie je to dobrá podpora. Keď to počujete, tak vám nabiehajú zimomriavky. Bol to vynikajúci pocit," reagoval Fleury. Víťazný gól piateho stretnutia dal v 47. minúte fínsky útočník Jussi Jokinen, pričom obranca Kris Letang už len spečatil triumf gólom do prázdnej bránky.

Rozhodol nováčik

V Denveri sa aj v piatom zápase štvrťfinále Západnej konferencii potvrdilo, že ide o veľmi vyrovnanú sériu. Colorado zvíťazilo nad Minnesotou 4:3 po predĺžení a Avalanche delí už len jedna výhra od postupu do 2. kola play off, keď sa v sérii ujali vedenia 3:2. Ozdobou večera v hale Pepsi Center bol 18-ročný Kanaďan Nathan MacKimmon, ktorý zaznamenal v drese víťazov gól a dve asistencie. Najproduktívnejší nováčik základnej časti kandiduje na Calderovu trofej, v play off má už bilanciu 2+8, pričom dominuje aj tabuľke asistencií a v tabuľke pravdy s ôsmimi kladnými bodmi. Nezastaviteľný MacKinnon sa navyše blysol aj víťazným gólom.

Momentky zo zápasov NHL




Sumáre 1. kola play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie, 5. zápasy

BOSTON - DETROIT 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Góly: 4. Eriksson (Hamilton, Rask), 40. CHÁRA (Bergeron, Krug), 45. Lucic (Krug), 60. Iginla (Lucic, Krejčí) - 35. Dacjuk (Franzen, Zetterberg), 57. Zetterberg (Abdelkader, Dacjuk). Brankári: Rask - Gustafsson, strely na bránku: 33:33. Diváci: 17.565.
/konečný stav série: 4:1, postúpil Boston/



PITTSBURGH - COLUMBUS 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly: 28. Kunitz (Crosby, Niskanen), 47. Jokinen (Sutter, Stempniak), 59. Letang (Adams, Kunitz) - 13. Jenner (Savard, Johansen). Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 51:24. DIVÁCI: 18.618.
/na zápasy: 3:2/



štvrťfinále Západnej konferencie, 5. zápasy

COLORADO - MINNESOTA 4:3 po predĺžení (0:0, 2:1, 1:2 - 1:0)
Góly: 29. McLeod (O'Reilly), 33. Holden (Benoit, MacKinnon), 59. Parenteau (Šťastný, MacKinnon), 64. MacKinnon (Landeskog, Wilson) - 30. Moulson (Spurgeon, Heatley), 45. Parise (Pominville, Granlund), 47. Brodziak (Heatley, Coyle). Brankári: Varlamov - Kuemper, strely na bránku: 35:32. DIVÁCI: 18.418.
/na zápasy: 3:2/



SAN JOSE - LOS ANGELES 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Góly: 9. Toffoli (Pearson, Martinez), 13. Kopitar (Brown), 21. Carter (GÁBORÍK, Doughty). Brankári: Niemi (21. Stalock) - Quick, strely na bránku: 30:41. DIVÁCI: 17.562.
/na zápasy: 3:2/



Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 22:43 1 0 1 0 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 13:17 0 0 0 -1 3 0
Marián Gáborík (LA Kings) 14:42 0 1 1 +1 2 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/