Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

ZOH: Fíni zdolali Kórejskú republiku, vo štvrťfinále proti Kanade

Na snímke juhokórejský brankár Matt Dalton blokuje strelu fínskeho hráča Oskara Osalu v kvalifikačnom zápase o postup do štvrťfinále Fínsko - Južná Kórea na olympijskom turnaji v hokeji mužov v Kangnungu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 20. februára 2018. Foto: TASR/AP

Tento výsledok znamená, že Kórejská republika skončila na olympijskom turnaji na poslednom 12. mieste, 11. priečku obsadili Slováci.

Pjongčang 20. februára (TASR) - Fínski hokejoví reprezentanti zdolali v utorkovom kvalifikačnom dueli na ZOH v Pjongčangu domácu Kórejskú republiku 5:2 a postúpili do štvrťfinále. V ňom sa stretnú v stredu o 13.10 SEČ s obhajcami trofeje Kanaďanmi. Tento výsledok znamená, že Kórejská republika skončila na olympijskom turnaji na poslednom 12. mieste, 11. priečku obsadili Slováci.

V Hokejovom centre v Kangnungu mali Fíni herne navrch, dokázali si postupne vypracovať trojgólový náskok, ale húževnatí Kórejčania ani za tohto stavu nezložili zbrane a do konca druhej tretiny sa im podarilo znížiť na 2:3. Severania nepripustili prekvapenie a v tretej časti poistili dvoma gólmi svoje víťazstvo. Až trikrát sa presadili v presilovkách, po dva zásahy strelili Petri Kontiola a Juuso Hietanen.

Kvalifikácia o štvrťfinále:

Fínsko - Kórejská republika 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Góly: 5. Kontiola (Tolvanen, Kemppainen), 24. Kontiola (Lepistö, Tolvanen), 27. Heiskanen (Tolvanen), 48. Hietanen (Osala, Junttila), 60. Manninen (Hietanen, Koskiranta) – 31. Radunske (Regan, Kim Sangwook), 33. Ahn Jin-hui (Shin Sanghoon).

Rozhodovali: Mayer (USA), Gofman - Lazarev (obaja Rus.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 5409 divákov.

Fínsko: Koskinen – Kivistö, Lepistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen – Junttila, Kemppainen, Hartikainen – Tolvanen, Kontiola, Peltola – Manninen, Pyörälä, Osala – Enlund, Koskiranta, Savinainen - Anttila

Kórejská republika: Dalton - Young, Kim Won-jun, Lee Don-ku, Regan, Oh Hyonho, Plante, Seo Yeongjun - Radunske, Kim Sangwook, Kim Kisung - Swift, Cho Minho, Testwuide - Ahn Jin-hui, Lee Young-jun, Shin Sanghoon - Shin Sangwoo, Park Woosang, Kim Wonjung - Park Jin-kyu


Fíni podľa očakávania od úvodu na ľade herne dominovali, v prvej tretine sa im však podarilo prekonať Daltona len raz. Brankár Kórejskej republiky kapituloval v 5. minúte po výstavnej strele Kontiolu, ktorý v presilovke trafil presne do ľavého horného rohu súperovej bránky. Z podobnej pozície skóroval Kontiola aj v 24. minúte, jeho prihrávku si nešťastne zrazil korčuľou do siete jeden z domácich obrancov. Na 3:0 upravil v 27. minúte Heiskanen a zdalo sa byť "vymaľované". Fíni však poľavili v koncentrácii, výsledkom čoho boli dva inkasované góly z hokejok Radunského a Ahn Jin-huia a zápas bol zrazu opäť otvorený. Entuziazmom nabití domáci hráči vycítili príležitosť a brankár Koskinen sa musel mať na pozore. Favorit ale nepripustil senzáciu, v tretej časti opäť zapol a v 48. minúte využil tretiu presilovku zásluhou Hietanena. V 54. min. bol tento obranca blízko hetriku, no Dalton mu výborným zákrokom prekazil radosť. V samom závere to skúsili domáci v power play bez brankára, čo využili Fíni na strelenie piateho gólu, do prázdnej bránky spečatil výsledok na konečných 5:2 Manninen.