Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Zelenskyj: Ukrajina nemá takú obranu, aby zmarila útok na Černihiv

Na snímke, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, je vidieť krv vedľa auta poškodeného ruským raketovým útokom v Černihive na Ukrajine 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina dlho žiada od svojich spojencov, aby jej dodali sofistikovanejšie systémy vzdušnej obrany a mohla tak odrážať systematické ruské útoky na svoju kľúčovú infraštruktúru.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 17. apríla (TASR) - Ukrajine chýba dostatočná vzdušná obrana na to, aby dokázala zastaviť ruský útok na mesto Černihiv na severe krajiny, ktorý si vyžiadal už desať obetí na životoch. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina dostala dostačujúce vybavenie pre vzdušnú obranu a ak by bolo odhodlanie sveta vzdorovať ruskému teroru dostatočné," uviedol Zelenskyj na sociálne sieti Telegram.

Počet obetí stredajšieho útoku na Černihiv medzičasom vzrástol na najmenej desať mŕtvych a 20 zranených. "Po ruskom raketovom útoku prebieha záchranná operácia. Pod troskami sú ľudia," uviedol gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus.

Podľa primátora Černihivu Olexandra Lomaka bol pri útoku priamo zasiahnutý infraštruktúrny objekt a ťažko poškodená bola aj osemposchodová budova. Ruské sily podľa Lomaka v posledných týždňoch zintenzívnili svoje rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, avšak budova poškodená pri útoku nesúvisela s výrobou energií.

Ukrajina dlho žiada od svojich spojencov, aby jej dodali sofistikovanejšie systémy vzdušnej obrany a mohla tak odrážať systematické ruské útoky na svoju kľúčovú infraštruktúru.

Mesto Černihiv leží asi 145 kilometrov severne od Kyjeva. Pred začiatkom vojny v ňom žilo asi 285.000 ľudí. Černihivská oblasť, ktorá leží pri hraniciach s Bieloruskom, bola na začiatku invázie čiastočne okupovaná. Po stiahnutí ruských vojsk však bola viac menej ušetrená od neľútostných bojov.