Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie (EÚ).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 28. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie (EÚ).

Napriek ruskej invázii, ktorá trvá už viac než dva roky, ruský plyn naďalej prúdi cez Ukrajinu, aj keď v oveľa menšom množstve. Ukrajinská štátom vlastnená plynárenská spoločnosť Naftogaz sa už aj predtým sťažovala na ruské útoky na plynovodnú sieť, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností, pripomína DPA.

Spoločnosť nedávno oznámila, že od roku 2025 už nebude prepravovať ruský plyn na západ; aktuálne platná zmluva s ruským štátnym plynárenským gigantom Gazprom totiž vyprší koncom tohto roka.

Rusko v priebehu soboty opätovne podniklo raketové útoky na Ukrajinu, pričom sa zameralo predovšetkým na energetické zariadenia. Poškodené boli štyri tepelné elektrárne.

Zelenskyj v tejto súvislosti opäť vyzval Západ, aby Ukrajine poskytol viac podpory v oblasti protivzdušnej obrany, cituje DPA. Ukrajinský prezident zároveň dodal, že sa pracuje na odstránení škôd po bombardovaní.

Moskva predtým ospravedlňovala nové ostreľovanie energetických zariadení na Ukrajine tvrdeniami, že Kyjev taktiež útočí dronmi na ruskú infraštruktúru. V dôsledku jedného z takýchto útokov vypukol v sobotu požiar v ropnej rafinérii v ruskej Krasnodarskej oblasti. Napriek tomu sú však škody spôsobené ukrajinskými útokmi na ruskom území v porovnaní s masívnou deštrukciou po raketových útokoch Moskvy len minimálne, uzatvára DPA.