Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

V Česku sa začali krajské aj senátne voľby

Voľby v Českej republike, archívne foto. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Podľa stávkových kancelárií sú hlavnými favoritmi krajských volieb sociálni demokrati, dokonca existujú aj kurzy na ich víťazstvo vo všetkých krajoch Českej republiky.

Praha 12. októbra (TASR) - Voľby do krajských zastupiteľstiev a sčasti - na tretine územia - aj voľby do Senátu sa dnes o 14.00 h začali v Českej republike.

Dnes budú volebné miestnosti otvorené až do 22.00 h, aby sa v sobotu opäť otvorili na obdobie od 8.00 do 14.00 h. Hlasovanie je možné iba vo volebných miestnostiach na území ČR.

Prípadné druhé kolo senátnych volieb sa uskutoční v dňoch 19.-20. októbra v tých obvodoch, kde žiadny z kandidátov nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov.

Podľa stávkových kancelárií sú hlavnými favoritmi krajských volieb sociálni demokrati, dokonca existujú aj kurzy na ich víťazstvo vo všetkých krajoch ČR. Z uchádzačov na posty senátorov sa s určitosťou ráta s úspechom podnikateľa Tomia Okamuru v Zlínskom kraji, do Senátu by sa opäť mal dostať aj niekdajší šéf českých ľudovcov Jiří Čunek vo volebnom obvode Vsetín. V Prahe sa ráta s úspechom kandidátov ODS Tomáša Grulicha, Daniely Filipiovej a predovšetkým známeho herca, súčasného riaditeľa Divadla Na Vinohradoch Tomáša Töpfera.

O mnohom rozhodne aj volebná účasť, ktorá v posledných podobných voľbách predstavovala iba 40,3 percenta.