Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrh zákona pôvodne obsahoval trest smrti za niektoré činy, ale po silnom odpore zo strany Spojených štátov a európskych krajín bol pred schválením upravený.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bagdad 28. apríla (TASR) — Iracký parlament schválil v sobotu zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia v trvaní až do 15 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá ho má k dispozícii.

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet," uvádza sa v texte zákona. Podporili ho najmä konzervatívne šiitské strany, ktoré tvoria najväčšiu koalíciu v prevažne moslimskom irackom parlamente.

Zákon zakazuje vzťahy osôb rovnakého pohlavia, za ktoré hrozí trest odňatia slobody na najmenej desať a najviac na 15 rokov. Najmenej sedem rokov väzenia hrozí tomu, kto propaguje homosexualitu alebo prostitúciu.

Každý, kto zmení svoje „biologické pohlavie“ alebo sa úmyselne oblieka vyzývavo, môže ísť do väzenia na jeden až tri roky.

Návrh zákona pôvodne obsahoval trest smrti za niektoré činy, ale po silnom odpore zo strany Spojených štátov a európskych krajín bol pred schválením upravený.

Najväčšie iracké politické strany v minulom roku zintenzívnili kritiku práv LGBT komunity. Minulý rok sa na protestoch vládnucich aj opozičných konzervatívnych šiitských strán často pálili dúhové vlajky.