Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Z. TREBUĽA: RTVS sa zaujíma o regionálne dianie čoraz menej

Foto: TASR/Milan Kapusta

Trebuľa sa domnieva, že balík peňazí sa v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) rozdeľuje nespravodlivo a podstatná časť zostáva v Bratislave.

Košice 15. marca (TASR) - Košická regionálna samospráva už dlhší čas vníma, že verejnoprávna televízia sa čoraz menej zaujíma o regionálne dianie a znižuje výrobu programov vo svojich regionálnych štúdiách v Košiciach a Banskej Bystrici. V marci to napísal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa nezávislým a filmovým tvorcom, ktorí od neho žiadali podporu.

Trebuľa sa domnieva, že balík peňazí sa v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) rozdeľuje nespravodlivo a podstatná časť zostáva v Bratislave. "Tento princíp núti tvorivých pracovníkov sťahovať sa za prácou do hlavného mesta. Možnosť uplatnenia v Košiciach a Banskej Bystrici sa neustále zmenšuje. Občania v regiónoch začínajú mať právom dojem, že sú menejcennými obyvateľmi Slovenska, pretože ich problémy, ale ani úspechy, nikoho nezaujímajú," napísal Trebuľa. Podľa neho tak prichádzajú v regiónoch o prácu žurnalisti, ale aj herci, tvoriví pracovníci či technici. "Nie je to zdravý jav, pretože prostredníctvom koncesionárskych poplatkov do verejnoprávnej inštitúcie prispievajú obyvatelia všetkých regiónov."

Samospráva podľa neho veľmi ťažko presadzuje do vysielania verejnoprávnych médií témy, ktoré sa týkajú každodenného života obcí, miest a krajov, čo je vo vyspelých krajinách práve naopak. "Verejnoprávne médiá by mali oveľa viac ťažiť z tradície regionálnych štúdií, z kvality tunajších tvorcov, zo širokého okruhu tvorcov. Mali by sa prezentovať vlastným spravodajstvom, publicistikou, dokumentárnou tvorbou i produkciou pre deti a dospelých," odkázal ďalej predseda KSK. Občianska problematika a samospráva by mali byť podľa neho stálou témou vo vysielaní a rovnako by malo z legislatívy vychádzať rovnomernejšie rozdelenie právomocí i finančných prostriedkov.

"Ignorovaním regionálnych divákov stráca RTVS aj svojich skalných divákov, ktorí ju, na rozdiel od divákov bratislavských, preferovali. Podporujeme preto všetky snahy tvorcov zo stredného i východného Slovenska o zachovanie regionálnej tvorby a návrat regionálnych štúdií na niekdajšie pozície," tvrdí Trebuľa. Pripomenul, že poslanci KSK podporili vlani na jeseň petíciu za zmenu zákona o RTVS. "Pretože veľmi citlivo vnímajú postupné okliešťovanie právomoci regiónov a ich zvyšovanie v prospech centra. Regionálne štúdiá Slovenského rozhlasu i Slovenskej televízie postupne stratili finančnú aj intelektuálnu nezávislosť a dostali sa do úlohy štatistov," vysvetlil Trebuľa.