Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Výrobcovia slnečnej energie sa obrátili na Generálnu prokuratúru

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zníženie výkupných cien elektriny uprostred regulačného obdobia je podľa nich totiž v rozpore so zákonom.

Bratislava 29. júna (TASR) - Výrobcovia elektriny zo slnečnej energie podali na Generálnu prokuratúru (GP) podnet na prešetrenie postupu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Zníženie výkupných cien elektriny uprostred regulačného obdobia je podľa nich totiž v rozpore so zákonom. ÚRSO totiž už od 1. júla znižuje výkupnú cenu elektrickej energie z fotovoltických zariadení takmer o polovicu, z doterajších 194 eur za megawatthodinu (MWh) na 119 eur.

"Regulačný rok je definovaný podľa zákona ako rok kalendárny a preto zmena výkupných cien od 1. júla je hrubým porušením platnej legislatívy," povedala výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková.

"Navyše pre všetky ostatné obnoviteľné zdroje ostávajú v platnosti staré ceny aj od 1. júla, len fotovoltiku ako jedinú potrestali. Podali sme pripomienky k postupu ÚRSO, rokovali sme s jeho zástupcami, žiaľ, bezvýsledne. Preto sme sa rozhodli prvýkrát využiť nástroj, akým je podanie na GP. Dúfame, že sa nám podarí zastaviť platnosť tohto nezákonného výnosu a vyvodiť zodpovednosť voči ÚRSO."

Regulačný úrad podľa nej argumentuje, že na trhu prišlo k mimoriadnej situácii vďaka prudkému poklesu cien fotovoltických technológií. "Argumenty úradu sú jednoducho zavádzajúce a nepodložené. Pokles cien technológií je mierny, kontinuálny a predpovedateľný," konštatovala Galeková.

Rovnako podľa nej nie je pravda, že ceny energie zo slnka môžu zvyšovať cenu elektriny pre koncového spotrebiteľa – podiel týchto zariadení je minimálny, navyše ide zväčša o menšie strešné inštalácie, ktorých majitelia predovšetkým pokrývajú svoju vlastnú energetickú spotrebu.

"ÚRSO sa snaží zastrieť skutočnosti, ktoré zaťažujú peňaženky občanov oveľa viac, napríklad odvod do jadrového fondu, ktorý vo svojich účtoch za elektrinu platí každý spotrebiteľ," pripomenula.

"Považujeme za nespravodlivé, že zástupcovia štátu v tejto inštitúcii, ktorí disponujú obrovskými príjmami a veľkými kompetenciami, postihujú na druhej strane drobných výrobcov a užívateľov solárnej energie. Likvidujú nielen pracovné príležitosti, ale celé perspektívne energetické odvetvie, ktoré sa v iných krajinách teší podpore a pomáha občanom šetriť výdavky za energiu," dodala Galeková.