Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Viac ako banková únia pomáha udržať stabilitu na trhoch ECB

"Typickým príkladom je Španielsko, pre ktoré bola banková únia ušitá, retroaktívne by to bolo možné uplatniť aj na Írsko," konštatuje pre TASR.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Vytvorenie bankovej únie môže eurozóne pomôcť. Ako vysvetľuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros, únia môže vyriešiť to, aby zlý stav finančného sektora v niektorých krajinách nedoliehal na dôveru v ich ekonomiky. "Typickým príkladom je Španielsko, pre ktoré bola banková únia ušitá, retroaktívne by to bolo možné uplatniť aj na Írsko," konštatuje pre TASR.

Spoločná únia a koordinácia je podľa analytika bruselského think tanku Bruegel Nicolasa Vérona dôležitá aj z dôvodu, že eurozóna má väčšinu bankových aktív z celej Európskej únie, približne 63 %. Spomedzi ostatných štátov väčšinu ovláda Veľká Británia, ktorá sa však nechce pripojiť k únii. Odmietla dokonca pripojenie k jednotnému dohľadu, ktorý je prvým krokom pri tvorbe bankovej únie.

Boros však dodáva, že viac ako samotná banková únia pomáha stabilitu na dlhopisových trhoch udržať Európska centrálna banka (ECB). Tá totiž v septembri vyhlásila, že je ochotná neobmedzene nakupovať dlhopisy problémových krajín, pokiaľ pristúpia na podmienky eurovalu. "Keďže ECB vďaka tlačiarňam peniaze nedôjdu nikdy, tak ohlásenie tohto programu dalo definitívnu bodku za rizikom masových bankrotov," vysvetlil analytik.