Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Venezuela po takmer dvoch rokoch prepustila väzneného Američana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sobotňajšie prepustenie, za ktoré dlhodobo lobovali príbuzní i predstavitelia USA, okamžite privítal aj americký prezident Donald Trump.

Caracas 26. mája (TASR) - Venezuela prepustila Američana Joshuu Holta, ktorého väznila takmer dva roky bez riadneho súdu. Oznámil to v sobotu americký republikánsky senátor Orrin Hatch, ktorého citovala agentúra AP.

Holt (26) pochádza z amerického štátu Utah. Do Venezuely vycestoval v roku 2016, aby sa tam oženil so ženou, s ktorou sa zoznámil prostredníctvom internetu. Krátko po svadbe ho však spoločne s manželkou zadržali pre údajné nezákonné zhromažďovanie zbraní. Podľa Washingtonu išlo o vykonštruované obvinenia.

Samotný Holt minulý týždeň prostredníctvom Facebooku vyzval svojich priateľov, známych v USA, aby mu pomohli dostať sa von z väzenia vo venezuelskej metropole Caracas.

Sobotňajšie prepustenie, za ktoré dlhodobo lobovali príbuzní i predstavitelia USA, okamžite privítal aj americký prezident Donald Trump. Ten by sa mal ešte v sobotu večer stretnúť s Holtom a s členmi jeho rodiny v Bielom dome vo Washingtone.

Holtovi príbuzní označili správu o jeho prepustení za zázrak. Brány caracaského väzenia aj jeho manželka.

Spojené štáty obviňujú venezuelskú socialistickú vládu na čele s prezidentom Nicolásom Madurom z porušovania ľudských práv a nedodržiavania zásad právneho štátu.