Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

V projekte Zelená škola sa vybudovali ekoučebne i bylinkové záhony

Školy zriadili napríklad ekoučebne, bylinkové špirály či vytvorili náučné chodníky.

Bratislava 29. júna (TASR) - Praktické aktivity na ochranu životného prostredia aj v tomto školskom roku uskutočnilo 15 slovenských škôl, ktoré sa zapojili do programu Zelená škola. Školy zriadili napríklad ekoučebne, bylinkové špirály či vytvorili náučné chodníky.

Aj tieto aktivity podporilo Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA a spoločnosť IKEA v rámci grantového programu Pomáhame vyrásť. "Finančný príspevok na projekty v programe Zelená škola bol 7500 eur," informoval TASR manažér projektu Zelená škola Radoslav Plánička.

Medzi najoriginálnejšie tohtoročné projekty v rámci Zelenej školy podľa jeho slov patril "Zelený zámoček", ekoučebňa z dreva, slamy a hliny, ktorú si vybudovali v areáli materskej školy Na Starej Tehelni v Banskej Bystrici. "Zámoček bude slúžiť aj ako oddychový priestor pre verejnosť," uviedol Plánička.

V špeciálnej základnej škole na Školskej ulici v Dubnici nad Váhom si svoju interaktívnu učebňu zasa nazvali Naša záhrada. Vďaka nej si aj dobudovali a skrášlili školskú záhradu. "Dokonca sme si tam vytvorili aj úžitkovú časť, v ktorej sa na hodinách praktického vyučovania učili žiaci pestovať zeleninu," dodáva učiteľka z dubnickej základnej školy Mária Vavrincová.

"Sme radi, že projekty dokázali podporiť spoluprácu žiakov, pedagógov, rodičov a širšej verejnosti," uviedol Radoslav Plánička na margo tohtoročných projektov podporených programom Zelená škola. Práve aktívne zapojenie žiakov a verejnosti do plánovania a realizácie lokálnych aktivít je podľa neho kľúčové pri hľadaní cesty k zdravšej, zelenšej a aktívnejšej škole i spoločnosti.

Školy, ktoré by chceli v budúcnosti získať metodickú alebo finančnú podporu pre svoje aktivity, sa môžu do 30. júna 2012 prihlásiť do nového ročníka programu Zelená škola. Informácie sú dostupné na stránke www.zelenaskola.sk.

Program Zelená škola pomáha od roku 2004 slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi, Tie vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu, to znamená pomáhajú znížiť celkový vplyv školy na životné prostredie.