Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

V Prahe sa začal pochod homosexuálov Prague Pride

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ešte pred samotným začiatkom pochodu demonštrovali v centre Prahy jeho odporcovia, informoval internetový server iDNES.

Praha 18. augusta (TASR) - Za účasti tisícok homosexuálov sa dnes ulicami Prahy vydal z Václavského námestia pochod homosexuálov Prague Pride. Akcia by mala vyvrcholiť koncertom na Streleckom ostrove. Ešte pred samotným začiatkom pochodu demonštrovali v centre Prahy jeho odporcovia, informoval internetový server iDNES.cz.

Po celej trase pochodu, ktorý smeruje cez Můstek, ulicu 28. októbra, Národnú triedu a most Légií, je povolený prejazd alegorických vozov. Na poriadok dohliadajú policajti, ktorí súčasne riadia aj dopravu v centre českej metropoly.

V mase pochodujúcich sú aj ľudia, ktorí protestujú proti odsúdeniu trojice ruských punkeriek zo skupiny Pussy Riot, viacero matiek s transparentmi s nápismi Nie sme matky deviantov, zástupcovia sociálnodemokratickej mládeže i Strany zelených. Jedna Češka, ktorá žije s manželom v Nórsku, využila Prague Pride na hľadanie dvoch nových zamestnancov pre ich kadernícke salóny.

Václavské námestie bolo v poludňajších hodinách dejiskom protestnej akcie rádovo desiatok odporcov akcie, medzi ktorými nechýbal ani Petr Hájek, ktorý je zástupcom vedúceho Kancelárie prezidenta ČR pre oblasť komunikácie a kultúry. Práve on označil Prague Pride za náborovú akciu homosexualizmu a uviedol: "Už nebudú ocko a mama, ale rodič 1 a 2, to je realita, ktorá stojí proti rodine, poriadku, Bohu a civilizácii."

Demonštrantom proti pochodu zaslal pozdravné posolstvo i tajomník Václava Klausa a jeden z prezidentských kandidátov Ladislav Jakl.

V dejisku protestu sa zbierali i podpisy na podporu Jaklovej kandidatúry či kandidatúry známeho odporcu umelých prerušení tehotenstva, súčasného veľvyslanca ČR v Bielorusku Jiřího Karasa.

Prítomní účastníci akcie, ktorú usporiadala Akce D.O.S.T., nešetrili kritikou pražského primátora Bohuslava Svobodu, ktorý prevzal nad pochodom symbolickú záštitu a ktorý už vlani v tejto súvislosti vyhlásil, že tento počin vníma ako prejav tolerancie a liberalizmu.

Iba niekoľko hodín pred plánovaným začiatkom pochodu museli organizátori ubezpečovať o nezmenenom programe podujatia, pretože ich facebookove profily sa stali terčom hackerov, ktorí z nich rozosielali nepravdivé informácie o zmenách v programe.