Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

USA dôkladne vyšetria zastrelenie civilistov v Afganistane

Foto: TASR/AP

Americký vojak pri vyčíňaní v južnom Afganistane zastrelil 16 ľudí, vrátane 9 detí a troch žien.

Washington 13. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes prisľúbil dôkladné vyšetrenie víkendového zastrelenia 16 civilistov v Afganistane.

"USA to berú vážne, ako keby to boli naši vlastní občania a naše deti, ktoré boli zabité," vyjadril sa v Ružovej záhrade Bieleho domu.

"Budeme sledovať fakty, nech nás povedú kamkoľvek... Ktokoľvek je za to zodpovedný, bude trestne stíhaný," dodal.

Podľa ministra obrany Leona Panettu môže americký vojak, ak bude odsúdený, dostať aj trest smrti.

Obama povedal, že hovoril o incidente s veľvyslancom Ryanom Crockerom a generálom Johnom Allenom, veliteľom medzinárodných síl v Afganistane. Označil ho za tragický, ale trval na tom, že neovplyvní záväzok USA dokončiť prácu v Afganistane.

Povedal, že USA "zodpovedne" stiahnu svoje sily z Afganistanu niekedy v čase do konca roka 2014, čo je termín ukončenia vojny, dohodnutý so spojencami.

K tragédii došlo v nedeľu na juhu Afganistanu, kde vojak v amoku uprostred noci vtrhol do domov v dvoch dedinách neďaleko svojej vojenskej základne a zabíjal spiacich civilistov.

Medzi 16 obeťami bolo deväť detí a tri ženy. K činu došlo iba niekoľko týždňov po tom, ako v Afganistane vyvrcholili protiamerické nálady po spálení Koránu na základni NATO.