Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Tymošenková žiada liečbu mimo väznice, ale nie v zahraničí

Ukrajinská expremierka Julia Tymošenková za mrežami ukrajinskej väznice. Foto: TASR

To potvrdil dnes jej právnik, ktorý odvrátil tvrdenia, že bývalá ukrajinská premiérka požaduje premiestnenie do Nemecka.

Kyjev 13. marca (TASR) - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková trvá na ošetrení mimo väznice. Vyhlásenie Štátnej väzenskej služby, že opozičná politička žiada premiestnenie do berlínskej kliniky Charité, je však "lož a provokácia", uviedol dnes jej právnik Sergej Vlasenko.

"Julia Tymošenková žiada, aby liečba prebiehala jednoznačne podľa odporúčaní nemeckých lekárov," citovala Vlasenka stránka Tymošenkovej strany Baťkivščyna (http://byut.com.ua). "To je však možné len v stacionárnych podmienkach v špecializovanej klinike mimo väznice."

Ukrajinská Štátna väzenská služba dnes vydala vyhlásenie, podľa ktorého Tymošenková odmietla 12. marca vyšetrenie, vrátane merania teploty a krvného tlaku, za účasti lekárov vo väznici v Charkove. Expremiérka trvá na pokračovaní liečby v zahraničí, konkrétne v Centre športových vied a športovej medicíny na klinike v Berlíne.

Tymošenkovú pred niekoľkými týždňami vyšetrili dvaja odborníci z Charité. Dospeli k záveru, že politička je "vážne chorá" a potrebuje hospitalizáciu pokiaľ možno mimo internačného tábora. Presnú diagnózu však nezverejnili. Podľa svojej dcéry má okrem iného problémy s medzistavcovými platničkami.

Ikonu Oranžovej revolúcie z roku 2004 odsúdili v kontroverznom procese za zneužitie právomocí na sedem rokov väzenia.