Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Turecko vyslalo do pohraničnej oblasti so Sýriou dve bojové lietadlá

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa z rádií ozývali výzvy adresované sýrskym povstalcom, ktoré ich upozorňovali, že ak sa nevzdajú, letecky na nich zaútočia.

Hacipasa 12. októbra (TASR) - Turecko vyslalo dnes na hranice so Sýriou dve bojové lietadlá po tom, ako sýrsky vojenský vrtuľník bombardoval sýrske pohraničné mesto Azmarin, informovala agentúra Reuters.

Azmarin a susedné mestá boli tento týždeň miestom tvrdých bojov medzi vzbúrencami a sýrskymi vládnymi jednotkami. Miestni obyvatelia sa búria proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Vo štvrtok sa z reproduktorov ozývali výzvy adresované sýrskym povstalcom, ktoré bolo možné počuť i v dedine Hacipasa v tureckej provincii Hatay. Sýrske vládne jednotky ich upozorňovali, že ak sa nevzdajú, letecky na nich zaútočia.

Boje pozdĺž sýrsko-tureckej 900-kilometrovej hranice v uplynulom týždni viackrát zasiahli územie Turecka. Ankara delostreleckú a mínometnú paľbu opätovala a turecký parlament vo štvrtok 4. októbra odhlasoval prípadné vojenské cezhraničné operácie v Sýrii.

Turecké letectvo v stredu prinútilo pristáť sýrske civilné lietadlo pre podozrenie z prevozu vojenského materiálu. Na palube Airbusu A320 bolo 12 debien s technickými dielcami pre rádiolokačné stanice systémov protivzdušnej obrany a príslušná technická dokumentácia.

Spor o náklad lietadla a okolnosti zadržania lietadla sú ďalším stupňom eskalácie napätia vo vzájomných vzťahoch medzi oboma krajinami. Ankara dnes rozhodla o vyslaní ďalších tankov a lietadiel do pohraničnej oblasti.