Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia

Tajani vyzval po útoku v Iráne na úplnú deeskaláciu v regióne

Na archívnej snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Irán v piatok aktivoval systém protivzdušnej obrany nad niekoľkými mestami a iránska štátna televízia informovala, že v blízkosti mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy.

Capri 19. apríla (TASR) - Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na "úplnú deeskaláciu" situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri, píše TASR na základe agentúry AFP.

"Vyzývame všetkých, aby boli opatrní a vyhli sa eskalácii," povedal pre spravodajskú televíziu RAI z talianskeho ostrova, kde sa koná stretnutie ministrov zahraničných vecí skupiny G7.

G7, ktorá zahŕňa Spojené kráľovstvo, USA, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Kanadu, si podľa neho želá "absolútnu deeskaláciu" na Blízkom východe.

Irán v piatok aktivoval systém protivzdušnej obrany nad niekoľkými mestami a iránska štátna televízia informovala, že v blízkosti mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy. Podľa amerických médií, ktoré sa odvolávali na popredných amerických predstaviteľov, išlo o útok Izraela. Iránske médiá neskôr popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia.

Izrael viackrát varoval, že vráti úder po iránskom útoku počas uplynulého víkendu. Teherán vtedy vypálil na územie svojho úhlavného nepriateľa stovky rakiet a bezpilotných lietadiel. Väčšinu z nich zachytili systémy protivzdušnej obrany. Irán takto reagoval na útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, z ktorého bol obvinený Izrael.

Ministri krajín G7 sú na Capri od stredy a majú skončiť v piatok na obed. Kríza na Blízkom východe bola prvým bodom programu vo štvrtok ráno. Piatkové zasadnutia mali byť zamerané na rastúce napätie v indo-pacifickom regióne, ale Tajani potvrdil, že sa bude "diskutovať" aj o situácii v Iráne.